Κυριακή 9 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
Το λίκνο της Επανάστασης

Στη σοβιετική εποχή, το Λένινγκραντ δικαιωματικά ονομαζόταν το λίκνο της Επανάστασης. Εδώ ακριβώς τον Οκτώβρη του 1917 η θρυλική ομοβροντία του θωρηκτού "Αβρόρα" ανήγγειλε την αρχή της εφόδου στα Χειμερινά Ανάκτορα, όπου συνεδρίαζε η Προσωρινή κυβέρνηση. Η ομοβροντία ήταν καθαρά συμβολική. Η Προσωρινή κυβέρνηση έπεσε σαν υπερώριμο φρούτο. Ο Β. Ι. Λένιν, που καθοδηγούσε την εξέγερση από το Ινστιτούτο του Σμόλνι, όπου ήταν το επιτελείο της επανάστασης, διακήρυξε στην αίθουσα συνεδριάσεων ενώπιον των αντιπροσώπων του 2ου Πανρωσικού Συνεδρίου των Σοβιέτ των Εργατών, Αγροτών και Στρατιωτών Βουλευτών: "Η επανάσταση, για την οποία τόσο καιρό μιλούσαν οι μπολσεβίκοι, πραγματοποιήθηκε!".

Αυτές τις μέρες, οι Ρώσοι κομμουνιστές, ο εργαζόμενος λαός γιορτάζουν πανηγυρικά τα 80χρονα της Μεγάλης Οχτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης. Πώς ετοιμάστηκε να προϋπαντήσει αυτή της τη γιορτή το "λίκνο της Επανάστασης" - η πόλη Λένινγκραντ; Αυτή την ερώτηση εκ μέρους του "Ρ" θέσαμε στον Πρώτο Γραμματέα της ΚΕ του ΚΕΚΡ Βίκτορ Τιούλκιν.

"Με ικανοποίηση δεχτήκαμε την απόφαση της Ενωσης Κομμουνιστικών Κομμάτων - ΚΚΣΕ, η οποία υποστήριξε την πρόταση του ΚΕΚΡ να ξεκινήσει ο γιορτασμός των 80χρονων του Μεγάλου Οχτώβρη από το Λένινγκραντ", είπε ο Τιούλκιν. Εχουν προγραμματιστεί μια σειρά εκδηλώσεις. Μεταξύ τους είναι και η Διεθνής Συνάντηση - σύνοδος αφιερωμένη στην κοσμοϊστορική σημασία της Οχτωβριανής Επανάστασης. Στείλαμε προσκλήσεις στα Κομμουνιστικά Κόμματα που ανήκουν στην ΕΚΚ - ΚΚΣΕ, καθώς και στα Κομμουνιστικά Κόμματα και Εργατικά του εξωτερικού να παρουσιάσουν εισηγήσεις στη σύνοδο. Χαιρόμαστε που αυτή η ιδέα βρήκε ευρεία υποστήριξη τόσο στις Δημοκρατίες της ΕΣΣΔ, όσο και στο εξωτερικό.

Οι σύντροφοι από τη Σουηδία, τη Νορβηγία και τη Φινλανδία χρησιμοποίησαν μια τέτοια μορφή συνεργασίας, όπως ο κοινωνικοπολιτικός τουρισμός και ήρθαν με λεωφορεία, μια και οι χώρες αυτές είναι πολύ κοντά μας. Μας είχαν ανακοινώσει: "Θα είμαστε 25 άτομα", "Θα έρθουν 35 αντιπρόσωποι. Δεχτείτε τους". Θεωρούμε τη συμμετοχή αντιπροσωπείας της ΚΕ του ΚΚ Ελλάδας ως σημαντική υποστήριξη στους Σοβιετικούς κομμουνιστές, που υπέστησαν προσωρινή ήττα και συνεχίζουν τον αγώνα.

Εκτός απ' αυτό διοργανώνουμε πανηγυρική συνεδρίαση και, όπως τους καλούς παλιούς καιρούς, συναυλία προς τιμήν της ιστορικής επετείου. Στις 7 Νοέμβρη πραγματοποιήθηκε η γιορταστική διαδήλωση. Ημαστε σε καλή διάθεση. Είχαμε συμφωνήσει με τον κυβερνήτη της πόλης για ευμενή στάση απέναντι στις εκδηλώσεις μας και την παραχώρηση της ιστορικής αίθουσας του Σμόλνι. Δυστυχώς, οφείλω να πω ότι η τοπική οργάνωση του ΚΚΡΟ ενεργεί ανοιχτά αντίθετα. Η απόφαση της ΕΚΚ - ΚΚΣΕ μας υποχρέωνε να διοργανώσουμε από κοινού τις εκδηλώσεις. Συμφωνούμε και είμαστε έτοιμοι για συνεργασία. Ωστόσο, το ΚΚΡΟ δε συμμετέχει μαζί μας, αλλά όρισε για τις 25 Οκτώβρη την εκδήλωσή του και προσκάλεσε τις Δημοκρατίες, πόλεις - ηρωίδες κ. λπ. Μιλώ με μεγάλη λύπη, διότι στην ενοποίηση θα φτάσουμε μόνο με την από κοινού δουλιά. Και η επέτειος του Μεγάλου Οχτώβρη δίνει αυτή τη δυνατότητα".

Ναντιέζντα ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ