Παρασκευή 19 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΑΣΑΒΑΣ ΓΥΘΕΙΟΥ
Να ανεγερθεί μνημείο

Στον Πασαβά Γυθείου στις 7-12-97 πραγματοποιήθηκε από κοινού εκδήλωση του Συλλόγου "Εκτελέσεις Περιφέρειας Γυθείου, προσφορά και θυσία στο βωμό της λευτεριάς", του Παραρτήματος Λακωνίας της ΠΕΑΕΑ και των συγγενώντων θυμάτων, στη μνήμη των 49 εκτελεσμένων πατριωτών από τους Γερμανούς κατακτητές στις 7-12-1943.

Ο κόσμος που ήρθε να τιμήσει τους εκτελεσμένους, πολύς και ήταν από το Γύθειο, τη Σπάρτη, αλλά και την Αθήνα. Επίσης παραβρέθηκαν ο δήμαρχος Γυθείου, εκπρόσωποι των Κεντρικών Γραφείων της ΠΕΑΕΑ, συλλόγων και μαζικών φορέων, η Φιλαρμονική Γυθείου και συγγενείς των θυμάτων.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος του Παρ/τος Λακωνίας της ΠΕΑΕΑ, Λευτέρης Αναστασάκος.Την κεντρική ομιλία έκανε το μέλος του προαναφερθέντος Συλλόγου, Κατερίνα Σαραντάκου,η οποία αναφέρθηκε στους ηρωικούς νεκρούς, που τραγουδώντας πάνω στα καμιόνια πήγαιναν για ν' ανταμώσουν το θάνατο, θυσία για τη λευτεριά της πατρίδας. "Υποσχόμαστε - τόνισε η ομιλήτρια - σε σας τους μεγάλους νεκρούς μας, με κρίση συνείδησης, γιατί πέρασαν 53 χρόνια χωρίς να εκπληρώσουμε το υπέρτατο χρέος μας, να στήσουμε μνημείο αντάξιο με τη θυσία σας".

Στο πρόγραμμα της εκδήλωσης - που έκλεισε με τον Εθνικό Υμνο που έπαιξε η Φιλαρμονική του Δήμου Γυθείου - ποίημα απήγγειλε ο Α. Μουνδρέας,αφιερωμένο στην εκτελεσμένη γιαγιά του, Δήμητρα Διακουμάκου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ