Κυριακή 21 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

λ9

Στη μνήμη του μεγάλου δάσκαλου και ιστορικού ΓΙΑΝΝΗ ΚΟΡΔΑΤΟΥ,με τον οποίο είχα την τύχη να αλληλογραφώ από το 1958 από τη φυλακή της Χαλκίδας, όπου τότε ήμουν κρατούμενος, ως το θάνατό του, που με βρήκε στις φυλακές Τρικάλων, προσφέρω 10.000 δρχ. για τα 80χρονα του ΚΚΕ, μέσω της ΚΟΒ Νέας Ιωνίας Βόλου.

Σωτήρης Ιβανούδης

* * *

λ18

Στη μνήμη και αντί για μνημόσυνο του παλαίμαχου αγωνιστή ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗ,στελέχους του ΚΚΕ, και της αγωνίστριας ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗ,τα παιδιά και τα εγγόνια τους πρόσφεραν 300.000 δρχ. για τα 80χρονα του ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ "Τρεις Γέφυρες".

* * *

λ9

Ο ΑΝΤΩΝΗΣ Βελ. ΒΕΛΙΣΣΑΡΙΔΗΣ γεννήθηκε το 1920 στο Νοβοροσίσκ (ΕΣΣΔ). Ηρθε με την οικογένειά του στη Θεσσαλονίκη, το 1924, στον προσφυγικό συνοικισμό Ξηροκρήνης.

Είχε ιδιαίτερη επίδοση στη Μουσική και τον Αθλητισμό. Δημιούργησε και ήταν αρχηγός του Ποδοσφαιρικού Ομίλου Ξηροκρήνης (ΠΟΞ). Ηταν σε όλους αγαπητός.

Ηταν οπαδός του ΚΚΕ.

Τελείωσε τη Σχολή των ΤΤΤ, διορίστηκε στη Θεσσαλονίκη το 1940 και δούλεψε με αυταπάρνηση στον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο. Λίγες ώρες πριν από την είσοδο των Γερμανών στη Θεσσαλονίκη, με κίνδυνο της ζωής του, με καράβι ήρθε στην Αθήνα και συνέχισε την προσφορά του. Οταν επέστρεψε αργότερα στη γερμανοκρατούμενη Θεσσαλονίκη, διώχτηκε από τα ΤΤΤ για την αντιστασιακή του στάση.

Από τις κακουχίες της Κατοχής, πέθανε το Μάη του 1942 στη Θεσσαλονίκη. Ηταν 22 ετών.

Στη μνήμη του και στην αθάνατη μνήμη όσων έπεσαν στον αγώνα, τα αδέρφια του Ηλίας και Νώντας προσφέρουν 100.000 δρχ. για τα 80χρονα του τιμημένου ΚΚΕ.

* * *

λ27

Στη μνήμη των γονιών μου ΓΙΑΝΝΗ και ΕΥΤΕΡΠΗΣ ΜΑΥΡΙΚΗ από το χωριό Μαυρικάτο Ικαρίας και του αδελφού μου ΦΙΛΙΠΠΑ ΜΑΥΡΙΚΗ, αγωνιστή, μέλους του ΚΚΕ και μαχητή του ΔΣΕ, που συμπληρώθηκε ένας χρόνος από το θάνατό του, προσφέρω 10.000 δρχ. στο ηρωικό ΚΚΕ για τα 80χρονα.

Ασημίνα Μαυρίκη

* * *

λ18

Στη μνήμη των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΡΑΝΙΑ,ο οποίος εκτελέστηκε την Πρωτομαγιά του 1944, μαζί με άλλους 32 πατριώτες στο ποτάμι της Καλαμάτας από Γερμανούς. Του ΦΩΤΗ ΚΡΑΝΙΑ, που δολοφονήθηκε από παρακρατικούς τρομοκράτες στις 15 Μάρτη 1948 στην Κορώνη Μεσσηνίας και της ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΚΡΑΝΙΑ,που σκοτώθηκε στις 19 Ιούλη 1944, σε μάχη μεταξύ ανταρτών του ΕΛΑΣ και Γερμανών και συνεργατών τους στο Βασιλίτσι Μεσσηνίας, ο αδερφός τους Βασίλης, αντιστασιακός, προσφέρει 20.000 δρχ. για τα 80χρονα του ΚΚΕ.

* * *

λ9

Στη μνήμη του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΘΕΟΧΑΡΙΔΗ, από το χωριό Αθέρα Πέλλας, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, ο οποίος πέθανε στις 11 Ιούνη 1997, η γυναίκα του Ελένη, τα παιδιά του Βαγγέλης και Θεοπίστη και τα εγγόνια του προσφέρουν 10.000 δρχ. για τα 80χρονα του ΚΚΕ.

* * *

λ18

Στη μνήμη του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΝΤΑΚΟΒΑΝΟΥ και της αγωνίστριας της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ ΛΕΥΚΟΘΕΑΣ ΝΤΑΚΟΒΑΝΟΥ,τα παιδιά τους Βαγγέλης και Θεοπίστη προσφέρουν για τα 80χρονα του ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Κυπριάδου - Πατησίων, 20.000 δρχ.

* * *

λ9

Στη μνήμη του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΜΠΑΝΤΙΑ,που πέθανε στις 26 Οκτώβρη 1997, προσφέρουμε 5.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη", του οποίου ήταν καθημερινός αναγνώστης.

Η σύζυγός του Φωτεινή Μπαντιά

Τα παιδιά του

* * *

λ18

Στη μνήμη των αξέχαστων αγωνιστών ΘΕΟΔΩΡΑΣ ΜΩΡΑΪΤΗ και ΧΡΗΣΤΟΥ ΛΑΖΟΥ,μελών του ΚΚΕ, οι οποίοι έφυγαν από κοντά μας πρόωρα, πολιτικοί πρόσφυγες στη Ρουμανία και προς τιμήν των 80χρονων του ΚΚΕ, προσφέρουμε, μέσω ΚΟΒ Περισσού, 50.000 δρχ.

Μανώλης και Χρυσούλα Μωραϊτη και τα παιδιά τους

* * *

λ9

Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΤΕΡΕΚΑΣ υπηρέτησε από το 1942 στον ΕΛΑΣ και από το 1946 ήταν λοχαγός του Μηχανικού του ΔΣΕ. Πήρε μέρος σε πολλές μάχες. Παρέμεινε ως το τέλος της ζωής του πιστός στα ιδανικά του μαρξισμού - λενινισμού και τακτικός αναγνώστης του "Ριζοσπάστη".

Πέθανε στην Τασκένδη.

Στη μνήμη του, η σύζυγός του Βασιλική και τα παιδιά του Χρυσούλα και Κωστάκης πρόσφεραν 5.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη" και 5.000 δρχ. στη ΝΕ Λάρισας προς τιμήν των 80 χρόνων του ΚΚΕ.

* * *

λ9

Στη μνήμη της ΕΜΟΡΦΙΑΣ ΠΛΙΑΚΑ,μαχήτριας του ΔΣΕ, που πέθανε πριν από 20 χρόνια, ο σύζυγός της Ν. Πλιάκας και τα παιδιά της Γιώργος και Ρίζος προσφέρουν 5.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη" και 5.000 δρχ. στη ΝΕ Λάρισας για τα 80χρονα του ΚΚΕ.

* * *

λ9

Ο αγωνιστής ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ,μέλος του ΚΚΕ, που έφυγε από κοντά μας στις 26 Οκτώβρη 1997, ύστερα από μακρόχρονη αρρώστια, γεννήθηκε το 1928 στο χωριό Αετομηλίτσα Κόνιτσας. Οι γονείς του ήταν κτηνοτρόφοι με προοδευτικές, επαναστατικές ιδέες. Από μικρός ρίχτηκε στη βιοπάλη και μεγάλωσε με στερήσεις. ΕΠΟΝίτης στην Κατοχή, ήταν σύνδεσμος οργανώσεων του ΕΑΜ με τμήματα του ΕΛΑΣ. Στον Εμφύλιο, ήταν μαχητής του ΔΣΕ. Από το φθινόπωρο του 1949, έζησε πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη. Εκεί σπούδασε και εργαζόταν ως εργοδηγός σε οικοδομικές επιχειρήσεις.

Στην Τασκένδη δημιούργησε οικογένεια.

Επαναπατρίστηκε με την οικογένειά του, είχε τέσσερα παιδιά, το 1990 και εγκαταστάθηκε στην Αθήνα.

Οσοι τον γνώρισαν, θα θυμούνται πάντα το ήθος, τη σεμνότητά του, τη φιλεργατικότητα και την ικανότητα να εκτιμά τους συντρόφους του, οι οποίοι τον εκτιμούσαν.

Στη μνήμη του και προς τιμήν των 80 χρόνων του ΚΚΕ, προσφέρουμε 5.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη" και 5.000 δρχ. στο Ενημερωτικό Δελτίο.

Η γυναίκα του Αναστασία

Τα παιδιά του Πλάτων, Βασίλης, Τιμόθεος και Αννα

* * *

λ9

Στη μνήμη του θείου μου ΣΠΥΡΟΥ ΛΟΥΚΕΡΗ,αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και οπαδού του ΚΚΕ, προσφέρω 50.000 δρχ. για τα 80χρονα του ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Ληξουρίου.

Δημήτρης Λουκέρης

* * *

λ9

Στη μνήμη του πατέρα μου ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΚΙΤΣΑΝΕΛΗ,αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, ο οποίος σκοτώθηκε στην Καισαριανή το Δεκέμβρη του 1944, προσφέρω στο "Ριζοσπάστη" 20.000 δρχ.

Απόστολος Κιτσανέλης

* * *

λ9

Στη μνήμη του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΑΖΑΝΑ,που έμεινε πιστός στα ιδανικά του ΚΚΕ ως το τέλος της ζωής του, προσφέρουμε, μέσω ΚΟΒ Ιστιαίας, 15.000 δρχ. για τα 80χρονα του ΚΚΕ.

Η σύζυγος Ελένη, η αδελφή του Ευφροσύνη Καζάνα

* * *

λ9

Στις 19 Δεκέμβρη συμπληρώθηκαν 4 χρόνια από το θάνατο του ΓΙΩΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ,μέλους του ΚΚΕ από τους Κομποτάδες Λαμίας. Αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, μετά την Απελευθέρωση, διώχτηκε. Ηταν γραμματέας της ΚΟΒ Κομποτάδων και από τους ιδρυτές και αντιπρόεδρος του Παραρτήματος Λαμίας της ΠΕΑΕΑ.

Στη μνήμη του, πρόσφεραν για τα 80χρονα του ΚΚΕ στη ΝΕ Φθιώτιδας η σύζυγός του Κατίνα Οικονόμου 100.000 δρχ. και ο ανιψιός του Ντίνος Χαρίσης 20.000 δρχ.

* * *

λ36

Στη μνήμη των αγωνιστών, που έμεινα πιστοί στα ιδανικά του ΚΚΕ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΠΟΥΛΟΥ,που την 1η Δεκέμβρη συμπληρώθηκαν 4 χρόνια από το θάνατό του. ΚΟΥΛΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΟΥ,η οποία εκτελέστηκε στις 6 Μάη 1947. ΒΙΚΤΩΡΙΑΣ ΧΡΥΣΟΠΟΥΛΟΥ,μητέρας της Κούλας Ελευθεριάδου. ΒΑΓΓΕΛΗ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗ,που πέθανε στις 27 Απρίλη 1996, προσφέρω 15.000 δρχ. για τα 80 χρόνια ύπαρξης και δράσης του ΚΚΕ.

Γιώργος Καρακόλης

* * *

λ18

Στη μνήμη του συζύγου μου ΧΡΗΣΤΟΥ ΙΩΣΗΦΙΔΗ,αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και του αδερφού μου ΘΕΜΗ ΜΩΣΑΪΔΗ Μακρονησιώτη (ΑΕΤΟ), προσφέρω 10.000 δρχ. για τα 80χρονα του ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Ντεπώ Θεσσαλονίκης.

Αντιόπη Ιωσηφίδου

* * *

λ9

Στις 30 Νοέμβρη συμπληρώθηκαν 20 χρόνια από τότε που έφυγε από κοντά μας ο αγαπημένος αδερφός μου ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΣΙΑΛΗΣ.Γεννήθηκε το 1917 στο χωριό Κυπαρίσσι Γρεβενών. Το 1942 οργανώνεται στο ΕΑΜ και το 1943 κατατάσσεται στον ΕΛΑΣ. Τον ίδιο χρόνο έγινε μέλος του ΚΚΕ. Διώχτηκε μετά την Απελευθέρωση και το 1947 καταφεύγει στο ΔΣΕ. Πήρε μέρος στις μάχες της Μουργκάνας, του Γράμμου και Βίτσι.

Με τη λήξη του Εμφύλιου, πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη, σπούδασε γιατρός στο Κίεβο και πρόσφερε τις υπηρεσίες του σε νοσοκομεία της πόλης.

Ηταν υπόδειγμα οικογενειάρχη και είχε την εκτίμηση των πολιτικών προσφύγων.

Στη μνήμη του και προς τιμήν των 80 χρόνων του ΚΚΕ, προσφέρω, μέσω ΚΟΒ Κληματαριάς Κάτω Τούμπας, 10.000 δρχ.

Η αδερφή του Γαλάτεια

* * *

λ9

Συμπληρώθηκαν 5 χρόνια από τότε που έφυγε από κοντά μας ο αγαπητός και αξέχαστος ΘΟΔΩΡΟΣ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ,μέλος του ΚΚΕ. Γεννήθηκε το 1925 στο χωριό Αϊδονοχώρι Κοζάνης. ΕΛΑΣίτης στην Κατοχή, υπηρέτησε στο 27ο Σύνταγμα της 9ης Μεραρχίας ως καπετάνιος της υποδειγματικής ομάδας της ΕΠΟΝ.

Μετά τη Βάρκιζα διώχτηκε και κατέφυγε στο ΔΣΕ.

Με το τέλος του Εμφύλιου, έζησε πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη, όπου δούλεψε ως υποδιευθυντής της φάμπρικας Ραπτικής.

Ηταν υπόδειγμα συζύγου και πατέρα.

Στη μνήμη του και για τα 80χρονα του ΚΚΕ προσφέρω, μέσω ΚΟΒ Κληματαριάς Τούμπας, 5.000 δρχ.

Η σύζυγός του Ευδοκία

* * *

λ9

Στη μνήμη του ΔΗΜΗΤΡΗ ΓΚΟΥΝΤΩΝΑ,συνδικαλιστή, μέλους της Συνομοσπονδίας Γονέων Ελλάδας και για χρόνια στελέχους της Αχτιδικής Επιτροπής Τούμπας, ο οποίος πέθανε στις 12 Μάη 1990, προσφέρουμε προς τιμήν των 80 χρόνων του ΚΚΕ, μέσω της ΚΟΒ Κάτω Τούμπας, 10.000 δρχ.

Η γυναίκα του και τα παιδιά του

* * *

λ9

Με τη συμπλήρωση ενός χρόνου από το θάνατο του ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΦΙΛΗ,στη μνήμη του και αντί για μνημόσυνο, η οικογένειά του πρόσφερε 5.000 δρχ. για τα 80χρονα του ΚΚΕ και 5.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

* * *

λ9

Απέραντη τιμή στα 80 χρόνια της Μεγάλης Σοσιαλιστικής Οχτωβριανής Επανάστασης.

Τιμή μεγάλη στα 80 χρόνια του κόμματός μας, του ΚΚΕ.

Τιμή και υπόκλιση στη μνήμη του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, κομμουνιστή ΠΕΡΙΑΝΔΡΟΥ ΜΑΤΘΑΙΟΥ,που σήμερα, 21 Δεκέμβρη, συμπληρώνονται 16 χρόνια από την ημέρα που έφυγε από κοντά μας, στα 61 του χρόνια.

Τιμή και υπόκλιση στη μνήμη όλων των επώνυμων και ανώνυμων αγωνιστών που θυσιάστηκαν στον αγώνα για τα ιδανικά του κομμουνισμού.

Προσφέρουμε 80.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

Η σύζυγός του Δέσποινα, η αδελφή του Βαρβάρα Λαμπρίδου, η οικογένεια Σωτήρη Ματθαίου και ο ανιψιός του Θανάσης Σ. Ματθαίος.

* * *

Στη μνήμη του αγαπημένου παππού μου ΞΕΝΟΦΩΝΤΑ ΚΑΖΑΓΛΗ προσφέρω 10.000 δρχ., μέσω ΟΒ Ηλιούπολης, για τα 80χρονα του ΚΚΕ.

Μαρία Τσαντέ

* * *

λ9

Στις 13 Νοέμβρη 1997, έφυγε από κοντά μας ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ ΘΑΝΑΣΗΣ ΒΕΛΑΝΗΣ,από τον Αλμυρό Μαγνησίας. Υπήρξε αξιωματικός του Ελληνικού Στρατού στον πόλεμο του 1940. Την περίοδο της Αντίστασης, πήρε ενεργό μέρος στον ΕΛΑΣ.

Μετά τη Βάρκιζα και τις διώξεις που δέχτηκε από τις ομάδες των δοσίλογων, κατατάχτηκε στο Ιππικό του ΔΣΕ.

Με το τέλος του Εμφύλιου, καταδικάστηκε τρεις φορές σε θάνατο. Οι εξορίες, τα βασανιστήρια και οι συλλήψεις ήταν συνηθισμένο φαινόμενο στη μετεμφυλιοπολεμική περίοδο για τον Θανάση Βελάνη, ο οποίος ως το τέλος της ζωής του παρέμεινε πιστός στις αρχές και στις ιδέες του ΚΚΕ.

Στη μνήμη του και προς τιμήν των 80 χρόνων του ΚΚΕ προσφέρουμε στην ΚΟΒ Αλμυρού 50.000 δρχ.

Η γυναίκα του Σοφία

Τα παιδιά του Δημήτρης και Γεωργία και ο εγγονός του Θανάσης

* * *

λ9

Στη μνήμη του ΘΩΜΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΗ,αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, που έζησε και πέθανε πολιτικός πρόσφυγας στη Ρουμανία, τα παιδιά του Γιώργος και Χαρίκλεια πρόσφεραν, μέσω ΚΟΒ Κυπριάδου - Πατησίων, 10.000 δρχ. για τα 80χρονα του ΚΚΕ.

* * *

λ9

Στις 19 Δεκέμβρη έκλεισαν 7 χρόνια από το θάνατο της συντρόφισσάς μου ΣΟΥΛΤΑΝΑΣ ΚΟΥΚΟΥΛΙΔΗ,ΕΑΜίτισσας και μαχήτριας του ΔΣΕ. Συμπληρώθηκαν και 50 χρόνια από το θάνατο, σε μάχη, του αδελφού μου ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΟΥΚΟΥΛΙΔΗ,μαχητή του ΔΣΕ.

Στη μνήμη τους, προσφέρω 10.000 δρχ. για τα 80χρονα του ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Πλ. Αττικής - Βικτώριας.

Λευτέρης Κουκουλίδης

* * *

λ9

Στις 23 Δεκέμβρη συμπληρώνονται 40 μέρες από το χαμό του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΑΝΔΡΕΑ ΚΑΡΑΤΖΑ.

Στη μνήμη του αγαπημένου μας και αξέχαστου πατέρα και συζύγου, ο οποίος με συνέπεια έμεινε πιστός ως το τέλος της ζωής του στα ιδανικά της προόδου, της δημοκρατίας και του σοσιαλισμού, προσφέρουμε στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Υμηττού, 50.000 δρχ.

Η οικογένειά του

* * *

λ9

Στη μνήμη του αγαπημένου μας ΣΤΡΑΤΟΥ ΤΣΕΣΜΕΤΖΗ,προσφέρουμε, μέσω ΚΟΒ Οικοδόμων Καλλιθέας, 5.000 δρχ. για τα 80χρονα του ΚΚΕ.

Η οικογένειά του

* * *

λ9

Στη μνήμη του αξέχαστου ΑΝΔΡΕΑ ΜΑΡΟΥΔΑ, μέλους του ΚΚΕ και αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και για την ονομαστική του γιορτή, προσφέρουμε για τα 80χρονα του ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Αλσούπολης, 20.000 δρχ.

Η γυναίκα του και τα παιδιά του

* * *

λ9

Στη μνήμη του ΚΩΣΤΑ ΠΑΝΤΕΛΙΔΗ,μέλους του ΚΚΕ, που έφυγε από κοντά μας πριν από ένα χρόνο, η οικογένειά του πρόσφερε 50.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη" και 50.000 δρχ. στην ΚΟΒ Σιδ. Σταθμού Κατερίνης και τα μέλη της ΚΟΒ Σιδ. Σταθμού Κατερίνης πρόσφεραν 11.000 δρχ. για τα 80χρονα του ΚΚΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ