Πέμπτη 20 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
Με.. διπλά βιβλία ο προϋπολογισμός

Ψεύτικοι οι προϋπολογισμοί που καταθέτουν οι κυβερνήσεις στη Βουλή. Οργιο ρεμούλας και σκανδάλων με τις δημόσιες δαπάνες

Το μέγα θέμα των κυβερνητικών αλχημειών στην κατάρτιση του κρατικού προϋπολογισμού επαναφέρει το Ελεγκτικό Συνέδριο του κράτους, με αφορμή την ολοκλήρωση της εξέτασης του προϋπολογισμού του 1996. Στην πραγματικότητα, όπως οι κοινοί φοροφυγάδες, το δημόσιο, με ευθύνη των εκάστοτε κυβερνώντων, τηρεί διπλά βιβλία, γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι άλλα κονδύλια παρουσιάζονται στον επίσημο προϋπολογισμό και εντελώς διαφορετικά ποσά διαχειρίζεται το υπουργείο Οικονομικών. Οπως αποκαλύπτει η σχετική έκθεση που παραδόθηκε χτες στον πρόεδρο της Βουλής, οι κυβερνήσεις αφήνουν εκτός κονδυλίων προϋπολογισμού ένα σημαντικό ποσό, που για το 1996 φτάνει τα 6 τρισεκατομμύρια δραχμές! Τα κονδύλια αυτά στο σύνολό τους σχεδόν αφορούν τα έσοδα και τις δαπάνες που είχε το δημόσιο τη συγκεκριμένη χρονιά για πωλήσεις και εξοφλήσεις εντόκων γραμματίων του δημοσίου, τα ποσά των οποίων δεν εμφανίζονται στους προϋπολογισμούς που ψηφίζει η Βουλή. Το αποτέλεσμα μια τέτοιας κατάρτισης του προϋπολογισμού είναι τα κρατικά έσοδα του 1996 να παρουσιάζουν υπερκάλυψη 46,9% και από 12,79 τρισ. δρχ. που προϋπολογίζονταν τελικά εισπράχθηκαν 18,79 τρισεκατομμύρια. Αντίστοιχη υπέρβαση κατά 46,9% υπήρχε και στις δαπάνες.

Με έναν τέτοιο τρόπο κατάρτισης του προϋπολογισμού, από τον οποίο απουσιάζει σχεδόν το 50% από το ετήσιο "πάρε - δώσε" του δημοσίου, είναι φανερό πως η Βουλή κάθε φορά εγκρίνει στην ουσία πλασματικούς προϋπολογισμούς. Για να γίνει μάλιστα αντιληπτό το μέγεθος της πλασματικότητάς τους και το τι ακριβώς σημαίνει αυτό, είναι αρκετό ν' αναφέρει κανείς ότι η εικόνα του προϋπολογισμού αλλοιώνεται τόσο, που στην πραγματικότητα δεν ισχύει ούτε ένα ποσοστό συμμετοχής των ειδικών δαπανών στο γενικό προϋπολογισμό του κράτους. Ετσι, για παράδειγμα στις προϋπολογιζόμενες δαπάνες που η Βουλή είχε ψηφίσει το '96, οι δαπάνες για την Παιδεία υπολογίζονταν στο 6,5%, ενώ με βάση τον πραγματικό προϋπολογισμό οι δαπάνες αυτές είναι μόλις 4,5%!

Θέμα βέβαια υπάρχει ακόμα και με τα λεγόμενα διαχειριστικά όρια που έχει η εκάστοτε κυβέρνηση, ώστε να... αξιοποιεί αυτά τα εκτός προϋπολογισμού κονδύλια. Με δυο λόγια ποιος, με ποιον τρόπο και - κυρίως - για λογαριασμό ποιανού διαχειρίζεται - και μάλιστα εκτός προϋπολογισμού που σε τελευταία ανάλυση αποτελεί νόμο του κράτους - όλα αυτά τα κονδύλια που, όπως σημειώνεται και παραπάνω, για το 1996 ήταν περίπου 6 τρισεκατομμύρια δραχμές!

Κατά τ' άλλα το Ελεγκτικό Συνέδριο επισημαίνει εκατοντάδες περιπτώσεις μη κανονικών πληρωμών του δημοσίου όπως στις δαπάνες προμηθειών, στις δαπάνες μη νόμιμων πληρωμών για οδοιπορικά έξοδα, πλημμελής προγραμματισμός και μεγάλες υπερβάσεις κατά την εκτέλεση δημοσίων έργων, καθυστερήσεις στις παραδόσεις των δημοσίων έργων κλπ. Ενδεικτικό της ρεμούλας και των τεράστιων σκανδάλων που γίνονται σε όλο το φάσμα των δημοσίων έργων είναι και τα περιβόητα ποσοστά εκπτώσεων κατά τις διάφορες δημοπρασίες, όπου το ποσοστό των εκπτώσεων από τους εργολάβους που "χτυπούσαν" τα έργα έφτασαν μέχρι και το 78% της αρχικής προσφοράς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ