Πέμπτη 1 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ
Αντιασφαλιστική έξαρση

Του Αντώνη ΝΤΙΝΟΥ*

Χαρακτηριστικό παράδειγμα συνδικαλιστών της ΠΑΣΚΕ, που υπερασπίζονται τους αντιασφαλιστικούς νόμους της ΝΔ, που ξεπέρασαν τη φιλοσοφία του υπουργού Μ. Παπαϊωάννου - ότι δήθεν οι συνταξιούχοι "ροκανίζουν" (!) τα αποθεματικά των Ταμείων - και που ασκούν πολιτική λιτότητας στον τομέα που κατέχουν εξουσία, είναι αυτό της διοίκησης του Επικουρικού Ταμείου εργαζομένων Ιονικής - Λαϊκής Τράπεζας και άλλων τραπεζών. Το ΔΣ του ΤΑΠΙΛΤ - ΑΤ (ΠΑΣΚΕ κατά πλειοψηφία) επί δύο χρόνια τώρα ασκεί πολιτική που θα ζήλευε όχι μόνο η σημερινή κυβέρνηση, αλλά και αυτή της ΝΔ. Ενώ το Επικουρικό Ταμείο λειτουργεί σε σωματειακή βάση, παραβιάζοντας άρθρα του καταστατικού, αρνείται αναπροσαρμογή των επικουρικών βοηθημάτων με τα ελάχιστα ποσοστά των γενικών αυξήσεων. Με αναλογιστικές μελέτες σκοπιμότητας προσπαθούν να παρουσιάσουν ελλειμματική την πορεία του Ταμείου, για να έχουν ισχυρό άλλοθι, προκειμένου να επιφέρουν αλλαγές στο καταστατικό. Τέτοιες αλλαγές που θα τους επιτρέπουν να κάνουν μείωση στις συντάξεις και περικοπές γενικότερα των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, με ταυτόχρονη αύξηση εισφοράς ασφαλισμένων - συνταξιούχων. Με φόντο το δήθεν εκσυγχρονισμό του καταστατικού, θέλουν να προσαρμόσουν το καταστατικό του Επικουρικού προς τον Ν. 2084 και το σύνολο του αντιασφαλιστικού νομοθετικού πλαισίου της ΝΔ, το οποίο αξίζει να θυμίσουμε ότι ο σημερινός υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Μ. Παπαϊωάννου, το βρίσκει σωστό δίκαιο και αναγκαίο.

Εννοείται ότι ξεχάστηκαν οι μεγαλοστομίες του ΠΑΣΟΚ περί κατάργησης των αντιασφαλιστικών νόμων της "Δεξιάς" και σήμερα κάνουν όλοι τους ανήξερους. Με το προτεινόμενο σχέδιο τροποποίησης του ισχύοντος καταστατικού επιδιώκουν ειδικότερα: Μείωση των επικουρικών συντάξεων κατά 25% έως 30%. Αύξηση της εισφοράς των ασφαλισμένων και συνταξιούχων κατά 1%, όπως λέει ο 2084, ώστε εκ του ασφαλούς να υπαγόμαστε στις διατάξεις του, ενώ λειτουργούμε σαν σωματειακό αυτοδιαχειριζόμενο Ασφαλιστικό Ταμείο. Υπολογισμό της σύνταξης στο μέσο όρο των 5 τελευταίων ετών και μια σειρά άλλα δυσμενή σημεία, έτσι ώστε μετά τις δημοτικές εκλογές που η κυβέρνηση θα ενεργοποιήσει το αντιασφαλιστικό νομοθετικό οπλοστάσιο της ΝΔ, να είναι μικρότερο το πολιτικό κόστος της, αφού με βάση το νέο καταστατικό θα έχουμε προλάβει την κυβέρνηση στο έργο της, που έχειστόχο την αφαίρεση ασφαλιστικών δικαιωμάτων.

Πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι το σενάριο κινδυνολογίας για τα οικονομικά του Επικουρικού είναι πλαστό και πλασματικό και αυτό φαίνεται καθαρά μέσα από την αναλογιστική μελέτη, που βεβαιώνει ότι το 2006 τα ασφαλιστικά αποθέματα του Επικουρικού θα είναι 140 δισεκατομμύρια δραχμές, γεγονός που αντικρούει την εκδοχή του ίδιου αναλογιστή πως σε διάστημα δύο γενεών(δηλαδή 50 χρόνων) θα υπάρξει έλλειμμα 50 ως 80 δισεκατομμύρια. Το πιο τραγικό είναι ότι στις πλαστές, στημένες ελλειμματικές θεωρίες τους, ξεχνούν τον παράγοντα εργοδότη και στρέφονται κατά των ασφαλισμένων και των ανυπεράσπιστων συνταξιούχων, εναντίον των οποίων δεν τόλμησε ούτε η αντεργατική κυβέρνηση να στραφεί τουλάχιστον στον τομέα της επικούρησης, αν και αυτό είναι θέμα χρόνου. Επειδή τα μέλη της διοίκησης του ΤΑΠΙΛΤΑΤ είναι στο σύνολό τους συνδικαλιστικά στελέχη όπως θέλουν να πιστεύουν, τους ενημερώνουμε ότι οι εργαζόμενοι έχουν ανάγκη από συνδικαλιστές, που θα αγωνίζονται για περιφρούρηση και διεύρυνση των κατακτήσεων και όχι από κυβερνητικούς επιτετραμμένους, που θα διευκολύνουν και θα συγκαλύπτουν την κυβέρνηση στο πέρασμα της σκληρής λιτότητας και στον ασφαλιστικό τομέα. Οι ασφαλισμένοι και οι συνταξιούχοι του Επικουρικού Ταμείου έχουν χρέος να αντισταθούν σε όλες αυτές τις μεθοδεύσεις, τις αντιλήψεις και τις πρακτικές.

* Ο Αντώνης Ντίνος είναι μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Συνταξιούχων της Ιονικής - Λαϊκής Τράπεζας


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ