Παρασκευή 12 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
Στους πεσόντες του Φαναριού Καρδίτσας

Μέσα σε ατμόσφαιρα εορταστική και φορτισμένη από συγκίνηση έγιναν στο χωριό Φανάρι Καρδίτσας στις 28 - 9 - 97, τα αποκαλυπτήρια του μνημείου της Εθνικής Αντίστασης, που στήθηκε με τη φροντίδα του Συλλόγου Φαναριωτών της Αθήνας, η "ΙΘΩΜΗ". Στην εκδήλωση, εκτός από τα μέλη του Συλλόγου που παραβρέθηκαν, συμμετείχαν κοινοτικοί σύμβουλοι, αντιστασιακοί του Παραρτήματος Καρδίτσας της ΠΕΑΕΑ, μαζικοί φορείς και οργανώσεις του Ν. Τρικάλων και πλήθος κόσμου.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος της κοινότητας Φαναρίου Γιάννης Σανίδας και την κύρια ομιλία έκανε ο πρόεδρος του Συλλόγου "Ιθώμη", Κώστας Γκουντελάς.Αναφέρθηκε στους αγώνες των Φαναριωτών και όλου του ελληνικού λαού κατά του ξένου κατακτητή και στη θυσία των 13 παλικαριών του Φαναριού, που μέσα από τις γραμμές του ΕΛΑΣ έπεσαν ηρωικά για τη λευτεριά και ανεξαρτησία της πατρίδας και είναι οι παρακάτω:

- Αδάμος Παύλος,Βαμπούλης Επαμεινώνδας,Βαγενάς Κώστας,Βασιλιάγκος Απόστολος,Γκάτζιος Γεώργιος,Καρδάρας Διονύσης,Κύλιας Λάμπρος,Μπάστος Λάμπρος,Νέστορας Στέφανος,Νόνιας Βασίλειος,Μπακλαβάς Βαγγέλης,Παναγουλάς Δημήτριος,Τραυλός Κώστας.

Επίσης το Φανάρι έδωσε 19 μαχητές για τον ΔΣΕ που έπεσαν πολεμώντας στον Εμφύλιο και είναι οι παρακάτω:

- Αδάμος Ελευθέριος,Αντωνίου Χρήστος,Βαμπουλής Σωκράτης,Βασιλιάγκος Σωτήρης,Ζορμπάς Ευάγγελος,Ζορμπάς Γεώργιος,Καλογερογιάννης Θωμάς,Καλογερογιάννης Βασίλειος,Κολοβός Πολύβιος,Καλατζής Απόστολος,Λιάπης Σεραφείμ,Λώλος Αλέκος,Πιατσιώλης Λάμπρος,Ευσταθίου Αλεξάνδρα,Τσαντικού Αγορίτσα,Τσαντικός Βασίλειος,Χατζηγόνλας Θωμάς,Κατσαρός Λάμπρος,Σκορδαράς Παλιόπουλος Φώτης.

  • Ο Φαναριώτης Στέργιος Παπαστεργίου στη μνήμη τους πρόσφερε στο "Ριζοσπάστη", 5.000 δρχ.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ