Κυριακή 16 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 46
ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΟΙ ΚΑΙ ΜΑΧΗΤΕΣ ΤΟΥ ΔΣΕ
Προσκύνημα στους τόπους θυσίας στην Κρήτη

Δημοσιεύουμε σήμερα το ρεπορτάζ του Δήμου Αντωνιάδη, μέλους της ΠΕΑΕΑ, από την επίσκεψη - προσκύνημα, που πρόσφατα πραγματοποίησε ομάδα αντιστασιακών και μαχητών του ΔΣΕ, στην Κρήτη. "Επισκέφθηκαν τους τόπους που πότισαν με το αίμα τους, κατά την περίοδο της γερμανικής κατοχής, οι αντιστασιακοί κάτοικοί της, που, με τσεκούρια και γκράδες, αντιμετώπισαν τους αλεξιπτωτιστές και έδρασαν οι ηρωικοί μαχητές του ΕΛΑΣ.

"Κάνδανος, Βιάννος, Ανώγεια, Κοξαρέ είναι τόποι ολοκαυτωμάτων. Χιλιάδες οι εκτελεσμένοι πατριώτες - ανάμεσά τους γυναίκες, γέροντες, παιδιά - οι περισσότεροι μέλη του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ. Εκατοντάδες οι αναμνηστικές στήλες σ' όλο το νησί για μάχες και πεσόντες μαχητές.

Στην πενθήμερη παραμονή μας στην Κρήτη και την επίσκεψή μας στους τρεις νομούς, είχαμε τη συνοδεία των συναγωνιστών από τα Τοπικά Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ, οι οποίοι μας ξενάγησαν και μας περιποιήθηκαν, όπως ταιριάζει στην πατροπαράδοτη κρητική φιλοξενία και το συναγωνιστικό πνεύμα.

Στο Νομό Χανίων, ο Λευτέρης Ηλιάκης,πρόεδρος του τοπικού παραρτήματος και περιφερειάρχης Κρήτης, μας συνόδευσε ευλαβικά, στην περιοχή Κεραμέ, εκεί όπου έδρασε 7η Μεραρχία του ΕΛΑΣ Κρήτης δίνοντας νικηφόρα τριήμερη (14 - 15 - 16/9/1944) μάχη, εναντίον των κατακτητών. Το μνημείο που στήθηκε, είναι μεγαλόπρεπο και παριστάνει το αιμορραγούν τέρας του φασισμού να ποδοπατιέται από τους μαχητές της ελευθερίας.

Η πρώτη ΕΛΑΣίτικη ομάδα ανταρτών έδρασε στο χωριό Μεσκλά, εκεί αποτίσαμε φόρο τιμής στο Μαυσωλείο που βρίσκονται τα οστά των 150 και πλέον εκτελεσμένων ομαδικά, από τους Γερμανούς, κατοίκων του, καθώς επίσης και των ξύλινων μελών των αναπήρων του Αλβανικού Μετώπου που συμπεριλαμβάνονταν στους εκτελεσμένους.

Πιο πέρα, το χωριό Αλικιανός, που έγιναν οι σφοδρές θρυλικές μάχες των κατοίκων με τους Γερμανούς αλεξιπτωτιστές. Σημαντικό και το μνημείο για όλους τους εκτελεσμένους του, αλλά και των γύρω χωριών Μουρνιές, Σκηνές και Βατόλακκος. Και στον Ομαλό στην είσοδο του φαραγγιού της Σαμαρίνας ήταν η Εδρα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.

Με την επίσκεψή μας στο Μάλεμε, όπου βρίσκεται και το νεκροταφείο των Γερμανών, έκλεισε η επίσκεψή μας στον Νομό Χανίων.

Με ξεναγό τον πρόεδρο και τον γραμματέα του Παραρτήματος Ρεθύμνης, ξεκινήσαμε την επομένη για τη συνέχιση του προσκυνήματός μας και την κατάθεση στεφανιών στα μνημεία: Στη θέση "Μπαλέ", σε ανάμνηση της μάχης του ΕΛΑΣ για την απελευθέρωση των κατοίκων του χωριού Κοξαρέ (της μικρής "Μόσχας" και κέντρου του αντάρτικου κινήματος), που έγινε ολοκαύτωμα από τους Γερμανούς στις 29/8/44. Στο χωριό Καρίνες, προς τιμήν του Λεμονιά (Παπαδάκη) καπετάνιου του 44ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ Ρεθύμνου, ο οποίος δολοφονήθηκε άνανδρα στα "Γεναριανά" Ρεθύμνου (αντίστοιχα Δεκεμβριανά Αθήνας), από τους τραμπούκους του Γύπαρη κλπ.

Σ' όλο το οδοιπορικό μας, στους τρεις κρητικούς νομούς που επισκεφθήκαμε, υπάρχουν μνημεία και στήλες αναμνηστικές για τους πεσόντες και εκτελεσμένους πατριώτες. Σαχτούργια, Πλατάνια, Ποταμοί, παντού αναμνήσεις για πράξεις ηρωικές. Ο επιζών καπετάνιος της μάχης των Ποταμών, Αλέκος Μαθιουδάκης, μας εξιστορεί για την ομώνυμη μάχη που κράτησε δυο μέρες και έδωσε το 44ο Σύνταγμα του ΕΛΑΣ με μεγάλες απώλειες του εχθρού. Και η μέρα μας τελειώνει με επίσκεψη στην ιστορική Μονή Αρκαδίου, η οποία έδωσε σημαντική βοήθεια στα εκεί δρώντα τμήματα του ΕΛΑΣ.

Την Κυριακή, η ομάδα μας επισκέφθηκε την πόλη του Ηρακλείου, όπου στην είσοδό της μας υποδέχτηκε πολυμελής αντιπροσωπεία των Παραρτημάτων Ηρακλείου και Αρχάνων, εφοδιάζοντάς μας με ντοκουμέντα από τη δράση του ΕΛΑΣ στην περιοχή Βιάννου, καθώς και για τα γεγονότα που προηγήθηκαν του ολοκαυτώματος του χωριού, που βρήκαν το θάνατο 451 άνδρες, γυναίκες και παιδιά στις 14/9/1943. Για το ιστορικό του ολοκαυτώματος, μας μίλησε ο δάσκαλος Γιώργος Χριστάκης και ο Μιχάλης Σαμαρίτης, καπετάνιος του ΕΛΑΣ. Στα Ανώγεια, ο Τηλέμαχος Σταυρακάκης, πρόεδρος του Παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ, μας συνόδευσε στο Ηρώον, όπου υπάρχει εντοιχισμένη πλάκα με τη διαταγή του Γερμανού διοικητή Κρήτης - στα ελληνικά και γερμανικά - για τον πλήρη αφανισμό του χωριού και την εκτέλεση όλων των ανδρών του χωριού, ηλικίας από 14 χρόνων και πάνω.

Τέλος, πρέπει ν' αναφερθούμε στην εξαιρετική φιλοξενία που μας επιφύλαξαν οι κάτοικοι των περιοχών που επισκεφθήκαμε και να τους ευχαριστήσουμε μέσα από την καρδιά μας, γιατί χωρίς τη δική τους συνδρομή το προσκύνημα αυτό δε θα 'ταν δυνατό να πραγματοποιηθεί. Συγκεκριμένα, ευχαριστούμε τον ΕΠΟΝίτη -Μακρονησιώτη Νίκο Μπριρλιράκη,ο οποίος παραχώρησε 15 κρεβάτια στο πολυτελές ξενοδοχείο του "IDEON", τελείως δωρεάν και παρέθεσε αποχαιρετιστήριο δείπνο σ' όλη την 35μελή ομάδα μας. Επίσης τον συναγωνιστή Στρατή Δημητρακάκη,για το τραπέζι που έκανε σ' όλους μας στο σπίτι του, από το οποίο δυο δωμάτια έχει μετατρέψει σε αντιστασιακό Μουσείο.

Οργανωτής του προσκυνήματός μας στους τόπους θυσιών στην Κρήτη, ήταν ο συναγωνιστής Σπύρος Διλιντάς,υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων και Τύπου της ΠΕΑΕΑ".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ