Σάββατο 20 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ - ΟΗΕ
Σκληρή γλώσσα κατά της Βαγδάτης θέλουν οι ΗΠΑ

Ανοιξαν οι πύλες ορισμένων προεδρικών παλατιών για τους δημοσιογράφους

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Την έκδοση ενός σκληρού και ξεκάθαρου ανακοινωθέντος προς το Ιράκ φερόταν διατεθειμένη να προσπαθήσει να πετύχει η αμερικανική διπλωματία κατά τη διάρκεια της νέας σύσκεψης του Συμβουλίου Ασφαλείας, που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί αργά χτες βράδυ. Εντούτοις, οι εκπρόσωποι της Γαλλίας και της Ρωσίας δεν έκρυψαν, χτες, τις αντιρρήσεις τους. Πάντως, χτες το πρωί, ο Ιρακινός Πρόεδρος Σαντάμ Χουσεϊν άνοιξε τις πύλες ορισμένων προεδρικών μεγάρων στους ξένους δημοσιογράφους επιμένοντας ότι οι επιθεωρητές της UNSCOM δεν πρόκειται να πάρουν ποτέ άδεια εισόδου.

"Ξεκάθαρη προπαγάνδα της ιρακινής ηγεσίας" χαρακτήρισε, χτες, ο Αμερικανός πρεσβευτής Μπιλ Ρίτσαρντσον το άνοιγμα ορισμένων προεδρικών παλατιών σε δημοσιογράφους των διεθνών ΜΜΕ. Ο Ρίτσαρντσον τόνισε ότι η Ουάσιγκτον θα επιμείνει στην τακτική της διπλωματίας, χωρίς, όμως, να αποκλείσει το ενδεχόμενο ανάληψης στρατιωτικής δράσης, για το οποίο, όμως, δεν τοποθετήθηκε σαφώς. Ο Αμερικανός πρεσβευτής υπογράμμισε ότι θα προσπαθήσει να εκμαιεύσει τη συμφωνία του Συμβουλίου Ασφαλείας σε μία σχετικά σκληρή και ξεκάθαρη ανακοίνωση προς την ιρακινή ηγεσία, στην οποία θα πρέπει να γίνεται σαφές ότι η Βαγδάτη οφείλει να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του ΟΗΕ.

Την αμερικανική άποψη δε φαίνεται να συμμερίζονται, τουλάχιστον στο σύνολό της, οι εκπρόσωποι της Γαλλίας και της Ρωσίας. Ο Γάλλος πρεσβευτής στο Συμβούλιο, αν και το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας του εξέφρασε την απογοήτευσή του για την ιρακινή στάση, επανέλαβε ότι τάσσεται υπέρ της διπλωματικής λύσης χωρίς κανένα άλλο ενδεχόμενο. Ανάλογες ήταν και οι δηλώσεις του Ρώσου πρεσβευτή στο Συμβούλιο, Σεργκέι Λαβρόφ.

Στο μεταξύ, ο Ιρακινός αναπληρωτής πρωθυπουργός Ταρέκ Αζίζ ξενάγησε, χτες το πρωί, αρκετούς ξένους δημοσιογράφους στο εσωτερικό 6 προεδρικών παλατιών για να διαλύσει, όπως είπε, "το αναίτιο μυστήριο". Οι δημοσιογράφοι επισκέφθηκαν 5 προεδρικά παλάτια στη δυτική όχθη του Τίγρη, όπου απαγορεύεται η πρόσβαση σε πολίτες, καθώς και άλλο ένα στα περίχωρα της Βαγδάτης, διαπιστώνοντας ότι παρά την επιβλητικότητα του όγκου και της διαρρύθμισής τους, τα περισσότερα είναι άδεια. Από την πλευρά του, ο Αζίζ επανέλαβε ότι "οι δημοσιογράφοι είναι καλεσμένοι ενώ οι επιθεωρητές δεν είναι γιατί η παρουσία τους μέσα στα παλάτια απειλεί την κυριαρχία και την αξιοπρέπεια του ιρακινού έθνους". Επίσης, κατηγόρησε τον επικεφαλής της UNSCOM Ρίτσαρντ Μπάτλερ ότι ψεύδεται όταν υποστηρίζει ότι η ιρακινή κυβέρνηση αρνήθηκε να δώσει περαιτέρω πληροφορίες για το οπλοστάσιό της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ