Πέμπτη 25 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ
"Πράσινο φως" για αυξήσεις σε φόρους, τιμές και νοίκια

Μέχρι και 80% μεγαλύτερους φόρους θα πληρώνουμε από τον επόμενο μήνα για τις μεταβιβάσεις ακινήτων. Γύρω στο 30% οι επιβαρύνσεις στις περισσότερες περιοχές. Αναμένονται αλυσιδωτές επιπτώσεις στην αγορά ακινήτων και στα νοίκια

Αυξήσεις μέχρι και 80% επιβάλλει τελικά η κυβέρνηση Σημίτη στις αντικειμενικές αξίες της Αθήνας και του Πειραιά, σηματοδοτώντας νέο κύκλο ανατιμήσεων σ' ολόκληρη την αγορά ακινήτων, αλλά και στα νοίκια. Προκαλώντας ένα ολόκληρο κομφούζιο γύρω από τις νέες τιμές και με προφανή στόχο να πέσουν οι τόνοι γύρω από την εσωκομματική αντιπαράθεση στο ΠΑΣΟΚ, αλλά και να περάσουν στα "ψιλά" οι ρυθμίσεις για τα νέα προνόμια προς το μεγάλο κεφάλαιο, "εκσυγχρονιστικά" στελέχη του υπουργείου Οικονομικών "διέρρευσαν" από προχτές τους επίσημους πίνακες με τις νέες αντικειμενικές αξίες. Αν και μέχρι αργά χτες ήταν άγνωστο, αν και επίσημα θα δίνονταν οι νέες αντικειμενικές αξίες στη δημοσιότητα, ο "Ρ" δημοσιεύει σήμερα τις τιμές στις ακριβότερες και φτηνότερες ζώνες των δήμων της Αθήνας και του Πειραιά. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά περίπτωση υπάρχουν πολλές ενδιάμεσες ζώνες, στις οποίες είναι πιθανόν να υπάρχουν και μεγαλύτερες αυξήσεις από το 80,6% που αναφέρεται ως η μεγαλύτερη αύξηση και η οποία αφορά την ακριβή ζώνη της Γλυφάδας.

Σε αντίστοιχα ποσοστά με τις αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών, θα είναι και οι σχετικές αυξήσεις στο φόρο μεταβιβάσεων. Επιβαρύνσεις όμως για τις μεταβιβάσεις θα επέλθουν και στις παρελκόμενες δαπάνες, όπως είναι τα συμβολαιογραφικά έξοδα, οι αμοιβές δικηγόρων, η πληρωμή των υποθηκοφυλακείων κ.ο.κ. Το κυριότερο, πάντως, είναι ότι κάθε φορά που η κυβέρνηση αυξάνει τις αντικειμενικές αξίες στα ακίνητα, ξεκινά μια νέα φάση στο φαύλο κύκλο των ανατιμήσεων και στις τιμές της αγοράς. Από αυτή την άποψη είναι τουλάχιστον υποκριτική η επιχειρηματολογία της κυβέρνησης, σύμφωνα με την οποία οι αντικειμενικές αξίες υστερούν σε σχέση με τις τιμές αγοράς των ακινήτων. Αλλωστε, είναι χαρακτηριστικό ότι από τα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας, που καθιερώθηκαν οι αντικειμενικές αξίες για τις μεταβιβάσεις ακινήτων, έχει μειωθεί αισθητά η "ψαλίδα" ανάμεσα στις τιμές της εφορίας και τις τιμές της αγοράς. Σε ό,τι αφορά την ουσία και το χαρακτήρα της κυβερνητικής πολιτικής είναι ενδεικτικό ότι η παραπάνω ψαλίδα είναι πολύ πιο μικρή στις λεγόμενες λαϊκές συνοικίες (Καισαριανή, Κερατσίνι, Αιγάλεω) σε σχέση με τις περιοχές της δήθεν "υψηλής κοινωνίας".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ