Σάββατο 22 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Σύσσωμη υπέρ των αντεργατικών μέτρων
  • Ο Κ. Μητσοτάκης ένωσε χτες τη φωνή του με την ηγεσία του κόμματος και ζήτησε την επείγουσα εφαρμογή των κυβερνητικών μέτρων
  • Υπέρ της εφαρμογής του 35ωρου, ο Σωτ. Χατζηγάκης

Τη δική του «φωνή» υπέρ της άμεσης εφαρμογής των κυβερνητικών μέτρων για την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, ήρθε χθες να προσθέσει ο Κ. Μητσοτάκης, συμφωνώντας με την επίσημη γραμμή της ηγεσίας της ΝΔ. Την ίδια στιγμή, συνεχίζεται η ανούσια και εντυπωσιοθηρική κόντρα μεταξύ της Ντ. Μπακογιάννη και του στελέχους της ΔΑΚΕ και γραμματέα της ΓΣΕΕ Γ. Μανώλη, ενώ στην πραγματικότητα δεν υπάρχει καμία διαφορά ουσίας. Αίσθηση, όμως, προκάλεσε η χθεσινή παρέμβαση του βουλευτή Σωτ. Χατζηγάκη, ο οποίος, διαφοροποιούμενος από την επίσημη θέση του κόμματός του, τάχθηκε υπέρ της εφαρμογής του 35ωρου, την οποία θεωρεί προϋπόθεση εκ των ων ουκ άνευ για την αντιμετώπιση της ανεργίας, ενώ απέδωσε την ανεργία «στη μονεταριστική πολιτική που ακολουθείται». Ταυτόχρονα, συμφώνησε με τη μερική απασχόληση, αλλά πρόσθεσε ότι δεν πρέπει να θίγονται τα κατώτατα όρια των μισθών και των ημερομισθίων και οι εγγυήσεις που υπάρχουν για τους εργαζόμενους.

Ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ, σε εφ' όλης της ύλης συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του «Αντέννα», χαρακτήρισε «χωρίς αμφιβολία προς τη σωστή κατεύθυνση» τα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης και ζήτησε να εφαρμοστούν επειγόντως. Αντιτάχθηκε έντονα σε κάθε σκέψη να απαλειφθούν από τον «κοινωνικό διάλογο» τα μέτρα για το ελαστικό ωράριο, τη μερική απασχόληση και την αύξηση του ορίου απασχόλησης, λέγοντας, μάλιστα, «μα, αν απαλειφθούν τι θα μείνει;» και προχωρώντας ακόμα περισσότερο ζήτησε να προχωρήσουν οι διαρθρωτικές αλλαγές στην απελευθέρωση των αγορών. Σε ό,τι αφορά το 35ωρο, υποστήριξε ότι είναι αυτοκτονία για την οικονομία και, μάλιστα, εμφανίστηκε βέβαιος ότι και η κυβέρνηση θα το απορρίψει. Παρεμβαίνοντας στη διαμάχη μεταξύ της κόρης του και του γραμματέα της ΓΣΕΕ, είπε ότι η Ντ. Μπακογιάννη και ο Κ. Καραμανλής «λένε ακριβώς τα ίδια πράγματα» και έδειξε την πόρτα της εξόδου στον Γ. Μανώλη, λέγοντας ότι «όποιος διαφωνεί με τη θέση αυτή δεν έχει παρά να φύγει από τη ΝΔ» και σε κάθε περίπτωση «δεν μπορεί η γνώμη ενός μεμονωμένου συνδικαλιστή να δεσμεύει τη ΝΔ».

Αναφερόμενος στη «διαμάχη» κυβέρνησης - Εκκλησίας, συμφώνησε με τη θέση της ΝΔ ότι η εγκύκλιος για τις ταυτότητες είναι παράνομη και πρόβλεψε ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας θα την απορρίψει, ενώ τάχθηκε υπέρ μιας «εκεχειρίας» μεταξύ κυβέρνησης και Εκκλησίας. Αναφορικά με την εκκλησιαστική περιουσία, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να προχωρήσει «διότι τα δικαστήρια είναι αντίθετα». Στην ίδια συνέντευξη, ο Κ. Μητσοτάκης αποκάλυψε ότι συναντήθηκε προχθές στο σπίτι του στα Χανιά με τον Β. Ντράσκοβιτς, εκ των ηγετών της αντιπολίτευσης στη Γιουγκοσλαβία. Μάλιστα, αν και δήλωσε «φίλος του Μιλόσεβιτς», υποστήριξε ότι ο Ντράσκοβιτς «είναι ένας από τους παράγοντες που μπορεί να παίξει θετικό ρόλο στην αναζήτηση μιας λύσης, που δεν μπορεί να είναι τίποτε άλλο παρά ελεύθερες και εγγυημένες διεθνώς εκλογές, οι οποίες θα οδηγήσουν πλέον σε άρση του αδιεξόδου».

  • Ο Κ. Καραμανλής, μιλώντας στο 4ο Συνέδριο Αποδήμων Αρκάδων, επανέλαβε τις θέσεις του κόμματός του για τα Ελληνοτουρκικά, τονίζοντας ότι «δεν έχουμε άλλα περιθώρια μονομερών υποχωρήσεων και παραχωρήσεων» και δεν «αποδεχόμαστε καμία διατάραξη του στάτους κβο στο Αιγαίο». Αφήνοντας άλλη μια φορά στο απυρόβλητο τις ΗΠΑ και την ΕΕ, επέρριψε αποκλειστικά στην Αγκυρα την ευθύνη για την πορεία του Κυπριακού, λέγοντας ότι «τα κλειδιά για τη λύση του προβλήματος βρίσκονται στην Αγκυρα».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ