Παρασκευή 5 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΙΜΑ
Σε εξέλιξη τα σκληρά παζάρια ΗΠΑ και ΕΕ

ΚΙΟΤΟ.-

Συνεχίζονται οι σκληρές παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις μεταξύ Ευρωπαίων και Αμερικανών διαπραγματευτών, με σκοπό την επίτευξη μιας κοινής, αποτελεσματικής διεθνούς συμφωνίας για τους περιορισμούς εκπομπών καυσαερίων και άλλων επικίνδυνων αερίων που "ευθύνονται" για το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

"Δε γνωρίζω γιατί οι ΗΠΑ νομίζουν ότι είναι ευκολότερο να κάνουμε οι Ευρωπαίοι τα αυτοκίνητά μας περισσότερο φιλικά προς το περιβάλλον", είπε χαρακτηριστικά ο διευθυντής περιβάλλοντος της ΕΕ, Γιόργκεν Χένινγκσεν. Την ίδια, όμως, ώρα πηγές προσκείμενες σε αξιωματούχους ευρωπαϊκών κυβερνήσεων ανέφεραν ότι οι Αμερικανοί φαίνονται διατεθειμένοι να "συμπλεύσουν" με την προοπτική μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κάτω από τα επίπεδα του 1990, παρά το γεγονός της απουσίας οποιασδήποτε σχετικής επίσημης πρότασης από την Ουάσιγκτον.

Οπωσδήποτε, περισσότερα μέλλει να αποκαλυφθούν μετά την προγραμματισμένη για σήμερα συνάντηση ανάμεσα στον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον και τον πρόεδρο της ΕΕ, Ζακ Σαντέρ, οι οποίοι μεταξύ άλλων θα συζητήσουν και για τα όσα διαδραματίζονται στην Παγκόσμια Συνάντηση για το Κλίμα στο Κιότο της Ιαπωνίας.

Την ίδια ώρα, οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την εκδήλωση ραγδαίων κλιματολογικών αλλαγών, όπως αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη, αύξηση της στάθμης των νερών των ωκεανών από το λιώσιμο των παγετώνων και απρόβλεπτες βιβλικές καταστροφές από τη διαταραχή του παγκόσμιου κλίματος σε διάφορες περιοχές του πλανήτη. Χτες, επισημάνθηκαν οι κίνδυνοι που απειλούν το "δίκτυο παρατήρησης για την πρόληψη κλιματολογικών μεταβολών", λόγω έλλειψης μέσων και κεφαλαίων... Οι επιστήμονες της Διακυβερνητικής Ομάδας Εκτίμησης του Κλίματος (GIEC), οργανισμού που έχει υποστηρίξει τη λήψη άμεσων μέτρων για την αποφυγή της ανόδου θερμοκρασίας στον πλανήτη μας, υπογράμμισαν πως η επιβίωση ενός τέτοιου δικτύου είναι "απολύτως απαραίτητη", προκειμένου να "προβλέπονται έγκαιρα και να περιγράφονται με ακριβή τρόπο" οι αναμενόμενες κλιματολογικές αλλαγές στη Γη.

  • "Η Συνδιάσκεψη του Κιότο δεν πρέπει να καταλήξει σε αποτυχία" υπογραμμίζει σε χτεσινό δελτίο Τύπου ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, υπερασπίζοντας την άμεση λήψη αποφάσεων και μέτρων για την προστασία του πλανήτη μας.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ