Τετάρτη 22 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΠΕΡΓΙΑ ΔΕΗ
Αντίσταση στην ιδιωτικοποίηση

Σε 48ωρη απεργία βρίσκονται από σήμερα οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ. Κάλεσμα πάλης ενάντια στην ιδιωτικοποίηση από την ΕΣΚ/ΔΕΗ

Σε μαζική συμμετοχή στη 48ωρη απεργία που πραγματοποιεί σήμερα και αύριο η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ,με αιτήματα αιχμής το ασφαλιστικό και την πορεία της επιχείρησης, κάλεσε χτες τους εργαζόμενους το προεδρείο της Ομοσπονδίας. Η απεργιακή συγκέντρωση γίνεται σήμερα στις 11 το πρωί έξω από τα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ, με τη συμμετοχή και της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΔΕΗ,όπου έδωσε χτες κοινή συνέντευξη Τύπου με τη ΓΕΝΟΠ.

Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, Ν. Εξαρχος,ζήτησε να λυθεί άμεσα το ασφαλιστικό πρόβλημα των εργαζομένων της επιχείρησης, με αναγνώριση από την κυβέρνηση της αναλογιστικής μελέτης που πιστοποιεί την ύπαρξη 1,3 τρισ. δραχμών σαν αποθεματικό του ασφαλιστικού τους φορέα. Τόσο ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ, όσο και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Θ. Κανάκης,τόνισαν ότι αν δε λυθεί άμεσα το πρόβλημα θα υπάρξει δυσκολία καταβολής συντάξεων. Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ζήτησε επίσης να καταθέσει η κυβέρνηση - μέχρι το Φλεβάρη του 1998, οπότε λήγει η σχετική προθεσμία - αίτημα για την εξαίρεση, από την οδηγία της ΕΕ για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ορισμένων τμημάτων της ΔΕΗ, όπως ορυχεία, υδροηλεκτρικοί σταθμοί κ.ά.

Μετά από σχετική ερώτηση, ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ σημείωσε ότι η θέση της για το ασφαλιστικό είναι η επαναφορά στο παλιό καθεστώς ασφάλισης στον εργοδότη, ταυτόχρονα με την αναγνώριση της αναλογιστικής μελέτης.

Σε ερώτηση για το αν η Ομοσπονδία εκτιμά ότι υπάρχει κίνδυνος μερικής ή ολικής ιδιωτικοποίησης της επιχείρησης λόγω της κυβερνητικής πολιτικής,ο πρόεδρος απάντησε ότι ο κίνδυνος αυτός αφορά μόνο ένα μέρος της παραγωγής (!),αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα ότι σωστά στο παρελθόν η ΓΕΝΟΠ είχε παλέψει ενάντια στο νόμο για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και της οδηγίας της ΕΕ. Ετσι, η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ δεν αναφέρεται ούτε με μια λέξη,στα σχετικά κείμενά της για την απεργία, στην ανάγκη αποτροπής της ιδιωτικοποίησης!

Από την πλευρά της η ΕΣΚ/ΔΕΗ,της οποίας η πρόταση για το πλαίσιο απορρίφθηκε από την πλειοψηφία της διοίκησης, έχει καλέσει τους εργαζόμενους της ΔΕΗ να παλέψουν ενάντια στην πολιτική της κατεδάφισης της κοινωνικής ασφάλισης και της "ελαστικοποίησης" των εργασιακών σχέσεων, που προωθεί η κυβέρνηση και ο "πολυκομματικός κυβερνητικός συνδικαλισμός" και μέσα από τον "κοινωνικό διάλογο" - απάτη. Επίσης έχει επικρίνει την πλειοψηφία της Ομοσπονδίας επειδή ουσιαστικά αποδέχεται την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και δεν αντιδρά στην κυβερνητική πολιτική.

  • Το ενδεχόμενο διακοπών ρεύματος για σήμερα και αύριο επισημαίνει με ανακοίνωσή της η ΔΕΗ, διακοπές που, σύμφωνα με την επιχείρηση, θα οφείλονται στην απεργία που εξάγγειλαν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις του προσωπικού της.

Το κοινό θα πρέπει να δώσει ιδιαίτερη προσοχή στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στις ώρες αιχμής, δηλαδή 10-12 το πρωί και 6-10 το βράδυ. Η ΔΕΗ προτείνει αυτές τις ώρες να αποφευχθεί η χρήση των θερμοσιφώνων, των ηλεκτρικών μαγειρείων κλπ., καθώς επίσης να αποφεύγεται η χρήση των ανελκυστήρων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ