Σάββατο 3 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
Ποιος διέλυσε τον Δ. Ψαρρό

Για άλλη μια φορά ο κ. Κατσίμπας αποσιωπά εσκεμμένα, γεγονότα, συνεργάτες, όπως σε πρόσφατη απαντητική στο "Ρ" (31-10-'97), για το ποιος έπιασε αιχμάλωτο τον Δ. Ψαρρό στην Γκιώνα κατά τη 2η διάλυση του 5/42 στις 23-6-1943. "Ξεχνάει" ότι συνεργάστηκε κατ' αρχήν με τον στρατιωτικό αρχηγό Δωρίδος Τηλέμαχο (Γιώργο Παπανικολάου) και λέω κατ' αρχήν διότι κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, τον άφησαν ολομόναχο αυτός και ο Νικηφόρος (Δ. Δημητρίου), με αποτέλεσμα ο Γιώργος Παπανικολάου να ολοκληρώσει την αποστολή του και να συλλάβει τον Δ. Ψαρρό. Για την ιστορία, συμμετείχαν: Φοίβος Γρηγοριάδης, Καλλίας, Τάκης Παπαϊωάννου, Διοβουνιώτης Αριστείδης, Λουκάς Τσιαλίρας και άλλοι απλοί ΕΛΑΣίτες (από το προσωπικό αρχείο του Γ. Παπανικολάου).

Γιατί όλα αυτά; Γιατί αυτή η ταχτική χρόνια τώρα; Για όσους γνωρίζουν βέβαια τα γεγονότα, ξέρουν την προσωπική εμπάθεια που έτρεφαν για τον Γιώργο Παπανικολάου. Για όσους δε γνωρίζουν πολλά, από την εξέλιξη του καθένα από τους κυρίους Κατσίμπα, Δημητρίου, Παπανικολάου, μπορούν να καταλάβουν: Οι δυο πρώτοι, μετά κιόλας από τη Συμφωνία της Βάρκιζας, "τράβηξαν" στην άλλη πολιτική "όχθη", φτάνοντας μάλιστα, ο κ. Δ. Δημητρίου, να δικαιώσει τους εθνικόφρονες ("Ελληνική εμπειρία 44 - 47" βιβλίο του ιδίου), βγαίνουν από τη φυλακή το 51 - 52, όταν αποφυλακίζονται οι αγωνιστές-στελέχη του εαμικού κινήματος μέχρι το 1964 και πολύ περισσότερο σήμερα δεν έχουν καμιά σχέση με το ΚΚΕ. Ομως αυτοί, σ' έναν κομμουνιστή, όπως ο Γιώργος Παπανικολάου, δεν ήταν δυνατόν να αναγνωρίσουν τη θέση που του ανήκει στην ιστορία, ούτε στο ΚΚΕ ότι μπορεί να 'χει στις τάξεις του ικανά στελέχη και μάλιστα αρχηγούς, με σημαντική παρουσία στα χρόνια εκείνα, πολύ περισσότερο να παραμένουν μέχρι το τέλος της ζωής τους σ' αυτό. Στο ΚΚΕ έχουν μάθει να καταλογίζουν μόνο τα λάθη. Ομως το να παρεμβαίνουμε για αποκατάσταση της αλήθειας και να γράφουμε κ. Κατσίμπα ότι "ΕΛΑΣίτες έπιασαν αιχμάλωτο τον Δ. Ψαρρό" γενικά και αόριστα, μάλλον δεν είναι αποκατάσταση της αλήθειας, άλλα η μισή αλήθεια, που μάλιστα όταν είναι για ιστορικά γεγονότα δεν υπάρχει "μισή αλήθεια". Επίσης γιατί "άτυχος" ο συνταγματάρχης Ψαρρός;

Τέλος, ο λόγος που με κάνει ν' απαντήσω είναι ότι πλέον ο Γιώργιος Παπανικολάου δεν υπάρχει και έχω υποχρέωση απέναντί του και απέναντι στην ιστορία, να εκθέσω όσο γίνεται με περισσότερη αντικειμενικότητα τα γεγονότα. Επίσης δεν μπορούν οι κύριοι Κατσίμπας, Δημητρίου, Γιαννόπουλος, Φαράκος κ.ά. ξαφνικά να κόπτονται για τον Αρη Βελουχιώτη, για την Αντίσταση και να παρουσιάζουν τα γεγονότα με οδηγό τη φαντασία τους. Το ότι συμμετείχαν στο ΕΑΜ - ΕΛΑΣ ή στο ΚΚΕ, δεν αποτελεί γι' αυτούς άλλοθι για τη σημερινή εχθρική τους πολιτική στάση απέναντι στο ΚΚΕ και κατά συνέπεια στα λαϊκά συμφέροντα.

Κ. Γ. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

Θεσσαλονίκη


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ