Παρασκευή 10 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΤΟ ΜΠΛΟΚΟ ΤΟΥ ΦΑΡΟΥ
Τιμή και δόξα στους πεσόντες αγωνιστές

Ηταν ακόμη πρωί, τη μαύρη εκείνη Τετάρτη στις 9 Αυγούστου του 1944, όταν ισχυρές γερμανικές δυνάμεις αναπτύχθηκαν σ' όλο το μήκος των Λεωφόρων Συγγρού και Βουλιαγμένης, περικλείοντας το τρίγωνο που σχηματιζόταν, με το ιταλικό τάγμα φασιστών στο Δέλτα Φαλήρου και τις συνοικίες Νέος Κόσμος, Δουργούτι, Φάρος, Ανω Ν. Σμύρνη. Μέσα στο μπλόκο εκτός από τους ανύποπτους κατοίκους κλείστηκαν και μικροομάδες του ΕΛΑΣ του Ι και ΙΙ Τάγματος που στην προσπάθειά τους να φύγουν υπέστησαν βαριές απώλειες. Αρκετοί μαχητές σώθηκαν ξεφεύγοντας προς Καλλιθέα, ενώ 34 εκτελέστηκαν καθ' υπόδειξη των κουκουλοφόρων προδοτών.

Ολους τους άνδρες από 16 έως 60 χρόνων τους συγκέντρωσαν στο Φάρο, όσοι κρύφτηκαν, ανακαλύφθηκαν και εκτελέστηκαν επί τόπου. Οι κατακτητές με την τρομοκρατία και τις εκτελέσεις προσπαθούσαν να μάθουν για στελέχη αντιστασιακών οργανώσεων και για μαχητές του ΕΛΑΣ. Ομως κανένας δε μίλησε και τότε καταφεύγουν στους κουκουλοφόρους προδότες. Επιλέγονται 114 αγωνιστές και εκτελούνται κατά ομάδες. Κανείς τους δε λύγισε, πέθαναν σαν παλικάρια.

Οι Γερμανοί και οι ντόπιοι συνεργάτες τους ευχαριστημένοι από το "έργο" τους, το απόγευμα φεύγουν παίρνοντας 2.500 άνδρες για ομήρους. Μπροστά στου"Φιξ" καθώς η φάλαγγα περνούσε, δέχεται επίθεση από ΕΛΑΣίτες του Ν. Κόσμου και Κουκακίου και χαλαρώνει το μπλόκο. Αυτό δίνει τη δυνατότητα να το εκμεταλλευτούν 500 όμηροι και να διαφύγουν. Οι υπόλοιποι κατέληξαν στα γερμανικά στρατόπεδα εξόντωσης απ' όπου ελάχιστοι επέστρεψαν.

Τη θυσία των 114 ηρώων του μπλόκου του Φάρου και όλων των άλλων πατριωτών που εκτελέστηκαν και βασανίστηκαν στα γερμανικά στρατόπεδα συγκέντρωσης, τίμησαν οι αντιστασιακοί και οι φίλοι της Αντίστασης με εκδήλωση που διοργάνωσαν οι Δήμοι Δάφνης και Ν. Σμύρνης,σε συνεργασία με τα δυο Τοπικά Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ την Κυριακή 28-9-97.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και κατέθεσαν στεφάνια, οι δήμαρχοι Δάφνης και Ν. Σμύρνης με τα δημοτικά τους Συμβούλια, αντιπροσωπείες από τα κεντρικά της ΠΕΑΕΑ και τα Παραρτήματα, από τα κόμματα ΚΚΕ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ, καθώς και από την ΚΝΕ. Μέρος πήραν ακόμη Επιτροπές Ειρήνης, μαζικοί φορείς, συγγενείς των θυμάτων και πλήθος κόσμου.

Χαιρετισμό απηύθυναν στους συγκεντρωμένους οι δυο δήμαρχοι, ενώ την κεντρική ομιλία έκανε ο πρόεδρος του Παραρτήματος Δάφνης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ