Κυριακή 19 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΝΕΕΣ ΣΕΙΡΕΣ
Αλήθειες και ψέματα

Το φθινόπωρο άργησε μια μέρα. Ετσι φαίνεται. Ομως, μήνυμα μάς στέλνει και μας λέει ότι: από την βδομάδα αυτή το φθινοπωρινό πρόγραμμα των καναλιών μπορεί να άργησε πολλές ημέρες αλλά, επιτέλους καταφθάνει. Και, μάλιστα, φθάνει με ανοιξιάτικο αέρα, με βλέμμα καλοκαιρινό, και καρδιά γεμάτη από χειμώνα. Απ' όλα έχει ο μπαξές. Ερχεται λοιπόν το νέο πρόγραμμα ανανεωμένο και με πολλές υποσχέσεις. Υπομονή. Θα δούμε τις νέες σειρές και θα κρίνουμε μόνοι μας για την ποιότητά τους. Ελπίζουμε με όλη μας την καρδιά να είναι καλές έτσι όπως τις προαναγγέλλουν τα δελτία Τύπου. Θα ρίξουμε, λοιπόν, μια ματιά για να δούμε τι θα δούμε! Για να ξέρουμε τι μας περιμένει.

Η ΕΤ - 1 έχει τη δική της αλήθεια και όπως θα διαπιστώσουμε δεν έχει μόνον μια αλλά δυο! Η "Διπλή αλήθεια" του Πάνου Κοκκινόπουλου, που ξεκινά την Τρίτη στις 22.00, μοιάζει να είναι αληθινά καλή. Η ιδέα του σκηνοθέτη είναι πρωτότυπη, έξυπνη, και ταυτόχρονα δραματικά καθημερινή. Γεγονότα που συμβαίνουν, γεγονότα αληθινά που απασχόλησαν κατά καιρούς τον Τύπο και γενικά όλα τα μέσα ενημέρωσης, με ήρωες σημαντικούς, που μια "κατάρα" τους εξαφανίζει, ή ασήμαντους ανθρώπους, που το φως της δημοσιότητας τους κάνει σημαντικά τραγικούς, είναι οι ήρωες των 13 επεισοδίων της νέας σειράς της"Διπλής αλήθειας".Οι ιστορίες, που στηρίζονται σε πραγματικά περιστατικά, δε μεταφέρονται αυτούσιες και τα πρόσωπα, για λόγους ευνόητους, δεν είναι αναγνωρίσιμα. Οι "άνθρωποι" που κινούνται μέσα σε κάθε επεισόδιο είναι αυτοί που ζουν, πεθαίνουν, υποφέρουν, αγαπούν, χωρίζουν, απελπίζονται και έρχεται μια μοιραία στιγμή που ξεπερνούν τα όριά τους. Την ώρα, που η κάμερα στρέφεται πάνω τους και ο φακός εστιάζει την προσοχή του στην πράξη τους. Καθένας από αυτούς έχει τη δική του αλήθεια, η οποία εμπλέκεται με την αλήθεια που παρουσιάζει η τηλεόραση. Ολα ξεκινούν με ένα ρεπορτάζ. Ενα ασήμαντο ρεπορτάζ δρόμου, σαν κι αυτά που καθημερινά βλέπουμε κατά δεκάδες. Ο θεατής παρακολουθεί τα δρώμενα και ακούει την ίδια πάντα φωνή, του ρεπόρτερ φυσικά, να σχολιάζει το γεγονός τη στιγμή που διαδραματίζεται. Το σχολιάζει με τα στοιχεία που έχει μέχρι εκείνη τη στιγμή, δηλαδή με κανένα στοιχείο... Επειτα, ξεκινά η εκάστοτε ιστορία, η οποίααποδεικνύει του λόγου το αληθές του δημοσιογράφου ή το ανατρέπει εντελώς. Γιατί κάθε άνθρωπος έχει τη δική του αλήθεια, και κάθε πράξη όσο τρελή κι αν φαίνεται έχει τη δική της λογική.

Η ΕΤ - 1 κάνει και ένα άλλο ταξίδι και πετάγεται από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη. Η νέα σειρά του Χρήστου Παληγιαννόπουλου "Αθήνα - Θεσσαλονίκη" ξεκινά την Τρίτη στις 21.00. Πρόκειται για μια ερωτική ιστορία χωρίς "χάπι εντ". Είναι η τετριμμένη αλλά, όπως ακούγεται, διαφορετικά δοσμένη, ιστορία δυο παντρεμένων που ο ένας ζει στην Αθήνα με την οικογένειά του και η άλλη στη Θεσσαλονίκη με τη δική της οικογένεια. Ενα λάθος τηλεφώνημα, ένα χαριτωμένο επιφώνημα, μια φωνή που συναρπάζει και ταράζει τα λιμνάζοντα ύδατα βαλτωμένων από χρόνια ψυχών, είναι η αρχή της γνωριμίας τους. Και έτσι, από ένα λάθος - συνήθως τα μεγάλα γεγονότα στη ζωή μας έτσι αρχίζουν - ξεκινά μια σχέση καλωδιακή θα λέγαμε, ή και ψηφιακή... Για να συνεχίσει με την ερωτική διαδρομή "Αθήνα - Θεσσαλονίκη". Μια διαδρομή συνηθισμένη αλλά και πρωτότυπη, χαρούμενη, ερωτική, θλιμμένη και τετριμμένη. Οι δυο κεντρικοί ήρωες θα αγαπηθούν, θα απογοητευτούν, θα πουν ψέματα, θα ακούσουν ψέματα, θα πουν αλήθειες, θα συγκινηθούν, θα πικραθούν. Με τον Σπύρο Παπαδόπουλο και τη Φιλαρέτη Κομνηνού.

Και τώρα ερχόμαστε στο πολυσυζητημένο βιβλίο της Λιλής Ζωγράφου "Η αγάπη άργησε μια μέρα",που έγινε τηλεοπτική σειρά με την υπογραφή του Κώστα Κουτσομύτη. Η ιστορία εκτυλίσσεται στο Νεοχώρι της Κρήτης στα χρόνια της Κατοχής. Ο θηριώδης πάτερ φαμίλιας Μιχαήλ Φτενούδος (Βασίλης Διαμαντόπουλος) αργοπεθαίνει και η γυναίκα του με τις πέντε κόρες του ζουν το θλιβερό μοτίβο του επικείμενου θανάτου. Στο υπόγειο του σπιτιού κρύβεται ένας Ιταλός (Νικόλα Φάρον) - ο οποίος θα αποκαλύψει στη μικρότερη κόρη την Ερατώ (Τάνια Τρύπη) τα μυστικά του και τη μαγεία του έρωτα. Ο έρωτας, όμως, είναι καρποφόρος, η Ερατώ μένει έγκυος και η τραγωδία αρχίζει. Η Εριφύλη και η μεγάλη κόρη η Ασπασία (Καριοφυλλιά Καραμπέτη) φυγαδεύουν τον απροσδόκητο εισβολέα, ενώ την ίδια στιγμή ένα σατανικό σχέδιο περνά από το νου τους. Και είναι αποφασισμένες να το βάλουν σε εφαρμογή.

Τώρα, την Πέμπτη στις 23.35 από την ΕΤ - 1 και πάλι ξεκινά μια νέα πολιτιστική σειρά 13 εκπομπών πολιτιστικού περιεχομένου. Το "φανταστικό μουσείο" δεν είναι τοκ σόου, ούτε κάποιο μορφωτικό πρόγραμμα ακαδημαϊκής αντίληψης. Είναι μια νέα σειρά πολιτιστικού περιεχομένου, με τον επιμελητή της Εθνικής Πινακοθήκης Μάνο Στεφανίδη, που επιχειρεί να κάνει γνωστή την άγνωστη πλευρά γνωστών προσωπικοτήτων του τόπου μας. Η 1η εκπομπή είναι αφιερωμένη στον "Βλάση Κανιάρη". Στο έργο του ζωγράφου παρελαύνουν η ιστορία της μεταπολεμικής Ελλάδας, οι κοινωνικές ακρότητες, η πληγή της μετανάστευσης. Αλλά κυρίως, διατυπώνεται το πρόβλημα μιας ιθαγενούς τέχνης μέσα από ένα διεθνές μορφοπλαστικό λεξιλόγιο.

Καλά μοιάζουν να είναι τα νέα από το "μέτωπο" της Αγίας Παρασκευής. Θα είναι όμως; Οπως και να έχει το πράγμα, εμείς ευχόμαστε καλό χειμώνα και καλή τηλεθέαση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ