Τετάρτη 10 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αρον άρον και χωρίς όρους το ξεπούλημα της ΣΟΦΤΕ

Δημοσιεύτηκε χτες η προκήρυξη για το δεύτερο διαγωνισμό, που δε θέτει όρους για την εκποίηση της εταιρίας

Η έναρξη της δεύτερης φάσης ξεπουλήματος της μεγαλύτερης χαρτοποιίας της χώρας, της ΣΟΦΤΕΞ, πραγματοποιήθηκε χτες με τη δημοσίευση της σχετικής προκήρυξης για την πώληση της επιχείρησης. Με την προκήρυξη αυτή, η κυβέρνηση καλεί τους ενδιαφερόμενους 11 "επενδυτές" (μετείχαν στην πρώτη φάση του σχετικού διαγωνισμού και που οι αρμόδιοι στο υπουργείο Ανάπτυξης εξακολουθούν να μη γνωστοποιούν την ταυτότητά τους), να δηλώσουν πόσα χρήματα διαθέτουν για την εξαγορά της ΣΟΦΤΕΞ, αδιαφορώντας πλήρως για τους εργαζόμενους που απασχολούνται στην εταιρία. Στην προκήρυξη, δεν υπάρχει κανείς όρος που να δεσμεύει τους υποψηφίους αγοραστές για τους απασχολούμενους, καθώς ορίζεται εξάλλου ότι βασικό κριτήριο για την πώληση της εταιρίας είναι το προσφερόμενο τίμημα.

Σύμφωνα με την προκήρυξη:

  • Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλουν δεσμευτικές προσφορές για την εξαγορά του συνόλου των μετοχών της εταιρίας μέχρι και τις 27 Φλεβάρη. Προηγουμένως θα έχουν στη διάθεσή τους ένα αρχικό Σχέδιο Σύμβασης Αγοράς Μετοχών, ενώ τους δίνεται το δικαίωμα της αποπληρωμής του τιμήματος και με δόσεις.
  • Οι προσφορές ορίζεται ότι θα συνοδεύονται από αντίστοιχες εγγυητικές επιστολές ύψους 500 εκατομμυρίων δραχμών εκάστη.
  • Ανοιχτό μένει το θέμα του προσωπικού στην κατεύθυνση της μείωσής του πάντα, εάν σκεφτεί κανείς ότι ήδη έχει οριστεί ως απαραίτητος όρος για την πώληση της εταιρίας, η αποχώρηση 676 ατόμων, από τους οποίους έχουν ήδη υποβάλει σχετικές αιτήσεις 505 άτομα.

Αδιευκρίνιστα παραμένουν επίσης δυο ακανθώδη ζητήματα, που απασχόλησαν πολύ όλο αυτό το διάστημα υποψηφίους και κυβερνητικούς αρμοδίους. Το πρώτο σχετίζεται με τις απαιτήσεις του πρώην ιδιοκτήτη Κεφάλα για τη διεκδίκηση των μετοχών της εταιρίας, με το αιτιολογικό της παράνομης μεταβίβασής τους στον ΟΑΕ και η σχετική προσφυγή του στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, η απόφαση του οποίου αναμένεται μέχρι τον ερχόμενο Μάρτη. Το δεύτερο σχετίζεται με τα χρέη της επιχείρησης, ύψους περίπου 60 δισ. δρχ. και τις ενστάσεις των υποψηφίων αγοραστών να τα επωμιστούν.

Τα παραπάνω σε συνδυασμό και με τη συρρίκνωση του προσωπικού αποτέλεσαν εξάλλου τα βασικά ζητήματα, για τα οποία καθυστέρησε δύο μήνες η έκδοση της προκήρυξης για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών. Το γεγονός δε ότι από τους 11 υποψηφίους, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, μόνο δύο ενδιαφέρονται για αγορά μετοχών, ενώ οι υπόλοιποι για αγορά ενεργητικού, προδικάζει ως δύσκολο το εγχείρημα της πώλησης της εταιρίας, ενώ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο, πολλά από τα παραπάνω να διευθετηθούν στο παρασκήνιο σε βάρος πάντα του δημοσίου, όπως έγινε προσφάτως και στην περίπτωση των Ναυπηγείων Ελευσίνας αλλά και σε πολλές άλλες περιπτώσεις παλαιότερα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ