Κυριακή 26 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ της Κεντρικής Επιτροπής για τη δίμηνη Οικονομική Εξόρμηση προς τιμήν των 80χρονων του Κόμματος. Η οικονομική προσφορά στο ΚΚΕ αποτελεί συμβολή στην ενίσχυση της αντίστασης των εργαζομένων, στη δημιουργία των όρων για τη λαϊκή αντεπίθεση. Για τους στόχους και τη σημασία της εξόρμησης ο "Ρ" συζητά με τον Δημήτρη Ζάχαρη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και γραμματέα της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας (ΚΟΑ) (σελίδες 6-7).

ΣΤΗ διάρκεια της βδομάδας που πέρασε, πραγματοποιήθηκε στην Κούβα ένα διεθνές συμπόσιο με θέμα "Ο σοσιαλισμός στον 21ο αιώνα", οργανωμένο από το ΚΚ Κούβας και αφιερωμένο στην 30ή επέτειο από το θάνατο του Τσε Γκεβάρα. Στο συμπόσιο πήρε μέρος αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, αποτελούμενη από την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα και τον Μπάμπη Αγγουράκη,μέλος της ΚΕ και υπεύθυνο του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων του Κόμματος. Ο "Ρ" σήμερα δημοσιεύει ολόκληρη την ομιλία της Αλέκας Παπαρήγα, στο διεθνές αυτό συμπόσιο για την επικαιρότητα του σοσιαλισμού (σελίδες 10 - 11).

Ο "Ρ",σε ειδικό αφιέρωμα, επιχειρεί την "ανατομία" της πολιτικής για την Κοινωνική Ασφάλιση (ΚΑ). Η κρίση της ΚΑ στη χώρα μας είναι γνωστή. Εκδηλώσεις της είναι η μη ασφάλιση εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων, οι υποβαθμισμένες παροχές συντάξεων και υγείας, κυρίως προς τις μεγάλες ομάδες εργαζομένων, και τα μεγάλα ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων. Οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, και γενικότερα οι συντηρητικές πολιτικοκοινωνικές δυνάμεις της χώρας μας, παρόλο που ευθύνονται οι ίδιες για την κρίση της ΚΑ, αξιοποιούν τις εκδηλώσεις της, και κυρίως τα ελλείμματα, για να επιβάλουν τη νεοσυντηρητική πολιτική τους και στον τομέα της ασφάλισης, συνεπικουρούμενοι των εκάστοτε βαρύγδουπων εκθέσεων (σελίδες 15 - 33).

Η ΠΡΟΤΑΣΗ της ΕΣΑΚ για τη διεκδίκηση της νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας έρχεται να συμβάλει στην όσο γίνεται μεγαλύτερη προστασία του εργατικού εισοδήματος, σε μια χρονική στιγμή που και η διαρκής λιτότητα το έχει συρρικνώσει σημαντικά και οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας βάλλονται από κυβέρνηση - βιομηχάνους και βασικά εργασιακά - ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων χτυπιούνται (σελίδα 14).

ΣΤΙΣ 6 του Νοέμβρη αρχίζουν οι εργασίες του 26ου Τακτικού Εκλογοαπολογιστικού Συνεδρίου του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης. Στις μέρες του Συνεδρίου οι ταξικές δυνάμεις στο συνδικαλιστικό κίνημα της πόλης - οι δυνάμεις της ΕΣΑΚ, που υποστηρίζουν το συνδυασμό "Εργατική Ενότητα" - θα δώσουν μια σημαντική πολιτική μάχη και περιμένουν το συνέδριο να αποτελέσει βήμα θετικών ψηφισμάτων και αποφάσεων, που θα βοηθήσουν το συνδικαλιστικό κίνημα στην πάλη του για υπεράσπιση των κατακτήσεών του και διεκδίκηση νέων (σελίδα 34).

ΔΙΕΓΡΑΨΕ επώνυμη φοροδιαφυγή, 400 δισ. δραχμών, το υπουργείο Οικονομικών. Πίσω από την αποποινικοποίηση της λήψης των πλαστών τιμολογίων βρίσκεται ο δάκτυλος των γνωστών καναλιών, κατασκευαστικών και διαφημιστικών εταιριών, που έχουν στήσει βιομηχανία έκδοσης πλαστών και εικονικών τιμολογίων. Κατάλογο 385 καυτών επώνυμων ονομάτων κρατά στα συρτάρια του το υπουργείο Οικονομικών, τα οποία και προφυλάσσει από την κοινή γνώμη (σελίδα 37).

ΔΕΗ Φλώρινας. Ενα σκάνδαλο σε πλήρη εξέλιξη. Ενώ τον επόμενο μήνα αναμένεται να αποφασίσει ποια πολυεθνική θα παίξει τελικά το ρόλο του "ανεξάρτητου εκτιμητή", οι μεθοδεύσεις για το έργο Κοπελούζου συνεχίζονται στο παρασκήνιο (σελίδες 36 - 37).

ΝΙΚΟΣ ΑΛΕΞΙΟΥ.Τον διακεκριμένο τεχνοκριτικό, τον κομμουνιστή, τον δικηγόρο, τον άνθρωπο, τον καλλιτέχνη, τον λάτρη της λαϊκής τέχνης και μόνιμο συνεργάτη του "Ρ" (από τη νόμιμη επανέκδοσή του), τίμησε το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από το θάνατό του, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων (σελίδα 20).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ