Κυριακή 7 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΦΟΥΝΤΑΜΕΝΤΑΛΙΣΤΙΚΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Βαρβαρότητα σε βάρος των φτωχών και ιδιαίτερα των γυναικών

Φως στο όχι ιδιαίτερα γνωστό, βλοσυρό πρόσωπο του σημερινού Αφγανιστάν με τους Ταλιμπάν στην ηγεσία της χώρας να προχωρούν, ανεμπόδιστα και κάτω από την ένοχη σιωπή της διεθνούς κοινότητας, σε χοντρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, επιχειρεί να ρίξει ο κόμβος της Επαναστατικής Ενωσης Γυναικών του Αφγανιστάν (RAWA) (http://www.geocities.com/Wellesley/3340/).

Οι Αφγανοί γενειοφόροι φανατικοί Μουσουλμάνοι Ταλιμπάν, (γέννημα - θρέμμα- σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του περιοδικού ΝΙΟΥΣΓΟΥΙΚ - της αμερικανικής ΚΥΠ, πρακτόρων του Πακιστάν και των άπλετων κεφαλαίων της Σαουδικής Αραβίας), έχουν βυθίσει αυτή την πολυτάραχη χώρα στο σκοτάδι της αμάθειας, της βίας, της παραβίασης κάθε ανθρώπινου και δημοκρατικού δικαιώματος. Στη χώρα των - "γραφικών" για τη δύση - Ταλιμπάν, οι γυναίκες "φιμώνονται" κυριολεκτικώς και μεταφορικώς αφού κρατούνται φυλακισμένες στα σπίτια. Τα κορίτσια μένουν αγράμματα στο όνομα του Ισλάμ. Οι φτωχοί - με διάφορες αφορμές - βασανίζονται για τη δημιουργία γενικότερου κλίματος εκφοβισμού. Οι μηέχοντες πού την κεφαλήν κλίνε, πουλούν ακόμη και τα παιδιά τους για ένα πιάτο φαϊ, ενώ το εμπόριο οπίου και άλλων ναρκωτικών (τζίρου πολλών δισ. δολαρίων) χρηματοδοτεί τα σκοτεινά σχέδια των "φοιτητών" του τρόμου.

Φωνή απόγνωσης αλλά και έκκληση δράσης για ένα διαφορετικό Αφγανιστάν απευθύνει η Επαναστατική Ενωση Γυναικών δίνοντας σε κάθε επισκέπτη του κόμβου τους τη δυνατότητα να βρει, από αξιόπιστες πηγές, πληροφορίες:

- Για τις τρέχουσες εξελίξεις στο Αφγανιστάν.

- Ερευνες του ξένου Τύπου για την "ταυτότητα" των Ταλιμπάν.

- Εκθέσεις της Διεθνούς Αμνηστίας και διεθνών οργανώσεων για εγκλήματα που βαρύνουν τους Ταλιμπάν.

- Πλούσιο αρχειακό φωτογραφικό υλικό των θυμάτων βασανιστηρίων.

- Ιστορικό υλικό για την ταυτότητα της ΕΕΓΑ και τρόπους με τους οποίους οι κυβερνοεπισκέπτες θα μπορούσαν να βοηθήσουν τον αγώνα τους.

- Εγγραφα της οργάνωσης και μαρτυρίες θυμάτων βασανιστηρίων.

Ιδού ορισμένες από τις ανατριχιαστικές ιστορίες, που βρήκαμε στον κόμβο της ΕΕΓΑ, για την κακομεταχείριση γυναικών ή παιδιών από τους φανατικούς μουσουλμάνους του Αφγανιστάν:

"Το Γενάρη του 1996, η Αναργούλ, μια νεαρή γυναίκα με τέσσερα παιδιά, απάγεται από άνδρες του Ραμπανί. Μετά από τέσσερις μέρες βρίσκεται το πτώμα της, ακρωτηριασμένο και βιασμένο.

Στις 24 Μαϊου 1996, ρουκέτα χτυπάει το σπίτι του μικροεπιχειρηματία Αμπντούλ Καρίμ με αποτέλεσμα να βρει ακαριαίο θάνατο ο 3χρονος γιος του και να τραυματιστεί ο ίδιος σοβαρά. Η γυναίκα του, Παριγκούλ, καθ' οδόν προς το νοσοκομείο, και οι τρεις της κόρες απάγονται από τους στρατιώτες κάποιας συμμορίας και παραδίδονται αφού έχουν περάσει τα μαρτύρια 24ωρου ομαδικού βιασμού!

Από την εποχή επικράτησης των Ταλιμπάν παρατηρείται μία άνευ προηγουμένου αύξηση του αριθμού των πόρνεων και των επαιτών. Μικρά κορίτσια ή νεαρές χήρες, που δεν έχουν κανένα πόρο ζωής, εξωθούνται στην πορνεία".Οσο για το πλούσιο αρχειακό φωτογραφικό υλικό από τη σκληρή ζωή στο σημερινό Αφγανιστάν, τα λόγια... μάλλον ωχριούν σ' αυτά που αντικρίζουν τα μάτια του επισκέπτη, ο οποίος ενδεχομένως να σοκαριστεί από την κραυγή απόγνωσης και πόνου που αποτυπώνεται σε πρόσωπα παιδιών και ενηλίκων, ίσως, όμως, να ξανασκεφτεί τις δραματικές εξελίξεις σ' αυτή τη μακρινή χώρα υπό το πρίσμα άλλων στοιχείων που σπάνια δημοσιεύονται...

Δ. ΟΡΦ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ