Τρίτη 16 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
Μεγάλη αποχή

ΛΙΣΑΒΟΝΑ.-

Οι Πορτογάλοι ψηφοφόροι κατευθύνθηκαν στις κάλπες την Κυριακή για να εκλέξουν τους τοπικούς εκπροσώπους τους σε μία εκλογική αναμέτρηση που χαρακτηρίστηκε από δύο γεγονότα, τουλάχιστον ως προς το αποτέλεσμα που ανέδειξε η κάλπη.

Πρώτον: Τη μεγάλη αποχή που έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ και ακούμπησε το 40%, παρά τη δραματική έκκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Ζόρζε Σαμπάιο,για συμμετοχή των ψηφοφόρων στην εκλογική διαδικασία.

Δεύτερον: Το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα κέρδισε κατ' αρχάς σ' ό,τι αφορά τη μάχη των εντυπώσεων στην πρωτεύουσα και στους μεγάλους δήμους της χώρας, αλλά και συγκεντρώνοντας το μεγαλύτερο ποσοστό στην ιστορία του. Στη Λισαβόνα εξέλεξε τον ήδη δήμαρχο Ζοάο Σοάρες - γιο του πρώην Προέδρου της χώρας - με ποσοστό 51,22% και σε συνεργασία με τους κομμουνιστές. Επίσης, σε ολικό επίπεδοκατάφεραν να εκλέξουν 129 δημάρχους και πλήθος κοινοταρχών.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το κυβερνών "Σοσιαλιστικό Κόμμα" βρίσκεται επικεφαλής με το 38% των ψήφων, το "Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα" (PSD - φιλελεύθερη αντιπολίτευση) βρίσκεται στη δεύτερη θέση με το 34,9% των ψήφων, ακολουθούμενο από την "Ενιαία Δημοκρατική Συμμαχία" (CDU) στην οποία συμμετέχουν το "Κομμουνιστικό Κόμμα" και οι "Πράσινοι" με 12%, και το "Λαϊκό Κόμμα" (PP - Δεξιά) με 6%.

Οι εκλογές έγιναν σε πανεθνικό επίπεδο για την εκλογή 305 δημάρχων και 4.000 κοινοταρχών και σύμφωνα με το εκλογικό σύστημα περί δημοτικών εκλογών, δήμαρχος σε μια πόλη εκλέγεται ο αρχηγός του συνδυασμού που θα συγκεντρώσει τη σχετική πλειοψηφία ενώ τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου εκλέγονται με την αρχή της απλής αναλογικής, αναγκάζοντας τον εκάστοτε δήμαρχο να συνεργαστεί με τις πολιτικές δυνάμεις της αντιπολίτευσης, όταν ο συνδυασμός του δε συγκεντρώνει την απόλυτη πλειοψηφία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ