Παρασκευή 19 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
Μέρα μνήμης και τιμής στο Λαύριο

Η εκδήλωση προς τιμήν των 56 χρόνων από την ίδρυση του ΕΑΜ, έγινε η αφορμή ν' αναδειχτεί - μέσα σε κλίμα συγκίνησης - μια άγνωστη πτυχή της ιστορίας της πόλης του Λαυρίου, αυτής του θανάτου από την πείνα κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής και της εκτέλεσης στο Κούρνοβο και αλλού, 800 και πλέον Λαυριωτών.

Την πρωτοβουλία της εκδήλωσης αυτής, όπου τιμήθηκαν όλοι οι πεσόντες Λαυριώτες, είχε το Τοπικό Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ και έγινε στις 7-12-97. Το ποσοστό των νεκρών σε σύγκριση με τον τότε πληθυσμό του Λαυρίου (5 με 6 χιλ.), είναι πολύ μεγάλο. Ο βιομηχανικός χαρακτήρας της πόλης, με την έλλειψη γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, πρέπει να έπαιξε πολύ αρνητικό ρόλο σ' αυτή την υπόθεση. Η πόλη σώθηκε κυριολεκτικά, τότε, από την Εθνική Αλληλεγγύη.

Στην εκδήλωση - όπου έγινε πολιτικό και θρησκευτικό μνημόσυνο - παραβρέθηκαν, ο δήμαρχος Λαυρεωτικής Σταύρος Παπασταυρόπουλος,ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕΓιάννης Θεωνάς,ο αντιπρόεδρος του ΕΚΛ Δημήτρης Κωστάλας,αρκετοί δημοτικοί σύμβουλοι και φορείς της πόλης, η ΚΟ Λαυρίου του ΚΚΕ και οι κομματικές Τοπικές Οργανώσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, συγγενείς των θυμάτων και πλήθος κόσμου.

Κεντρική ομιλία έκανε ο πρόεδρος του Παρ/τος, ενώ χαιρέτησε ο δήμαρχος και ο εκπρόσωπος του ΚΣ της ΠΕΑΕΑ.

Λειτούργησε έκθεση φωτογραφικών ντοκουμέντων της Κατοχής και της δράσης του ΕΑΜ. Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα της εκδήλωσης πλαισίωσαν: Η χορωδία της ΠΕΑΕΑ, το μουσικό συγκρότημα του Σ. Ψαραδάκου και το θεατρικό τμήμα της ΚΝΕ Ν. Ιωνίας, που παρουσίασε - με μεγάλη επιτυχία - επίκαιρο θεατρικό σκετς.

Τέλος, το ΔΣ του Παρ/τος ΠΕΑΕΑ με αίτημά του προς το ΔΣ του Δήμου πρότεινε να θεσμοθετηθεί "Μέρα μνήμης" για το Λαύριο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ