Κυριακή 12 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23

Σύντομα συμπεράσματα από την ανάπτυξη των αγώνων

Ισχύουν προηγούμενες εκτιμήσεις της ΚΕ. Σημαντικά τμήματα της εργατικής τάξης και των άλλων στρωμάτων μπήκαν στον αγώνα για επίκαιρα προβλήματα, εκδηλώθηκαν διαθέσεις αντίστασης, στον ένα ή στον άλλο βαθμό, στην ακολουθούμενη πολιτική. Σε σχετικά σημαντικά τμήματα του λαού έχει γίνει πεποίθηση, ότι όχι μόνο δε βρίσκουν λύση τα προβλήματά τους, αλλά ότι στην πορεία η ζωή θα γίνει χειρότερη.

Να προφυλαχτούμε από την απλουστευτική άποψη ότι είναι δυνατό - με τα σημερινά δεδομένα - οι αγώνες να διαδέχονται ο ένας τον άλλο, να συνεχίζονται και μάλιστα με τις ίδιες ανεβασμένες μορφές πάλης που γνωρίσαμε, π.χ. παρατεταμένες απεργίες, καταλήψεις κ.λ.π.

Υπάρχουν θετικές διεργασίες και αγωνιστικές διαθέσεις, όμως αυτές δεν εξελίσσονται σε συνεχείς αγώνες με σχέδιο και προοπτική. Δεν πρέπει να υποτιμάμε μια σειρά παράγοντες που δυσκολεύουν, όπως: Οι αρνητικοί συσχετισμοί στο συνδικαλιστικό κίνημα, το κλίμα συναίνεσης σε βασικά ζητήματα ανάμεσα στην κυβέρνηση και στα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης. Πρόσθετες δυσκολίες εμφανίζονται με την τακτική της κυβέρνησης να φέρνει αλλεπάλληλα νομοσχέδια με μορφή καταιγίδας, ώστε να μην υπάρχει χρόνος ενημέρωσης των εργαζομένων.

Σ' αυτό το έδαφος καλλιεργείται κλίμα απαισιοδοξίας και κόπωσης, δυναμώνουν οι απόψεις περί αναποτελεσματικότητας των αγώνων. Ετσι είναι ορατός ο κίνδυνος να μην μπαίνει εύκολα ξανά στην άμεση δράση ένας κλάδος που βγήκε από μια μεγάλη κινητοποίηση. Είναι τελικά πρόβλημα πολιτικής συνείδησης. Εδώ θα αναζητήσουμε την κύρια αιτία των δυσκολιών, από εδώ πρέπει να αρχίσουμε να προβληματιζόμαστε πώς θα αντιμετωπίσουμε τα εμπόδια.Στις πλάτες του Κόμματός μας, του ταξικού ρεύματος μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα, στις δυνάμεις της ΚΝΕ, πέφτει το βάρος να παρεμβαίνουμε, ώστε οι αγώνες να συνεχίζονται με διάφορες μορφές και κυρίως να συμβάλλουν στην άνοδο της πολιτικής πείρας των εργαζομένων. Να διατηρείται το μέτωπο δράσης ανοιχτό, ανάμεσα σε κορυφαίες κινητοποιήσεις, να μη νομιμοποιείται στη λαϊκή συνείδηση ένας νόμος, ένα μέτρο που πάρθηκε και περπάτησε στη ζωή. Κυρίως αυτό που πρέπει εμείς να έχουμε στην προσοχή μας είναι, κάθε αγώνας, μικρότερος ή μεγαλύτερος, να αφήνει αποκρυσταλλώματα, π.χ. συσπείρωση δυνάμεων, μορφές κοινής δράσης που μπορεί να δώσουν συνέχεια, να προετοιμάσουν μεθοδικά το επόμενο βήμα.

Η δράση μας για τη δημιουργία των προϋποθέσεων για τη συγκρότηση

του αντιμονοπωλιακού αντιιμπεριαλιστικού δημοκρατικού Μετώπου

Οι θέσεις του Κόμματος βρίσκουν συμπάθεια και απήχηση, προβληματίζουν ευρύτερα. Η διαδεδομένη αντίληψη "όλοι το ίδιο είναι" έχει αδυνατίσει σοβαρά ως προς το Κόμμα μας. Δεν είναι τυχαίο ότι στα περισσότερα δημοσιεύματα του Τύπου, όταν γίνεται αναφορά για το ΚΚΕ, γίνεται λόγος για κόμμα με συγκροτημένη πολιτική άποψη. Είναι και αυτό μια απόδειξη ότι έγινε μια καλύτερη ανάδειξη των θέσεων και των στόχων πάλης - προτάσεων του Κόμματος. Η διεξαγωγή του Συνεδρίου, της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης (για τη δουλιά μας στην εργατική τάξη και το συνδικαλιστικό κίνημα), τα μέτωπα πάλης που ανοίχτηκαν εξ αιτίας των νόμων και των μέτρων της κυβέρνησης, έδωσαν τη δυνατότητα και την ευκαιρία στο Κόμμα να οργανώσει καλύτερα, πιο εύστοχα την παρέμβασή του. Η αντιπαράθεση του Κόμματος με τη νεοφιλελεύθερη πολιτική και τις αναδιαρθρώσεις που προωθούνται έγινε σε πλατύτερη βάση, απόκτησε μεγαλύτερο βάθος, ήταν καλύτερα τεκμηριωμένη. Βελτιώθηκε η μαχητικότητα του "Ριζοσπάστη" σε ιδεολογικοπολιτικά ζητήματα, καθώς και του ραδιοφώνου, ως ένα βαθμό και του τηλεοπτικού "902". Βεβαίως, έχουμε ακόμα πολύ δρόμο να διανύσουμε, ώστε η πολιτική μας πρόταση να συνειδητοποιηθεί ότι είναι και αναγκαία και κυρίως ρεαλιστική.

Δεν πρέπει να είμαστε ικανοποιημένοι ως ΚΕ από τα αποτελέσματα που έχουμε στο διάστημα αυτό. Δεν έχουμε καταφέρει να νιώσει ολόκληρο το Κόμμα, όλες οι κομματικές μας δυνάμεις ότι κάτι έχει αλλάξει στην ποιότητα της καθοδηγητικής μας δουλιάς.

Παρά τα βήματα που έγιναν, δεν καταφέραμε να προσανατολίσουμε πρακτικά όλο το στελεχικό δυναμικό να έχει κεντρικό άξονα στη δουλιά του την πολιτική του Μετώπου. Εξακολουθεί και σήμερα η προπαγάνδα μας και, κυρίως, η δράση μας στο μαζικό κίνημα να είναι σε ένα βαθμό αποσπασμένη από τη δουλιά για το Μέτωπο και την αναγκαιότητα συνολικής αντιπαράθεσης και ρήξης με την κυρίαρχη πολιτική και τη συναίνεση.

Οι αιτίες για το πρόβλημα αυτό

Α. Εφησυχάσαμε, θεωρώντας ότι με την πραγματοποίηση του 15ου Συνεδρίου έχουμε κατακτήσει κιόλας την επάρκεια και την ικανότητα να δουλεύουμε γύρω από τον άμεσο πολιτικό στόχο που απορρέει από το Πρόγραμμα του Κόμματος. Αποδεικνύεται ότι χρειάζεται δουλιά, ακόμα και στα πλαίσια της ΚΕ, και των Τμημάτων της, για να διαμορφωθεί πιο ολοκληρωμένη αντίληψη στην πρακτική δράση, εμπλουτισμένη σε βάθος από τη συλλογική πείρα.

Β. Δεν κάναμε συστηματικό έλεγχο στη δράση του κάθε μέλους της ΚΕ με βάση τις ιδιαίτερες χρεώσεις του, πώς καθοδηγεί, πώς προσανατολίζει τη δουλιά του, με ποια κριτήρια και δείκτες προωθεί τη δουλιά για το Μέτωπο. Αναφερόμαστε σε καθαρά υποκειμενικές αδυναμίες που πρέπει να τις αντιμετωπίσουμε, ανεξάρτητα από αντικειμενικές δυσκολίες που συναντάμε στην καθημερινή δουλιά μας.

Γ. Καθυστερούμε ακόμα στην προσαρμογή και στην πιο βαθιά επεξεργασία των γενικών θέσεών μας στα συγκεκριμένα προβλήματα. Στόχος μας πρέπει να είναι μέσα από τα συγκεκριμένα προβλήματα να προωθείται, να αναπτύσσεται η αντιιμπεριαλιστική αντιμονοπωλιακή συνείδηση της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, ώστε να κατανοείται και η γραμμή συσπείρωσης, η αναγκαιότητα του Μετώπου.

Να αναδείξουμε τους δύο δρόμους ανάπτυξης της ελληνικής κοινωνίας, χωρίς πνεύμα καταστροφολογίας και ισοπέδωσης των αρνητικών επιπτώσεων. Ετσι θα αποκτήσουμε μεγαλύτερη ικανότητα στη συσπείρωση δυνάμεων, πειστικότητα στις θέσεις και στις προτάσεις μας.

Με σωστό βασικά τρόπο αντιμετωπίσαμε, αποκαλύψαμε την ουσία των μέτρων που έφερε η κυβέρνηση στην παιδεία, ξεφεύγοντας από το τυπικό 15% επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ταυτόχρονα δεν πρέπει να υποτιμήσουμε ότι η κυβέρνηση ασκεί μια ορισμένη επίδραση με το θέμα της επετηρίδας και της αξιολόγησης. Να ανοίξουμε εμείς τη συζήτηση για το θέμα της αξιολόγησης, να αναδείξουμε τους πραγματικούς σκοπούς που προωθεί η κυβέρνηση. Να προβάλλουμε το δικό μας όραμα για την παιδεία και την κοινωνία, που δε χωράει στην κυβερνητική πολιτική και τις γενικότερες αναπροσαρμογές που γίνονται.

Δ.Δε μελετάμε έγκαιρα και συστηματικά, σε βάθος, τα κυβερνητικά μέτρα, την τακτική της εργοδοσίας, ώστε να παρεμβαίνουμε στη συνείδηση των εργαζομένων, να ξεσκεπάζουμε το χαρακτήρα ορισμένων ρυθμίσεων και ελιγμών. Δε μελετούμε συστηματικά τις θέσεις και την πρακτική δράση των άλλων κομμάτων, ώστε πιο επιχειρηματολογημένα να στηρίζουμε την κριτική μας.

Η ΚΕ πρέπει να δώσει τη μάχη της ποιότητας της δουλιάς της, που σημαίνει κατάκτηση της ικανότητας να καθοδηγήσει τις κομματικές οργανώσεις με βάση το καθήκον για τη συγκρότηση του Μετώπου, με ό,τι συνεπάγεται αυτό στον ιδεολογικό και οργανωτικό τομέα της δουλιάς μας.

Για την εσωκομματική μόρφωση

Να πάρουμε μέτρα για τη διαμόρφωση ενός στελεχικού δυναμικού που είναι σε θέση να τα βγάλει πέρα στην οργάνωση της εσωκομματικής μόρφωσης. Με τα σημερινά δεδομένα είναι ρεαλιστικό να πρωτοστατήσουν στην ανάπτυξη της εσωκομματικής μόρφωσης τα στελέχη του Κόμματος, μέλη της ΚΕ και των παρακάτω καθοδηγητικών οργάνων. Αν όλοι μπούμε μπροστά σ' αυτή την προσπάθεια, τότε θα δημιουργήσουμε προϋποθέσεις να διαμορφωθεί ένας επαρκής αριθμός διαφωτιστών και δασκάλων που στην πορεία θα σηκώσουν το κύριο βάρος. Στην προσπάθεια αυτή να αξιοποιήσουμε και άλλους συντρόφους που δεν είναι σε όργανα, αλλά μπορούν να προσφέρουν λόγω της παλαιότερης πείρας τους και της θητείας τους σε καθοδηγητικές θέσεις. Είναι απόλυτη ανάγκη να αυξηθεί η διανοητική δουλιά των στελεχών, ώστε να συνδυάζουν ο καθένας και η κάθε μια ένα σύνολο πολιτικών, ιδεολογικών, οργανωτικών καθηκόντων.

Τα καθήκοντά μας το επόμενο διάστημα. Τα κριτήρια με τα οποία
θα εκτιμάται η απόδοση της Κεντρικής Επιτροπής

Κατ' αρχήν, για να αλλάξει το κλίμα, πρέπει να βελτιωθεί άμεσα ποιοτικά η προσφορά της ΚΕ, των Τμημάτων της, των Επιτροπών Πόλεων και Περιοχών. Η ΚΕ από εδώ και εμπρός πρέπει να κρίνει τη δουλιά της με συγκεκριμένα κριτήρια (τα οποία βεβαίως ισχύουν και για τα παρακάτω όργανα):

1. Το συγκεκριμένο άνοιγμα της πολιτικής δράσης σε ευρύτερο χώρο.

2. Η συμμετοχή στη δράση των σωματείων, τα αποτελέσματα στις αρχαιρεσίες.

3. Τα αποτελέσματα των προσπαθειών μας στη συσπείρωση δυνάμεων.

4. Η ανάπτυξη των γραμμών μας ιδιαίτερα από την εργατική τάξη και τη νεολαία.

5. Η αύξηση της κυκλοφορίας του "Ριζοσπάστη".

6. Η αύξηση των εσόδων του Κόμματος από συνδρομές και ενισχύσεις.

Δηλαδή να ξεφύγουμε από τη γενικολογία των εκτιμήσεων, την τυπικότητα στα συμπεράσματα και να περάσουμε στην πιο ολοκληρωμένη μελέτη της πείρας και της αποτίμησης των αποτελεσμάτων, με στόχο να διατηρούμε τα κατακτημένα όσο μπορούμε και κυρίως να τα αναπτύσσουμε στην πορεία. Να συνδυάζουμε τα ποιοτικά και ποσοτικά - αριθμητικά κριτήρια στη δουλιά μας, να τη μετράμε δηλαδή με πολιτικά και οργανωτικά κριτήρια ταυτόχρονα.

Το βασικό είναι μέσα από την καθοδηγητική μας δουλιά να βοηθήσουμε τα παρακάτω όργανα και τις οργανώσεις να αποκτούν πείρα στο πώς συνεργαζόμαστε με ανθρώπους που δε σκέπτονται σαν εμάς, που θέλουν να αντισταθούν, αλλά δεν είναι έτοιμοι ακόμα να υιοθετήσουν μια συνολική πολιτική ρήξης. Να βοηθήσουμε, όχι μόνο να βγαίνουν κάποιες προγραμματισμένες δραστηριότητες, αλλά να δυναμώνει παράλληλα η ικανότητα εφαρμογής της πολιτικής μας.

Η ανάπτυξη της ΚΝΕ

Η ΚΝΕ την τελευταία χρονιά δείχνει εμφανή τάση ανάπτυξης των δυνάμεών της, που μπορεί να πάρει και γρήγορους ρυθμούς το επόμενο διάστημα. Είναι αποτέλεσμα ενός καλύτερου ανοίγματος που πραγματοποίησε στη νεολαία. Το 23ο Φεστιβάλ αναμφίβολα σημείωσε σημαντική επιτυχία με τη συμμετοχή χιλιάδων νέων, για πρώτη φορά, όχι μόνο στο κεντρικό Φεστιβάλ, αλλά και στις προφεστιβαλικές. Είναι φανερό ότι αρχίζουν να καρπίζουν οι καθημερινές προσπάθειες των στελεχών και μελών της ΚΝΕ. Η ανάπτυξη της ΚΝΕ δείχνει το μέτρο της απήχησης της πολιτικής του Κόμματος στη νεολαία, κυρίως επιβεβαιώνει αυτό που έχουμε επανειλημμένα διαπιστώσει, ότι το ΚΚΕ μπορεί να ελπίζει πολλά από τη νέα γενιά. Με την προϋπόθεση βεβαίως, ότι όλο το Κόμμα, τα καθοδηγητικά όργανα και οι ΚΟΒ θα δώσουμε το απαιτούμενο βάρος, τόσο στη βοήθεια της ΚΝΕ, όσο και στην ανοιχτή πολιτική δουλιά στους χώρους που ζει και εργάζεται η νεολαία. Με την προϋπόθεση ότι τα προβλήματα της νέας γενιάς αποτελούν υπόθεση της καθημερινής δράσης του Κόμματός μας, πράγμα που ακόμα δεν έχει επιτευχθεί.

Βασικός προγραμματισμός

Πρώτο:

Ολα τα μέλη της ΚΕ να αναλάβουμε το μερίδιο ευθύνης στην πραγματοποίηση της απόφασης της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης του Κόμματος για τη δουλιά μας στην εργατική τάξη, στην εργαζόμενη και άνεργη νεολαία, στο συνδικαλιστικό κίνημα.

Δεύτερο:

Πρωτοβουλίες και μέτρα για τη δουλιά μας στη νεολαία, με αντίστοιχη βοήθεια της ΚΝΕ, με βάση την ειδική απόφαση της ΚΕ. Ιδιαίτερα μέτωπα αυτήν την περίοδο πρέπει να αποτελέσουν τα προβλήματα της παιδείας, της ανεργίας, της τρομοκρατίας στους χώρους δουλιάς, των ναρκωτικών και των Ολυμπιακών Αγώνων.

Τρίτο:

Οι Επιτροπές Περιοχών πρέπει να δώσουν ιδιαίτερο βάρος στο αγροτικό κίνημα, στη δουλιά στους αγρότες, αφού την περίοδο αυτή θα δεχτούν νέα επίθεση από τη γεωργική πολιτική της Κοινότητας, ενόψει της "ατζέντας 2000". Το αγροτικό κίνημα, η φτωχή αγροτιά θα διαδραματίσει τα επόμενα χρόνια σημαντικό ρόλο στην οικοδόμηση του Μετώπου, στη συμμαχία με την εργατική τάξη.

Τέταρτο:

Οι δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές έχουν μεγάλη σημασία για την ανάπτυξη της μαζικής λαϊκής δράσης - αντεπίθεσης, για την ίδια την ανάπτυξη του Κόμματος. Η μάχη αυτή, με απόφαση της ΚΕ έχει συνδεθεί και με τη δημιουργία προϋποθέσεων για το Μέτωπο, την καταδίκη της κυβερνητικής πολιτικής. Εχει σημασία σ' αυτή τη φάση, που αποτελεί ξεκίνημα, να αφομοιωθεί σωστά η σχετική απόφαση της ΚΕ. Να ξεκινήσουμε σωστά, ώστε να φανεί πλατύτερα το πολιτικό στίγμα των εκλογών, να μπουν σε δράση οι δημοτικές και νομαρχιακές κινήσεις, που μετέχει και στηρίζει το ΚΚΕ, με επίκεντρο τα μεγάλα λαϊκά κοινωνικά προβλήματα: Της ανεργίας, της επίθεσης σε βάρος των κατακτήσεων, της παιδείας, της υγείας, της φορολογίας και των ιδιωτικοποιήσεων, των ναρκωτικών, το σχέδιο "Καποδίστριας".

Πέμπτο:

H προώθηση των αποφάσεων για την εσωκομματική μόρφωση και την ανάπτυξη του ιδεολογικοπολιτικού μετώπου. Υπάρχουν αποφάσεις και κατευθύνσεις, το ζήτημα είναι να πάρουμε όλα τα μέτρα για την εφαρμογή τους.

Εκτο:

Να οργανωθεί συστηματικά, με βάση τις εκτιμήσεις μας και τα συμπεράσματά μας, η δουλιά με τα στελέχη μέσα από την προσωπική συνεργασία, την καλύτερη οργάνωση των συνεδριάσεων και του ελέγχου της δουλιάς. Είναι ζωτική ανάγκη να βελτιωθεί η βοήθεια προς τα στελέχη, ιδιαίτερα τα εργατικά. Να γίνεται μόνιμη προσπάθεια για την ανάδειξη νέων στελεχών, για την αύξηση των γυναικείων στελεχών, από την εργατική τάξη ιδιαίτερα. Με τη δοκιμασία τους σε διάφορους τομείς δουλιάς, με θαρραλέα ανάθεση καθηκόντων σε συντρόφους και συντρόφισσες που δείχνουν ικανότητα και θέληση να εξελιχθούν.

Εβδομο:

Τα παραπάνω καθήκοντα δεν είναι δυνατό να βγουν με τη λογική της μετάθεσης των κατευθύνσεων από τα πάνω προς τα κάτω. Υπάρχει ανάγκη να αναληφθούν επεξεργασμένες πρωτοβουλίες από τα καθοδηγητικά όργανα σε επίπεδο περιοχής, νομού, πόλης, ώστε οι ΚΟΒ να μπορούν να συνδέσουν τον προγραμματισμό τους με τις κεντρικότερες πρωτοβουλίες.

4/10/97 Η ΚΕ του ΚΚΕ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ