Πέμπτη 15 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 1998
Στη λαιμητόμο οι δαπάνες κοινωνικού χαρακτήρα

Εγκύκλιος - εντολή του υπουργείου Οικονομικών για περιορισμό των εκταμιεύσεων

Στη λαιμητόμο οδηγεί η κυβέρνηση τις δαπάνες κοινωνικού χαρακτήρα του κρατικού προϋπολογισμού του 1998, από την αρχή της εκτέλεσής του. Με εγκύκλιο - εντολή του υπουργείου Οικονομικών, που φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα ο "Ρ", τίθεται ανώτερο όριο απορρόφησης δαπανών για τη συντριπτική πλειοψηφία των κρατικών δαπανών, οι οποίες αφορούν στα κοινωνικά και προνοιακά ιδρύματα, στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ), στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση (ΝΑ), σε φορείς που έχουν σχέση με την υγεία - πρόνοια - κοινωνική ασφάλιση, στην επιδότηση άγονων γραμμών, σε αθλητικούς φορείς, στην ενίσχυση των Γραμμάτων και των Τεχνών, σε οργανισμούς κοινωνικής πολιτικής, στις βιβλιοθήκες και τα μουσεία κλπ. Σύμφωνα με την κυβερνητική εντολή οι φορείς αυτοί θα πρέπει το α τρίμηνο του 1998 να απορροφήσουν μόνο το 15% των δαπανών που δικαιούνται και τα οποία έχουν εγγραφεί στον κρατικό προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους.

Αντίθετα, δεν τίθεται ανώτερο όριο απορρόφησης για τις δαπάνες που αφορούν στο ΝΑΤΟ, τις δαπάνες του Πεδίου Βολής Κρήτης, τις απόρρητες δαπάνες, τις υποχρεώσεις της χώρας έναντι διεθνών οργανισμών, τις δαπάνες εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους, τα συνταγματικά βάρη, την επιδότηση επιτοκίου δανείων ιδιωτών που χρησιμοποιήθηκαν σε χώρες της Βαλκανικής και Ανατ. Ευρώπης, ενώ στην ίδια αυτή κατηγορία περιλαμβάνονται και οι δαπάνες των επιχορηγήσεων των ασφαλιστικών οργανισμών (ΟΓΑ, ΙΚΑ, ΤΕΒΕ), η οικονομική ενίσχυση των πολιτικών κομμάτων κλπ.

Ανάμεσα στην πρώτη κατηγορία (των πατρικίων) και την τελευταία (των πληβείων) υπάρχουν δύο ενδιάμεσες κατηγορίες. Για την πρώτη από αυτές προβλέπεται ότι το α εξάμηνο του 1998 τα αρμόδια υπουργεία και οι φορείς θα μπορούν να απορροφήσουν το 50% των εγγεγραμμένων δαπανών, ενώ στη δεύτερη προβλέπεται ότι το α τρίμηνο θα μπορούν να απορροφήσουν το 25% των δαπανών που έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό. Οι τρεις όμως κατηγορίες αποτελούν τη μειοψηφία των σχετικών κονδυλίων, ενώ οι δαπάνες, που συμπιέζονται με το 15%, την πλειοψηφία. Είναι προφανής η επιδίωξη της κυβέρνησης να τις "προγράψει" σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι έχουν ξεφύγει άλλες δαπάνες ή στην περίπτωση που υπάρξει υστέρηση εσόδων στον κρατικό προϋπολογισμό.

Στο απαγορευτικό όριο του 15% συμπεριλαμβάνονται περιπτώσεις δαπανών όπως:

  • η επιδότηση άγονων γραμμών με κονδύλι 2 δισ. δραχμών.
  • η πολύ μεγάλη πλειοψηφία των κονδυλίων που αφορούν στην επιχορήγηση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, των ΟΤΑ, συνολικού ύψους 785 δισ. δραχμών.
  • η επιχορήγηση σε Ιδρύματα και Οργανισμούς Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται το ΕΚΑΒ, νοσηλευτικά ιδρύματα, το ΠΙΚΠΑ, το Εθνικό Ιδρυμα Προστασίας Κωφαλάλων καθώς και επιχορηγήσεις για σκοπούς κοινωνικής πρόνοιας και αντίληψης, επιχορήγηση για παιδικές κατασκηνώσεις.
  • η επιχορήγηση για βιβλιοθήκες και μουσεία, καθώς και τα προβλεπόμενα κονδύλια για την ενίσχυση των Γραμμάτων, του θεάτρου, της μουσικής και των πολιτιστικών δραστηριοτήτων.
  • οι επιχορηγήσεις για τους οργανισμούς κοινωνικής πολιτικής.
  • οι επιχορηγήσεις στα κέντρα θεραπείας εξαρτημένων ατόμων, ΚΕΘΕΑ και ΟΚΑΝΑ, στο Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής.
  • οι επιχορηγήσεις σε αθλητικούς φορείς.
  • οι προμήθειες ειδών εξοπλισμού υπηρεσιών και εργαστηρίων, προμήθειες έντυπου υλικού, εκπαιδευτικού και αθλητικού υλικού, υγειονομικού, φαρμακευτικού υλικού καθώς και ειδών καθαριότητας και ευπρεπισμού. Περικόπτονται επίσης οι δαπάνες για προμήθειες ειδών διατροφής, ιματισμού, υπόδησης καθώς και οι προμήθειες κεφαλαιουχικού εξοπλισμού.
  • οι πληρωμές για μετακίνηση δημοσίων ή μη λειτουργών ύψους 60,3 δισ. δραχμών.

Θ. Κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ