Κυριακή 26 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
Αλισβερίσι κάτω από το τραπέζι

Μελετώντας σημεία της τελευταίας απόφασης της ΚΕ του ΚΚΕ, έκανα τη γνωστή πλέον διαπίστωση, ότι η κυβέρνηση ακολουθεί μελετημένη επιλεκτική πολιτική εξαγοράς ορισμένων τμημάτων των εργαζομένων. Οι δε μηχανισμοί εξαγοράς κυρίως τροφοδοτούνται από την αξιοποίηση κοινοτικών πόρων, όπως το περίφημο πρόγραμμα "Leader II". Ως γνωστό, οι επενδύσεις του προγράμματος αυτού αφορούν κυρίως τον αγροτικό τομέα και το φυσικό περιβάλλον, περιλαμβάνουν δε μικρές βιοτεχνικές μονάδες, ελαιοτριβεία, τυροκομεία κλπ. Επίσης παραγωγή και τυποποίηση παραδοσιακών προϊόντων, όπως οίνου, μελιού, αρωματικών φυτών, βιολογικών προϊόντων κλπ. Ακόμα αγροτοτουρισμό με ανακατασκευή παραδοσιακών κτιρίων, αξιοποίηση δασικών εκτάσεων κ. ά.

Με διυπουργική απόφαση και στα πλαίσια της κυβερνητικής πολιτικής μεταβίβασης δραστηριοτήτων του δημοσίου σε ιδιωτικούς φορείς και μετατροπής των ΟΤΑ σε επιχειρηματίες, συγκροτούνται φορείς εκτέλεσης των έργων που έχουν μορφή ανώνυμης εταιρίας, συμμετέχουν δε κυρίως επιχειρήσεις ΟΤΑ και άλλοι επαγγελματικοί φορείς. Η επιλογή των φορέων γίνεται από τον υπουργό Γεωργίας με κομματικά, όπως καταλαβαίνουμε, κριτήρια.

Ετσι επικεφαλής των προγραμμάτων "Leader" - π. χ. στην Πελοπόννησο - βρίσκονται πρώην νομάρχης και άλλα κομματικά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος. Οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές, μετά από πρόσκληση, υποβάλλουν φάκελο υποψηφιότητας στην Ανώνυμη Εταιρία - Φορέα του εν λόγω προγράμματος. Η επιλογή των επενδυτών γίνεται από τον φορέα ΑΕ και η πολιτεία παρεμβαίνει σε νομαρχιακό ή σε περιφερειακό επίπεδο, μόνο για την εκδίκαση των ενστάσεων. Επίσης αρμόδια είναι η Νομαρχία και για την παραλαβή των έργων, ώστε οι υπάλληλοι της επιτροπής να επωμιστούν και τις αυθαιρεσίες που οπωσδήποτε γίνονται κατά την εκτέλεση των έργων. Στην επιλογή των επενδυτών ακολουθεί αλισβερίσι κάτω από το τραπέζι, με κομματικές και ίσως και οικονομικές συναλλαγές. Διαδικασία από την οποία οι μικροαγρότες και οι μικροί επενδυτές θα μείνουν απ' έξω. Και η πίτα θα φαγωθεί από μεγαλοεπενδυτές και επιχειρηματίες άσχετους - τις περισσότερες φορές - με την αγροτιά, που θα είναι σε θέση να πραγματοποιήσει τις απαραίτητες ενέργειες. Επίσης τα νόμιμα έσοδα του φορέα - ΑΕ, για τεχνική στήριξη, μπορούν να φτάσουν και το 15% του συνολικού κόστους του προγράμματος. Τέλος για τους μικροεπενδυτές πιθανόν να περισσέψουν κάποια ψίχουλα προς δόξαν της προώθησης του αστικού εκσυγχρονισμού και της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Ετσι και κάποιοι κομματικοί "ημέτεροι" εξυπηρετούνται και κάποιοι συνεργαζόμενοι διαφθείρονται και η ιδιωτική πρωτοβουλία θριαμβεύει.

Ενας φίλος του ΚΚΕ από το Νομό Λακωνίας


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ