Παρασκευή 21 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
Επεσαν στον αγώνα

Ο Λεωνίδας Ηλίας γράφει για το ρόλο που έπαιξε το χωριό του, κοντά στην Αμφισσα, στην κατοχή, συμμετέχοντας σύσσωμο στην Αντίσταση και στη συνέχεια στον Εμφύλιο, με τη συμμετοχή του στο ΔΣΕ και στέλνει κατάλογο των αγωνιστών που θυσιάστηκαν. Δημοσιεύουμε σήμερα τους 13 πεσόντες στην Αντίσταση και την επόμενη τους πεσόντες στον Εμφύλιο.

- Δημητρίου Βασίλης,Δικηγόρος. Διατέλεσε οργανωτής του ΚΚΕ στο Ν. Φωκίδας, ήταν από το 1934 παράνομος. Η ΚΕ τον έστειλε καθοδηγητή στη Θεσσαλία με έδρα το Βόλο. Πιάστηκε, πέρασε δίκες στην Αμφισσα και την Αθήνα και αθωώθηκε. Αλλά κλείστηκε στις φυλακές Αίγινας για 4 χρόνια. Με την εισβολή των Γερμανών, τον παρέδωσαν στις αρχές κατοχής και στάλθηκε εξορία στον Αϊ - Στράτη. Εκεί πέθανε στις 22-2-1942 από πείνα σε ηλικία 30 ετών.

- Παϊδάς Γιάννης του Λουκά. Αντάρτης του ΕΛΑΣ, 20 ετών, σκοτώθηκε στο σιδηροδρομικό σταθμό Δαδιού στις 14-4-1943. Ηταν το πρώτο θύμα του Αρχηγείου Παρνασσίδας.

- Λάϊος Ηλίας του Ιωάννη. Αγροφύλακας, οργανωμένος στο ΕΑΜ, καταγόταν από τη Σκάρφια, παντρεύτηκε στο Σερνικάκι. Πιάστηκε μαζί με άλλους τον Αύγουστο του 1944 και εκτελέστηκε.

- Γκούμας Βασίλης.Καταγόταν από τη Σκάρφια. Παντρεύτηκε και έμενε στο Σερνικάκι. Αγροφύλακας, οργανωμένος στο ΕΑΜ. Σκοτώθηκε στις 10-8-1944.

- Ταρατσά Αθηνά του Νικολάου. Μητέρα του αγωνιστή Κώστα Ταρατσά. Γεννήθηκε στο Σερνικάκι το 1882 και οργανώθηκε στην ΕΑ. Οταν έβαλαν φωτιά στο σπίτι της, έβαλε τις φωνές και οι Γερμανοί την πέταξαν μέσα και κάηκε ζωντανή.

- Λάζος Αθανάσιος.Γεννήθηκε στο Βελούχι και έμενε στο Σερνικάκι, ήταν αντάρτης στο 5/42 σύνταγμα. Πιάστηκε αιχμάλωτος στις 2-2-44 και μεταφέρθηκε στη Γερμανία σε στρατόπεδο. Δεν ξαναγύρισε πίσω.

- Οι δύο αγωνιστές Μαστρανδρέου Κώστας και Τσιβούλης Νικόλαος,μέλη του ΚΚΕ, ξέφυγαν από μπλόκο στο Σερνικάκι, αλλά τους πυροβόλησαν και τους σκότωσαν στις 25-7-44.

- Οι παρακάτω πέντε αγωνιστές εκτελέστηκαν στη θέση Βαμπάκια στις 19-8-44:

- Πλουμάκης Ηλίας του Γεωργίου, ΕΠΟΝίτης, ετών 21.

- Τσινταβής Μιχάλης του Αλεξίου, ΕΠΟΝίτης, ετών 24.

- Σπανός Θύμιος του Νικολάου, ΕΠΟΝίτης, ετών 19.

- Λύτρας Ηλίας του Ευσταθίου, ΕΠΟΝίτης, ετών 20 και

- Πλουμάκης Νικόλαος του Ιωάννου, ανοργάνωτος, ετών 16.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ