Σάββατο 3 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΠΟΥΡΟΥΝΤΙ
Πολύνεκρες μάχες ανταρτών - στρατιωτών

ΜΠΟΥΖΟΥΜΠΟΥΡΑ.-

Ισχυρές κυβερνητικές στρατιωτικές δυνάμεις στο Μπουρούντι εξακολουθούν να "χτενίζουν" την περιοχή γύρω από το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας, Μπουζουμπούρα, ενώ ο απολογισμός των νεκρών από την αιματηρή επίθεση ανταρτών την Πρωτοχρονιά έφτασε τους 284.

Στρατιωτικός εκπρόσωπος δήλωσε στο πρακτορείο "Ρόιτερ", σε τηλεφωνική επικοινωνία από την Μπουζουμπούρα, ότι στους νεκρούς περιλαμβάνονται 180 άμαχοι, εκατό αντάρτες και τέσσερις στρατιώτες από το Μπουρούντι.

Η παραπάνω πληροφορία δεν είχε, μέχρι χτες βράδυ, επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή τόσο σχετικά με τον αριθμό των θυμάτων, όσο και τις συνθήκες της επίθεσης. Αυτό γιατί απαγορεύτηκε στους δημοσιογράφους να προσεγγίσουν το αεροδρόμιο και τη γύρω περιοχή.

Εργαζόμενος σε υπηρεσία αρωγής δήλωσε στο "Ρόιτερ" ότι στην Μπουζουμπούρα επικρατούσε, το περασμένο 24ωρο, "πολλή ηρεμία", προσθέτοντας ότι είχαν κλείσει οι δρόμοι μέσα και γύρω από το αεροδρόμιο.

Την αυγή της 1ης Γενάρη, περίπου 1.000 αντάρτες Χούτου εξαπέλυσαν επίθεση σε κυβερνητική στρατιωτική βάση κοντά στο αεροδρόμιο της Μπουζουμπούρα. Η επιχείρηση των ανταρτών χαρακτηρίστηκε ως η πιο παράτολμη από τον Ιούλιο του 1996, οπότε ο στρατηγός Πιερ Μπουγιόγια κατέλαβε την εξουσία με πραξικόπημα. Το πραξικόπημα εκείνο επικρίθηκε έντονα από τις κυβερνήσεις της περιοχής, που επέβαλαν οικονομικές κυρώσεις για να εκδηλώσουν την αποδοκιμασία τους.

Σύμφωνα με το ραδιοσταθμό του Μπουρούντι, μετά από πολύωρες μάχες, ο στρατός αντεπιτέθηκε στους αντάρτες, αφού σκοτώθηκαν τουλάχιστον 100 απ' αυτούς. Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε ανατριχιαστικές εικόνες από το πεδίο της μάχης, στο οποίο κείτονταν διάσπαρτα πτώματα δεκάδων ανδρών.

Μετά την επίθεση στο στρατόπεδο, εκατοντάδες αντάρτες υποχώρησαν βόρεια, καταφεύγοντας σε ένα χωριό, όπου κατόπιν αναφέρθηκαν οι σφαγές δεκάδων πολιτών. Στο παρελθόν, αντάρτες της φυλής των "Χούτου" είχαν σκοτώσει ομόφυλούς τους χωρικούς, τους οποίους είχαν κατηγορήσει ότι επιχειρούσαν να υπονομεύσουν τον αντάρτικο αγώνα τους. Στις περισσότερες τέτοιες επιθέσεις οι στόχοι ήταν συγκεκριμένοι και προεπιλεγμένοι, ενώ στην περίπτωση της προχτεσινής επίθεσης, φάνηκε ότι οι δεκάδες Μπουρουντιανοί πολίτες σφαγιάστηκαν απλώς γιατί βρέθηκαν στο δρόμο των ανταρτών...

Αν και οι επιθέσεις των ανταρτών, στο παρελθόν, περιορίζονταν στο βορειοδυτικό και νότιο Μπουρούντι, η προχτεσινή επίθεση ήταν η πρώτη επιχείρηση ανταρτών σε κυβερνητική στρατιωτική βάση κοντά στην πρωτεύουσα, για πρώτη φορά μετά από τουλάχιστον δύο χρόνια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ