Κυριακή 2 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
Οι αδίστακτοι μηχανισμοί του ΠΑΣΟΚ

Οταν το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ κατάγγειλε τους Θ. Τσουκάτο και Σία ως ηθικά υπεύθυνους της παρακολούθησης από ασφαλίτη σύσκεψης της ΕΣΑΚ, αλλά και της παρακολούθησης πολλών άλλων συσκέψεων ή συνελεύσεων μαζικών οργανώσεων, συνέβη το εξής ...συμπτωματικό γεγονός: Την επόμενη μέρα (17.10.1997) τρεις εφημερίδες ("Ελευθεροτυπία", "Καθημερινή", "Εθνος") είχαν το ίδιο ακριβώς σχόλιο στις παραπολιτικές στήλες τους, με το οποίο ειρωνεύονταν το ΚΚΕ για τον ...υπερβολικό ρόλο που αποδίδει στον Τσουκάτο. "Ολα, τέλος πάντων, αυτός ο Τσουκάτος τα κάνει;", έγραφαν οι τρεις δημοσιογράφοι. (Με την ευκαιρία, τι γίνεται με το πόρισμα για τον χαφιέ στην ΕΣΑΚ, που θα έβγαινε σε 5 μέρες;).

Εκείνο που δε μας εξήγησαν, βέβαια, αυτοί οι κύριοι είναι, το πώς συνέβη να γράψουν και οι τρεις, την ίδια μέρα, για το ίδιο θέμα, με τις ίδιες λέξεις, το ίδιο σχόλιο! Γιατί δε μιλάμε για κάποια είδηση, την οποία έτσι κι αλλιώς θα την είχαν δημοσιεύσει όλες οι εφημερίδες. Μιλάμε για σχόλιο... Και, βέβαια, το οφθαλμοφανέστατο συμπέρασμα είναι ότι αυτοί οι τρεις κύριοι πήραν γραμμή από κάπου, για να γράψουν. Και έγραψαν. Από πού πήραν γραμμή, δε χρειάζεται ν' αναφερθεί. Τι κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια...

Αν χρειάζεται ν' αναφερθεί κανείς στο παραπάνω περιστατικό, δεν είναι για να κομίσει γλαύκα ες Αθήνας. Ο ρόλος ορισμένων δημοσιογράφων, που εκτελούν διατεταγμένη υπηρεσία με το αζημίωτο, είναι γνωστός. Και βέβαια, πρέπει να καυτηριάζονται ανάλογα, όχι τόσο γιατί πιστεύει κανείς πως οι εν λόγω θα διορθωθούν, όσο για να καταλαβαίνει ο κάθε ανυποψίαστος, το πόσο ελεύθερη, πολυφωνική και ανεξάρτητη είναι η κατάσταση στα αστικά ΜΜΕ.

Το κυριότερο, ωστόσο, στο συγκεκριμένο θέμα μας είναι ότι το μικρό αυτό παράδειγμα (μικρό σε σχέση με διάφορα άλλα) δείχνει ένα νήμα. Ενα νήμα, το οποίο, αν το τραβήξεις και αν το δέσεις με μια σειρά άλλα γεγονότα, δίνει ανάγλυφα την ύπαρξη ενός ολόκληρου μηχανισμού, που το ΠΑΣΟΚ έχει στήσει. Ενός μηχανισμού ιδεολογικής τρομοκρατίας, χειραγώγησης, εξαγοράς συνειδήσεων, ρουσφετολογίας, παρακολούθησης και καταγραφής προσώπων, κινήσεων, παρατάξεων, που στην κορυφή του έχει τους Τσουκάτο, Πανταγιά και άλλους πρώην "υπερεπαναστάτες", που σήμερα έχουν ...εκσυγχρονιστεί και θέσει εαυτούς στην υπηρεσία της άρχουσας τάξης.

Το ΚΚΕ έχει καταγγείλει πολλές φορές την ύπαρξη αυτού του μηχανισμού, με τον πιο επίσημο τρόπο. Εχει καταγγείλει τους διάφορους Τσουκάτους. Και βέβαια έχει υπογραμμίσει ότι υπεύθυνος για την ύπαρξη του μηχανισμού είναι ο ίδιος ο Κ. Σημίτης.

Αυτή η πολιτική ονομάζεται νέα επικοινωνιακή! Ισως η ανάγκη που νιώθουν, να την ...εκσυγχρονίσουν ακόμα περισσότερο, οδήγησε και στα μαθήματα που το ίδρυμα "Φρ. Εμπερτ", της γερμανικής σοσιαλδημοκρατίας, ανέλαβε να δώσει σε στελέχη του ΠΑΣΟΚ! Οπως διαβάζουμε στον Τύπο, "το ΠΑΣΟΚ είχε οργανώσει και παλαιότερα ανάλογα σεμινάρια, όμως. πολλά στελέχη του δεν είχαν καταφέρει τότε να περάσουν τη βάση! Ωστόσο, το κυβερνών κόμμα απέκτησε ένα αξιόλογο στελεχιακό δυναμικό, το οποίο, με την πείρα από την άσκηση της εξουσίας, δίνει σαφώς την εντύπωση ότι υπερέχει στον τομέα αυτό και έναντι της ΝΔ".

Ετσι είναι. Το ΠΑΣΟΚ, στην άσκηση της αντιλαϊκής πολιτικής και στην ενίσχυση των κατασταλτικών μηχανισμών, ξεπέρασε και τη ΝΔ, την πρώτη διδάξασα.

Ο μηχανισμός αυτός αρχίζει πιο πριν, αλλά αφυπνίζεται και ισχυροποιείται από την περίοδο των αγροτικών κινητοποιήσεων. Και έχει στόχο να γκρεμίσει κάθε αξία, κάθε εστία αντίστασης, ακόμα και την παραμικρή. Η πολιτική τους χρειάζεται ένα λαό τσακισμένο ψυχικά, αδύναμο να αντιδράσει και διατεθειμένο να υποστεί κάθε είδους ταπείνωση και εξευτελισμό. Θέλουν ένα λαό ηθικά καταρρακωμένο. Γι' αυτό και ιδιαίτερο στόχο τους αποτελεί το ΚΚΕ και οι κομμουνιστές. Δρώντας το ΠΑΣΟΚ στα παραπάνω πλαίσια, δεν ανέχεται την ύπαρξη της ηθικής ακτινοβολίας, που δίνει στο ΚΚΕ και στους αγωνιστές του η ανιδιοτέλεια, ο σεβασμός στις αξίες του λαϊκού κινήματος, η πίστη για μια δίκαιη κοινωνία και η αδιάλλακτη πάλη ενάντια σε κάθε αδικία. Δεν τα ανέχονται αυτά, γιατί είναι εμπόδιο και κίνδυνος για την πολιτική τους. Και χρησιμοποιούν τους μηχανισμούς τους, για να κάνουν και τους κομμουνιστές ίδιους με τον εαυτό τους. Πρώτα απ' όλα τους κομμουνιστές, αλλά όχι μόνο αυτούς. Θέλουν να κάνουν όμοιό τους τον κάθε προοδευτικό και αξιοπρεπή εργαζόμενο που σηκώνει κεφάλι. Ακόμα και μέλη ή ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ.

Είναι αδίστακτοι. Χρησιμοποιούν κάθε μέσο. Πολλά ψιθυρίζονται στο δημοσιογραφικό χώρο για πιέσεις και εκβιασμούς, που ασκεί η καθοδήγηση του μηχανισμού σε δημοσιογράφους, για να υποκύψουν πλήρως στις εντολές της. Και βέβαια ο κόσμος το 'χει τούμπανο κι αυτοί κρυφό καμάρι, ότι παρακολουθούνται και καταγράφονται άτομα πολιτικών χώρων! Σημειώνονται ακόμα και προσωπικά ή οικογενειακά τους προβλήματα, καθώς και τυχόν πολιτικές διαφωνίες με το κόμμα τους, προκειμένου να "πλευριστούν" ανάλογα... Αυτά το ΚΚΕ τα έχει καταγγείλει και μέσα στη Βουλή, άρα υπεύθυνα.

Το "Κέντρο" του ΠΑΣΟΚικού μηχανισμού δε γινόταν να απουσιάσει από την επίθεση κατά του ΚΚΕ, που γίνεται μέσω της παραχάραξης της ιστορίας του. Πρωτοστατεί και στην επίθεση που χρησιμοποιεί τον Αρη Βελουχιώτη, για να χτυπήσει το ΚΚΕ. Το γεγονός ότι η κρατική τηλεόραση δίνει "ρέστα" στον αντισοβιετισμό και στον αντικομμουνισμό, είναι ένα από τα απτά δείγματα της δράσης του ΠΑΣΟΚικού μηχανισμού.

Πρόθυμος να προσφέρει τις υπηρεσίες του αποδείχτηκε, για χιλιοστή φορά, και ο Φαράκος. Ηδη, προετοιμάζονται και άλλοι της αποστασίας...

Τι επιδιώκουν; Στην προσπάθειά τους να αντιπαραθέσουν τον Αρη στο ΚΚΕ, κάνουν το εξής:Βάζουν στην ίδια μοίρα, εκείνους που διαφώνησαν κάπου με το ΚΚΕ, αλλά έμειναν πιστοί στο Κόμμα και πέθαναν ηρωικά, με εκείνους που (όπως ο Φαράκος) εγκατέλειψαν και πολεμούν το ΚΚΕ!!

Κάνουν, όμως, σοβαρό λάθος, αν πιστεύουν ότι ο λαός δεν είναι σε θέση να ξεχωρίσει τον κομμουνιστή από τον αποστάτη, εκείνον που αγαπάει το Κόμμα του από εκείνον που το πολεμάει με λύσσα.

Κάνετε χοντρό λάθος, κύριε Φαράκο (και όσοι υπηρετείς), προσπαθώντας να πείτε "διαφωνών ο Αρης, διαφωνών και ο Φαράκος"! Αλλο πράγμα είναι το ποτάμι και άλλο ο υπόνομος.

Ο μηχανισμός του ΠΑΣΟΚ δεν είναι κάτι το εξαιρετικό και περίεργο. Είναι τμήμα και απόδειξη της παραπέρα ενίσχυσης του αστικού κράτους. Ενα αστικό κράτος, που δυναμώνει όσο "διεθνοποιείται" και γίνεται ακόμα πιο αντιδραστικό, όσο χρειάζεται να πάρει ακόμα πιο αντιλαϊκά μέτρα.

Ο μηχανισμός των Σημιτοτσουκάτων δεν είναι, λοιπόν, θέμα μόνο και κυρίως κάποιων προσώπων. Το ίδιο το κράτος χρειάζεται να διαθέτει ΕΟΚικά προγράμματα, χαφιέδες, ασφαλίτες, αργυρώνητους δημοσιογράφους, συνδικαλιστές, ανανήψαντες μέσα σε ένα βράδυ, κ.ά., για να προωθεί τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας. Και έτσι πρέπει ν' αντιμετωπιστεί.

Μάκης ΜΑΪΛΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ