Κυριακή 23 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
"ΛΕΙΜΠΟΡΝΕΤ"
Πληροφόρηση για εργατικά θέματα

"Το "Ιντερνέτ" για το λαό... και όχι για το κέρδος", αυτό είναι το σλόγκαν της ηλεκτρονικής διεύθυνσης http://www.igc.apc.org/labornet ("Λέιμπορνετ" σημαίνει σε μετάφραση: εργατικό δίκτυο). Εδώ βρίσκει κανείς ενδιαφέροντα άρθρα, ειδήσεις και πληροφορίες σχετικά με εργατικά θέματα, εργατικές οργανώσεις, συνδικάτα και γενικά πληροφορίες που συχνά αποσιωπούνται από τα αστικά ΜΜΕ. Το "Λέιμπορνετ" φιλοξενείται στον κόμβο του Ινστιτούτου Παγκόσμιων Επικοινωνιών, που βασικό στόχο έχει, όπως αναφέρει, "να επεκτείνει και να εμπνεύσει κινήματα ειρήνης, ομάδες και οργανώσεις που ασχολούνται με θέματα οικονομικής και κοινωνικής δικαιοσύνης, ανθρωπίνων δικαιωμάτων και οικολογικών ζητημάτων σε όλο τον κόσμο".

Στη σελίδα που τιτλοφορείται "Σημαντικά" υπάρχουν μια σειρά από θέματα και διευθύνσεις, που το συγκεκριμένο Ινστιτούτο θεωρεί πως έχουν μια ιδιαίτερη σημασία, όπως: η Εργατική Συνδιάσκεψη του Δυτικού Ημισφαιρίου ενάντια στη NAFTA και στις Ιδιωτικοποιήσεις (http://www.igc.org/walters/whc/), Συνδικαλιστικές Οργανώσεις στο "Ιντερνέτ" (http://www.igc.org/igc/In/Ng/un.ons.html), Πηγές του "Ιντερνέτ" σχετικά με εργατικά θέματα (http://www.org.igc/issues/labor/), το "ΛέιμπορΝετ στη Μεγάλη Βρετανία" (http://www.gn.apc.org/labournet/), το "ΓιούνιονΝετ του Καναδά" (http://community.web.net/unionnet/) και το "ΛέιμπορΝετ στην Αυστρία" (http://ourworld.compuserve.com/homepages/LabourNetAustria/).

Στη σελίδα "Επικεφαλίδες" υπάρχει μια σειρά από ενδιαφέρουσες ειδήσεις και άρθρα που ανανεώνονται περίπου μια φορά τη βδομάδα. Τέτοιο είναι για παράδειγμα το άρθρο: "Ο συνασπισμός "Θέσεις Εργασίας με Δικαιώματα" θέτει ημέρα δράσης". Ο συγκεκριμένος συνασπισμός, που αποτελείται από συνδικάτα και κοινωνικές οργανώσεις έχει καθορίσει τη 10η Δεκέμβρη ως μέρα δράσης του για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας με δικαιώματα. Ο συνασπισμός "Θέσεις Εργασίας με Δικαιώματα" συμπαραστέκεται επίσης σε εργαζόμενους που πραγματοποιούν απεργίες (πχ ανθρακωρύχους, οδηγούς φορτηγών, δημοσιογράφους κλπ) και οργανώνει τη δράση των μελών του. Για τις 10 Δεκέμβρη σχεδιάζονται μια σειρά από κινητοποιήσεις, εκδηλώσεις και πορείες διαμαρτυρίας σε πολλές πόλεις των ΗΠΑ με θέμα τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Ενα άλλο άρθρο ενημερώνει τους "επισκέπτες" για την αντεργατική πολιτική που ακολουθεί η επιχείρηση "Levis". Αναφέρει χαρακτηριστικά πως η επιχείρηση ανακοίνωσε ότι θα απολύσει περισσότερους από 6.000 εργαζόμενους! Ουσιαστικά, θα κλείσει 11 από τις βιομηχανίες της, δηλαδή θα βρεθεί χωρίς δουλιά το ένα τρίτο του εργατικού της δυναμικού. Οπως δήλωσε μια εργάτρια: "Πρόκειται για τη στρατηγική της "Levis", που ουσιαστικά σε χρησιμοποιεί και μετά σε πετάει σαν σκουπίδι. Δε σέβεται καθόλου τα δικαιώματα των εργαζομένων...".

Στις σελίδες του "Λέιμπορνετ" μπορεί κανείς να βρει το "Συναγερμό Δράσης",που είναι στη διάθεση των συνδρομητών για να γράφουν σχετικά με ζητήματα που θεωρούν σημαντικά για τους εργαζόμενους. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι το άρθρο για την απεργία των καθηγητών του Καναδά. Σ' αυτό, μεταξύ άλλων, ζητείται να σταλούν μηνύματα συμπαράστασης στους απεργούς, καθώς και μηνύματα στον Καναδό πρωθυπουργό, Μάικ Χάρρις, και τον υπουργό Παιδείας, Ντέιβ Τζονς, υπέρ του δικαιώματος των συλλογικών συμβάσεων εργασίας των καθηγητών.

Κ. Χ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ