Κυριακή 26 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Κλειδί της επιτυχίας η ομαδικότητα

Εκπληκτική η πορεία του φετινού Ιωνικού, που φιγουράρει στην κορυφή. Η μοναδική ευρωπαϊκή ομάδα με μηδέν παθητικό στα γκολ

Την ώρα που στο στάδιο της Ν. Φιλαδέλφειας ο Γιάτσεκ Γκμοχ, οι παίχτες του, οι φίλαθλοι και οι παράγοντες του Ιωνικού πανηγύριζαν το 0-2 επί της ΑΕΚ, σχεδόν όλοι επιβεβαίωναν με θαυμασμό την εκτίμηση, πως πρόκειται για το "θαύμα της Νίκαιας". Ομως οι 6 νίκες του Ιωνικού σε ισάριθμα παιχνίδια, τα 4 εκ των οποίων μακριά από την έδρα του, με μηδέν παθητικό, δεν μπορεί να είναι θέμα τύχης. Σύμπτωση επαναλαμβανόμενη, παύει να 'ναι σύμπτωση. Οι αιτίες λοιπόν της ως τώρα πορείας του Ιωνικού δε βρίσκονται στο... υπερπέραν, αλλά... δίπλα μας. Σύμφωνα με όσα έχουν παραδεχτεί τα στελέχη του, η αγαστή συνεργασία διοίκησης, τεχνικής ομάδας και παιχτών αποτελεί εφαλτήριο για τις επιτυχίες.

Ο καθένας έχει το ρόλο του και προσπαθεί ν' ανταποκριθεί όσο το δυνατόν καλύτερα, χωρίς να ανακατεύεται σε "ξένα χωράφια". Στον πάγκο βρίσκεται ένας τεχνικός εγνωσμένης αξίας, που έχει βιώσει την ελληνική πραγματικότητα. Βέβαια αρκετοί εκτιμούν και ο ίδιος δεν το αρνείται, πως σημαντικό μερίδιο από τη φετινή εικόνα αναλογεί στον Ολεγκ Μπλαχίν και τη δουλιά του. Οι παίχτες μπορεί στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο να μην θεωρούνται "πρωτοκλασάτοι", όμως αποτελούν πολύτιμες μονάδες ενός καλοδουλεμένου ΣΥΝΟΛΟΥ.

Η δουλιά βασίζεται σε πρόγραμμα, μεθοδικότητα και γνώσεις. Ο Γιάτσεκ Γκμοχ αξιοποιεί στο έπακρο την επιστήμη και τη σύγχρονη τεχνολογία. Τόσο στο έμψυχο δυναμικό, όσο και στον προγραμματισμό. Εχει τράπεζα πληροφοριών, συνεργάζεται με στατιστική υπηρεσία, χρησιμοποιεί κομπιούτερ, βίντεο κλπ. "Κάνεις τις αναλύσεις σου και προβλέπεις τι θα κάνει ο άλλος", έχει δηλώσει επισημαίνοντας ότι ως τώρα μια φορά δεν προέβλεψε την 11άδα του αντιπάλου.Ο Πολωνός όμως εκσυγχρόνισε και τη νοοτροπία του. Επιμένει στη σωστή προετοιμασία, αλλά κατανόησε πως μόνο η φυσική κατάσταση δε φτάνει. "Παλιότερα όλα στηρίζονταν στη δύναμη και την αντοχή. Τώρα αυτό που μετράει είναι η εκπαίδευση, οι γνώσεις και η ψυχολογία. Τακτική και τεχνική είναι το παν" έχει αποφανθεί.

Αναφερόμενος στο "μυστικό" της επιτυχίας ο Γκμοχ έχει εξηγήσει: "Αλλαξαν τα συστατικά του ποδοσφαίρου. Αν θέλουμε να κάνουμε κάτι, πρώτα το περιγράφουμε. Να ξέρουμε τι θέλουμε, το αναλύουμε. Βέβαια, η φυσική κατάσταση είναι η βάση, αλλά όχι το πρώτο. Μεγάλο προσόν του Ιωνικού είναι η ομαδικότητα. Ξέρω τι μπορεί να δώσει ο κάθε παίχτης. Ολοι για έναν και ένας για όλους. Μέσα από την ατομική διάκριση, έρχεται η ομαδική επιτυχία. Αυτό είναι το σύγχρονο ποδόσφαιρο".

Πάνω στο "πράσινο χαλί" η ομάδα της Νίκαιας έχει παρουσιάσει στοιχεία που θα ζήλευαν πολλοί "μεγάλοι" σύλλογοι. Σταθερή άμυνα, δημιουργικό κέντρο, επικίνδυνη επίθεση. Ο Κλάεβιτς στη θέση του λίμπερο αποτελεί εγγύηση. Οι Νταρακλίτσας, Αντριόλι, Αφάς, Σταματής με μαεστρία τροφοδοτούν, αμύνονται και πολλές φορές σκοράρουν. Μπροστά οι Μπρούστερ και Φρούσσος "πονοκεφαλιάζουν" κάθε αντίπαλο.

Από τα αλώνια στα σαλόνια

Από την περίοδο 89-90 που... πρωτοπάτησε τα σαλόνια της Α Εθνικής, ως σήμερα, ο Ιωνικός απουσίασε δύο φορές. Αγωνίστηκε στη Β κατηγορία τις περιόδους 91-92 και 93-94. Στα επτά "παρών" που δήλωσε στη "μεγάλη" κατηγορία έδωσε 210 αγώνες (συμπεριλαμβάνονται και οι φετινοί), συγκέντρωσε 230 βαθμούς, με 65 νίκες, 52 ισοπαλίες, 93 ήττες με 220-297 γκολ. Μεγαλύτερη επιτυχία του είναι η κατάκτηση δυο φορές της 8ης θέσης. Την περίοδο 95-96 με 46 βαθμούς, 12 νίκες, 10 ισοπαλίες, 12 ήττες έχοντας 44-50 γκολ. Την επόμενη χρονιά είχε την ίδια κατάταξη με 44 πόντους. Μέτρησε 12 νίκες, 8 ισοπαλίες, 14 ήττες με 40-47 γκολ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ