Σάββατο 11 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Ανοιχτά πολλά ενδεχόμενα...

ΡΩΜΗ.-

Ολα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά στη γειτονική χώρα, αφού μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού Ρομάνο Πρόντι, όλοι σχεδόν στο πολιτικό φάσμα της χώρας φαίνονται πανέτοιμοι να σώσουν τη χώρα από την κρίση και να την οδηγήσουν με ασφάλεια στη λέσχη των εκλεκτών, που θα υιοθετήσουν το κοινό νόμισμα, ΕΥΡΩ (!), σχηματίζοντας μία κυβέρνηση που θα εξασφαλίσει την υπερψήφιση του προϋπολογισμού του 1998, για να μπορέσει έτσι η χώρα να επιτύχει εγκαίρως τον περιορισμό του δημοσίου ελλείμματος στο 3% του ΑΕΠ, όριο που αποτελεί το εισιτήριο.

Ο ίδιος ο Πρόντι εμφανίστηκε περισσότερο αισιόδοξος - από τη βδομάδα που διανύσαμε που σηματοδότησε την πτώση του κεντροαριστερού κυβερνητικού συνασπισμού μετά την αναμέτρησή του με τον Φάουστο Μπερτινότι - για την επίλυση της κρίσης στη χώρα του, ο οποίος παραιτήθηκε και είναι υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Ιταλίας.

Κατά την άφιξή του χτες στο Στρασβούργο, όπου θα πάρει μέρος στη σύνοδο του Συμβουλίου της Ευρώπης, δήλωσε ότι θα υπάρξει άμεση λύση στο πρόβλημα, παρότι, όπως είπε, δε θέλει να προδικάσει το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων με τον Πρόεδρο Οσκαρ Λουίτζι Σκάλφαρο. Ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει ότι "η προοπτική ένταξης στο ΕΥΡΩ, βασίζεται στα πολύ καλά αποτελέσματα που έχουν επιτευχθεί τους τελευταίους μήνες και τα οποία δεν μπορούν να υπονομευτούν λόγω της κυβερνητικής κρίσης".

Οσον αφορά την παραμονή του στην ηγεσία της χώρας κάτω από την ομπρέλα μιας συμμαχικής κυβέρνησης και με κόμματα από το κεντροδεξιό συνασπισμό της "Ελευθερίας" - αφού από χτεσινά δημοσιεύματα πολλών ιταλικών εφημερίδων φέρεται ότι επιχειρείται άνοιγμα από την "Ελιά" προς άλλα κεντρώα κόμματα σε μια προσπάθεια διάσωσης της κυβέρνησης Πρόντι - δήλωσε ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί τίποτα και τα πάντα εξαρτώνται από τα ποια θα είναι αυτά που θα συμμετέχουν.

Η διαδικασία για την εξεύρεση μίας πιθανής κυβερνητικής λύσης, χωρίς απαραίτητα η χώρα να προσφύγει εκ νέου σε μία "οδυνηρή" εκλογική διαδικασία, έχει ήδη ξεκινήσει, αφού από χτες ο ιταλός Πρόεδρος, Οσκαρ Λουίτζι Σκάλφαρο, έχει ξεκινήσει τις συνομιλίες με τους ηγέτες όλων των κομμάτων από το ιταλικό Κοινοβούλιο. Οι διαβουλεύσεις, κατά τις οποίες θα συζητηθεί η πιθανότητα σχηματισμού μεταβατικής κυβέρνησης, θα διαρκέσουν έως την Τρίτη, οπότε θα ανακοινωθούν και τα αποτελέσματα των διαβουλεύσεων.

Ολα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, καθώς ο πρώην πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ήδη έχει εκφράσει την αγωνία του για την πορεία της χώρας μακριά από τις "αγκάλες" της ΕΕ και κατά συνέπεια της υπερψήφισης του προϋπολογισμού, υπονοώντας και δηλώνοντας την προοπτική μιας συμμαχικής κυβέρνησης χωρίς τους κομμουνιστές. Ανάλογες δηλώσεις υπήρξαν και από τον επίσης πρώην πρωθυπουργό, μέχρι το 1995, Λαμπέρτο Ντίνι.

  • Αργά χτες το απόγευμα, σύμφωνα με το "Ασοσιέιτεντ Πρες", ο ηγέτης της "Κομμουνιστικής Επανίδρυσης", Φάουστο Μπερτινότι, "πρόσφερε" μία λύση στον κεντροαριστερό συνασπισμό της "Ελιάς", για συγκυβέρνηση, χωρίς όμως να υπάρχουν λεπτομέρειες αυτής της "πρότασης".

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ