Σάββατο 22 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ - ΒΙΟΤΕΧΝΕΣ - ΕΜΠΟΡΟΙ
Την ερχόμενη Τετάρτη οι κινητοποιήσεις

Απάντηση στην κυβερνητική πολιτική εξόντωσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Την ερχόμενη Τετάρτη 26 του μήνα πραγματοποιούνται, με απόφαση της γενικής συνέλευσης της ΓΣΕΒΕΕ, οι πανελλαδικές κινητοποιήσεις των επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων της χώρας. Αιχμή του δόρατος των κινητοποιήσεων αυτών, αποτελεί η πολιτική εξόντωσης των ΕΒΕ που εφαρμόζει η κυβέρνηση ακολουθώντας πιστά τις επιταγές της "ελεύθερης" αγοράς, και της "διεθνοποίησης" που επιβάλλουν τα ντόπια και ξένα μονοπωλιακά κέντρα, πολιτική που εκφράζεται με μια σειρά μέτρα που παίρνονται σε βάρος των λαϊκών μαζών.

Οι κινητοποιήσεις της Τετάρτης πραγματοποιούνται σε μια περίοδο παραπέρα έντασης της πολιτικής μονόπλευρης λιτότητας με τη στήριξη των βιομηχάνων και της συνδικαλιστικής παράταξης του ΠΑΣΟΚ και της διοίκησης της ΕΣΕΕ. Και, μετά τις πρόσφατες απροκάλυπτες δηλώσεις του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη ότι η κυβέρνηση αδιαφορεί για τις εκατοντάδες χιλιάδες των αυτοαπασχολούμενων και των μικρών επιχειρήσεων, γιατί αυτές δεν έχουν θέση ως "μη ανταγωνιστικές" στο νέο σκηνικό του "εκσυγχρονισμού".Μ' αυτά τα δεδομένα, οι ΕΒΕ καλούνται να παλέψουν χωρίς υπερβολή για την ίδια τους την επιβίωση. Σε μια πραγματικότητα που χαρακτηρίζεται από το καθημερινό κλείσιμο δεκάδων μικροεπιχειρήσεων, από τα φέσια που τους πιέζουν ασφυκτικά, από τα άδεια μαγαζιά που τα ισχνά λαϊκά εισοδήματα δεν μπορούν να στηρίξουν, από την ένταση της φορομπηχτικής πολιτικής σε βάρος τους, την ίδια στιγμή που τα πολυκαταστήματα και οι πολυεθνικές αυξάνονται και πληθύνονται και τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων απολαμβάνουν φορολογική ασυλία.

Κάτω από τέτοιες συνθήκες οι ΕΒΕ δεν έχουν περιθώρια να αποτύχουν. Επιβάλλεται να συμμετέχουν μαζικά και αποφασιστικά στον αγώνα για επιβίωση, να αποκαλύψουν και να πουν με το όνομά τους τα πράγματα. Και εδώ δε χωράνε "ευγένειες" και κομματικές ταυτότητες: αποκλειστικοί υπεύθυνοι είναι οισυνειδητά ασκούμενες κυβερνητικές πολιτικές, οι υποταγμένες στα συμφέροντα των μονοπωλίων, στις εντολές της ΕΕ και στους άγριους νόμους της επικράτησης του "δίκιου" του ισχυρού.

Οπως κατήγγειλε η Δημοκρατική Κίνηση Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων(ΔΗΚΕΒΕ), η πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΒΕΕ μπορεί να αναγκάστηκε να πάρει την απόφαση για πραγματοποίηση κινητοποιήσεων, από εκεί και πέρα, όμως, από τη μια επιμένει να σύρει στον "κοινωνικό διάλογο" - απάτη το συνδικαλιστικό κίνημα των ΕΒΕ, από την άλλη έβγαλε την ουρά της απ' έξω από τις ανάγκες της προετοιμασίας για την επιτυχία της κινητοποίησης, όλο αυτό το διάστημα από την ημέρα που πάρθηκε η απόφαση μέχρι σήμερα, τρεις μέρες πριν την πανελλαδική κινητοποίηση. Ανάλογη στάση κράτησαν οι διοικήσεις των Ομοσπονδιών που πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, συνεπικουρούμενες από τοΣΥΝ.

Χαρακτηριστικό είναι ως προς αυτό, το γεγονός ότι στην Πάτρα,μόλις αύριο θα πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη των Ομοσπονδιών της Πελοποννήσου και της Αιτωλοακαρνανίας, για "να αποφασίσουν" εάν και τι θα γίνει την Τετάρτη, και αυτό, μετά από την έντονη πίεση που άσκησαν οι δυνάμεις της ΔΗΚΕΒΕ. Ανάλογη είναι η κατάσταση και στη Θεσσαλονίκη, όπου μέχρι χτες δεν είχε παρθεί απόφαση για κινητοποίηση.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας και κατάθεση ψηφίσματος στη νομαρχία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη στη Λάρισα,με απόφαση της Ομοσπονδίας ΕΒΕ, καθώς και στα Τρίκαλα.Επίσης, οι ΕΒΕ στα Γιάννενα θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση το απόγευμα της Τετάρτης στα γραφεία της Ομοσπονδίας, ενώ το πρωί της ίδιας μέρας στις 12 μ. θα αποκλείσουν για δύο ώρες τις δύο Εφορίες της πόλης.

Στην Αθήνα, η μεγάλη παναττική συγκέντρωση με τη συμμετοχή και της Ομοσπονδίας ΕΒΕ του Πειραιά και της Νίκαιας θα γίνει στις 5.30 το απόγευμα στην πλατεία Κάνιγγος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ