Κυριακή 14 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΚΟΜΕΠ
Η πάλη του ΚΚΕ για την ισοτιμία της γυναίκας

Αφιέρωμα με αφορμή τα 80χρονα του Κόμματος

Το παρόν τεύχος της ΚΟΜΕΠ ανοίγει μια σειρά εφτά εκδόσεών της, Νοέμβρη - Δεκέμβρη 1997 έως και Νοέμβρη - Δεκέμβρη 1998, αφιερωμένων στα 80 χρόνια ζωής και δράσης του ΚΚΕ.

Η Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ, που κυκλοφόρησε ήδη με ειδικό ένθετο στον "Κυριακάτικο Ριζοσπάστη" στις 16 Νοέμβρη '97, αποτελεί ντοκουμέντο για τα

"ΟΓΔΟΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ (1918 - 1998) ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ, ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΚΑΙ ΣΚΛΗΡΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΤΟΥ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ, ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ, ΓΙΑ ΛΕΥΤΕΡΙΑ, ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ, ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ".

Η Διακήρυξη της ΚΕ αποτελεί μια εκλαϊκευτική, συνοπτική, αλλά και ολοκληρωμένη προβολή των συνολικών του θέσεων: Ιδεολογικών, πολιτικών, ιστορικών. Μπορεί ν' αποτελέσει κείμενο γνωριμίας, των πρωτοπόρων εργατών και εργατριών, των νέων, πρωτοπόρων αγωνιστών και διανοητών από άλλα καταπιεζόμενα κοινωνικά στρώματα, με τις κομμουνιστικές ιδέες, τις αξίες, τους στόχους, τα ιδανικά. Μπορεί να γίνει όπλο ιδεολογικο-πολιτικής προετοιμασίας εργατών και εργατριών, νέων, για την ένταξή τους στο ΚΚΕ.

Ολόκληρη η χρονιά του 80ού έτους του ΚΚΕ είναι χρονιά καμπάνιας για την ανανέωση των γραμμών του Κόμματος, τη στρατολογία νέων μελών.

Σε συνέντευξη με τους γραμματείς από τις μεγαλύτερες Οργανώσεις Πόλης, αναδεικνύεται ο προσανατολισμός, οι στόχοι, ο σχεδιασμός της καμπάνιας, ιδιαίτερα για την ενίσχυση των γραμμών του Κόμματος στην εργατική τάξη.

Η δημοσίευση του πρώτου μέρους, σ' αυτό το τεύχος, της διάλεξης της Ιδεολογικής Επιτροπής, με θέμα: "Θεωρητικά ζητήματα για το Κόμμα", ελπίζουμε ν' αποτελέσει άλλο ένα εφόδιο στα στελέχη, στα πρωτοπόρα μέλη του ΚΚΕ, που επιφορτίζονται ιδιαίτερα και σχεδιασμένα το καθήκον της ιδεολογικο-πολιτικής προετοιμασίας πρωτοπόρων αγωνιστών για την ένταξή τους στο κόμμα.

Η 80χρονη δράση του ΚΚΕ δίνει πολύτιμη εμπειρία, διδάγματα, επίκαιρες και πρωτοπόρες σκέψεις και πρακτικές για τη δράση των κομμουνιστών και κομμουνιστριών σε όλα τα κοινωνικο-οικονομικά, πολιτικά, πολιτιστικά προβλήματα.

Η ΚΟΜΕΠ θα επιχειρήσει ν' αναδείξει αυτή την πείρα και τα διδάγματα μέσα από αφιερώματα για τους σημαντικούς τομείς της δράσης.

Στο παρόν τεύχος ξεκινάμε με το αφιέρωμα: 80 χρόνια πάλης του ΚΚΕ για την ισοτιμία της γυναίκας.

Από μια πρώτη ματιά, το περιεχόμενο του αφιερώματος μπορεί να φανεί στον αναγνώστη και στην αναγνώστρια, επετειακό, προς τιμήν των ηρωικών, των φωτισμένων κομματικών γυναικείων μορφών. Υπάρχει και αυτή η διάσταση. Δεν είναι, όμως, η μόνη. Γιατί δεν είναι μονοδιάστατη η ανάπτυξη της γυναικείας προσωπικότητας.

Μια προσεκτικότερη μελέτη του αφιερώματος, της κάθε γυναικείας μορφής, θα δώσει στον αναγνώστη και στην αναγνώστρια το ιδεολογικο-πολιτικό πλαίσιο του Κόμματος, τις κοινωνικο-οικονομικές και πολιτικές συνθήκες, μέσα στις οποίες το Κόμμα ανέπτυξε τη θεωρητική, ιδεολογική αντίληψή του και την πολιτική και οργανωτική πρακτική του. Αυτό, δηλαδή, που από την άποψη του υποκειμενικού παράγοντα καλλιέργησε σε συγκεκριμένες ιστορικές συνθήκες κλίμα πλατιάς συμμετοχής της εργάτριας, της αγρότισσας, της νέας, της διανοούμενης.Κίνηση από την οποία, σε τελευταία ανάλυση, προκύπτει η ανάδειξη ηρωικών γυναικείων μορφών, φωτισμένων καθοδηγητικών γυναικείων στελεχών και διανοουμένων.

Πρόκειται για τις συνθήκες, μέσα στις οποίες πραγματοποιείται η ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητας της γυναίκας, μέσα από την οργανωμένη ζωή και δράση στο Κόμμα. Οι αντικειμενικές δυσκολίες σ' αυτή τη διαδικασία ακόμα και για πρωτοπόρες γυναίκες, η αναγκαιότητα, αλλά και η πολυπλοκότητα και πολυμορφία της ειδικής δουλιάς στις γυναίκες, όλο το φάσμα των αρετών που μπορούν ν' αναπτύξουν σε όλα τα πεδία της ταξικής πάλης, σε όλες τις εκδηλώσεις της κοινωνικής και πολιτικής δράσης, υπάρχουν μέσα στα βιογραφικά, στις μαρτυρίες, στα δικά τους κείμενα που συνοδεύουν την παρουσίαση των γυναικείων μορφών αυτού του αφιερώματος.

Σίγουρα δεν είναι οι μόνες, οι γνωστές και οι άγνωστες, οι επώνυμες και ανώνυμες. Είναι ενδεικτικές περιπτώσεις. Η επιλογή, λόγω έλλειψης επαρκούς χρόνου και δυνάμεων, για επαρκή καταγραφή και εξακρίβωση στοιχείων, αναγνωρίζουμε, εκ των προτέρων, ότι έχει την αδυναμία των παραλείψεων. Μια από τις αιτίες αυτής της αδυναμίας, είναι και το γεγονός ότι ακόμα η ειδική δουλιά για τις γυναίκες δεν έχει γίνει αντικείμενο της συνολικής δουλιάς επιτελείων και καθοδηγητικών οργάνων του Κόμματος.

Και γι' αυτό το λόγο, συνειδητά επιλέξαμε, το πρώτο αφιέρωμα στη σειρά των εκδόσεων της ΚΟΜΕΠ για τα 80χρονα του ΚΚΕ να αφορά την προσφορά και την πάλη του για την ισοτιμία και τη χειραφέτηση της γυναίκας.

Οποιο καθήκον κι αν πάρουμε, από την οργάνωση της κομμουνιστικής μόρφωσης έως τη στρατολογία, από την ανάδειξη της ιστορίας έως την κομμουνιστική διαπαιδαγώγηση, η δουλιά στις γυναίκες και τα αποτελέσματά της είναι ποιοτικός δείκτης της γενικότερης δουλιάς.

Ελπίζουμε και προτρέπουμε να ανταποκριθούν, έστω και με κάποια εσωτερική πίεση, πρώτ' απ' όλα τα γυναικεία στελέχη, ανεξάρτητα από τον τομέα της δουλιάς τους. Αντικειμενικά, αυτά τα στελέχη μπορούν να δώσουν ώθηση και στο ενδιαφέρον του κάθε κομματικού Οργάνου, επιτελείου δίπλα σ' αυτό, της Κομματικής Οργάνωσης.

Τέλος, η συμμετοχή της γυναίκας στο ΔΣΕ, η μελέτη της δράσης των ηρωίδων του, αποτελεί μια σημαντική πηγή για την αντικειμενική, ταξική γνώση της ιστορίας του ΔΣΕ, που βρίσκεται στο στόχαστρο του ωμού, αλλά και του εκλεπτυσμένου αντικομμουνισμού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ