Κυριακή 16 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΜΠΑΣΚΕΤ
Διασπάται η Ευρώπη

Σε πατρικίους και πληβείους χωρίζει η ΦΙΜΠΑ τους ευρωπαϊκούς συλλόγους. Ξεχωριστές διοργανώσεις σχεδιάζουν βαλτικές και σκανδιναβικές χώρες

Η FIBA ετοιμάζεται να ολοκληρώσει την καταστροφή του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Μετά την απόφαση Μπόσμαν και την υποχρεωτική ενιαία ευρωπαϊκή αγορά, η καρεκλοκένταυροι της παγκόσμιας Ομοσπονδίας, συνεδρίαζαν στο Μόναχο αυτό το Σαββατοκύριακο, με θέμα την ενοποίηση της υπόλοιπης Ευρώπης. Τα άδεια γήπεδα και η κατάργηση της εθνικής ταυτότητας, δεν προβληματίζουν τη FIBA. Αυτό που την ενδιαφέρει άμεσα, είναι η δημιουργία 2 - 3 ισχυρών συλλόγων από τις ανατολικές χώρες, ώστε η κλειστή λίγκα που θα δημιουργηθεί από το 2000, να φαίνεται ότι εκπροσωπεί το σύνολο της Ευρώπης.

Με τη δημιουργία της εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης ενιαίας μπασκετικής αγοράς, αναμένεται να ενισχυθούν κατά πρώτο λόγο οι ομάδες της Τουρκίας και κατά δεύτερο της Γιουγκοσλαβίας, της Κροατίας και ίσως της Ρωσίας. Οι υπόλοιπες θα περιοριστούν σε ρόλο "αγελάδας". Θα παράγουν δηλαδή τα ταλέντα που θα παίζουν στα... προηγμένα πρωταθλήματα.

Θα περίμενε κανείς να προβληματιστεί η FIBA από τις εξελίξεις στη μετά Μπόσμαν εποχή. Η απώλεια της εθνικής ταυτότητας των ομάδων, μαθηματικά οδηγεί σε μαρασμό την πλειοψηφία. Ο αποκλεισμός των περισσοτέρων ευρωπαϊκών χωρών από το κορυφαίο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, ήδη προκαλεί αντιδράσεις με άγνωστες συνέπειες. Το Ευρωπαϊκό Κύπελλο και το Κύπελλο Κόρατς, δεν τραβάνε. Εδώ ο Παναθηναϊκός των αστεριών και των δισεκατομμυρίων, αγωνίζεται σε άδειες εξέδρες. Η μερίδα του λέοντος, πηγαίνει σε 5 - 10 ομάδες από Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία και οι υπόλοιπες φυτοζωούν οικονομικά.

Θέλουν να φύγουν οι βαλτικές χώρες

Με πρωτοβουλία του Σαρούνας Μαρτσουλιόνις, οι βαλτικές Δημοκρατίες της πρώην ΕΣΣΔ, μαζί με τη Σουηδία, τη Δανία και τη Φινλανδία, σκέπτονται σοβαρά να εγκαταλείψουν τις διοργανώσεις της FIBA. Κατά την άποψη του πρώην παίκτη του ΝΒΑ και προέδρου της λιθουανικής λίγκας, οι χώρες που βρέχονται από τη Βαλτική Θάλασσα, έχουν οικονομικούς και αγωνιστικούς λόγους να εγκαταλείψουν το Κύπελλο Κόρατς, που μόνο παθητικό προσφέρει στις ομάδες. Στο Βίλνιους έγινε ήδη η πρώτη συνάντηση ανάμεσα σε εκπροσώπους της λιθουανικής και σουηδικής λίγκας, παρουσία εκπροσώπων από τη Λετονία και την Εσθονία. Τις απόψεις του Μαρτσουλιόνις ενστερνίζονται και οι άλλοι μεγάλοι παίκτες της πάλαι ποτέ κραταιάς ομάδας της ΕΣΣΔ. Ο προπονητής της Εθνικής Λετονίας, Βάλντις Βάλτερ, ο υπουργός Αθλητισμού της Λιθουανίας και εν ενεργεία αθλητής της Ατλέτας, Ρίμας Κουρτινάιτις και ο προπονητής της Λοκιάι, Βάλντας Χομίτσιους, μέσω της δημιουργίας της λίγκας των Βορείων Χωρών, αναζητούν τους αναγκαίους πόρους για να συνεχίσει να υπάρχει το μπάσκετ, στις χώρες που λατρεύεται και είναι κορυφαίο άθλημα.

Η ταχύτητα με την οποία προσπαθεί η FIBA να δημιουργήσει τη δεύτερη ενιαία ευρωπαϊκή αγορά, ίσως έχει να κάνει και με τις εξελίξεις στις χώρες της Βαλτικής. Βιάζεται η παγκόσμια Ομοσπονδία να δημιουργήσει το πρωτάθλημα των πλουσίων ομάδων, αδιαφορώντας για την παράδοση και για χώρες που κράτησαν υψηλά τη σημαία του μπάσκετ σε δύσκολες στιγμές. Η δημιουργία της ενιαίας λίγκας, θα οδηγήσει μαθηματικά σε μαρασμό του μπάσκετ στην πλειοψηφία των ευρωπαϊκών χωρών, ή σε αμφισβήτηση του... καθοδηγητικού ρόλου της παγκόσμιας Ομοσπονδίας.

Γιάννης ΓΕΩΡΓΑΚΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ