Κυριακή 18 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2

Ο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ του έργου και των εκδηλώσεων είναι θλιβερός, υπογράμμισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας για τις εκδηλώσεις "Θεσσαλονίκη - Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 1997", στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που παραχώρησε χτες στη Θεσσαλονίκη, στα πλαίσια της διήμερης εκεί περιοδείας της. Το θέμα της "Πολιτιστικής Πρωτεύουσας" ήταν και το μοναδικό στο οποίο αναφέρθηκε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ανοίγοντας τη συνέντευξη και δημοσιοποιώντας τις σχετικές εκτιμήσεις του Κόμματος. Ο "Ρ" δημοσιεύει ολόκληρη την τοποθέτηση της Αλέκας Παπαρήγα (σελίδες 6-7).

Ο "Ρ" συζητά με τον Ορέστη Κολοζώφ, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, για τις προκλητικές δηλώσεις του Αμερικανού πρεσβευτή Ν. Μπερνς, για το ρόλο των ΗΠΑ στην Ελλάδα, το σχέδιο Μάρσαλ, το Δόγμα Τρούμαν και τη "σωτηρία" της από τον κομμουνισμό, που απέδειξαν και στον πλέον δύσπιστο ότι οι ΗΠΑ θεωρούν τη χώρα μας προτεκτοράτο τους. Τέτοιο δικαίωμα άλλωστε τους δίνει καθημερινά η άρχουσα τάξη, οι κυβερνήσεις της, αλλά και εμμέσως οι πολιτικές δυνάμεις που ανέχονται αυτή την πραγματικότητα (σελίδες 10 - 11).

"ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ" Αγοράς Ενέργειας. Ετοιμο το κυβερνητικό σχέδιο για τη χαριστική βολή στη ΔΕΗ. Τα πάντα για να ευνοηθεί το μεγάλο κεφάλαιο, είτε ως καταναλωτής είτε ως παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας. Η πολυσυζητημένη προσαρμογή, και το άνοιγμα της ΔΕΗ στον "ανταγωνισμό", γίνεται μέσα από τον κατακερματισμό της Επιχείρησης, την παράδοση του φιλέτου στους ιδιώτες, την ενίσχυση του ρόλου του υπουργού Ανάπτυξης και της κυβέρνησης σε δραστηριότητες που μέχρι σήμερα ασκεί η ΔΕΗ, την εκχώρηση της διαχείρισης των δικτύων μεταφοράς σε πολυμετοχική ΑΕ (σελίδα 14).

ΜΕ την κίνηση ελαφρά αυξημένη μεν σε σχέση με την περίοδο των γιορτών, αλλά τέτοια που σε καμία περίπτωση δεν αντισταθμίζει τις απώλειες που όλο το χρόνο έχουν σημειωθεί στο εισόδημα των εμπόρων, μπαίνει η τρίτη βδομάδα των χειμερινών εκπτώσεων που ξεκίνησαν στις 7 του Γενάρη και θα λήξουν επίσημα στις 28 του Φλεβάρη (σελίδα 15).

ΔΙΕΘΝΕΙΣ χρηματαγορές. Τα πάντα στο βωμό του κέρδους. Πλίνθους και κεράμους ατάκτως ερριμένους, θυμίζει η ελληνική οικονομία των "σταθεροποιητικών" προγραμμάτων λιτότητας, τρεις περίπου μήνες μετά τη διεθνή νομισματική - χρηματιστηριακή κρίση. Οι κερδοσκοπικές επιθέσεις, που ξεκίνησαν τον προηγούμενο Οκτώβρη, κατά της δραχμής, πέρα από τις αναμφισβήτητα αρνητικές συνέπειες που είχαν, έφεραν στο φως της επικαιρότητας και την πραγματική εικόνα της οικονομίας που οικοδομείται από τα μέσα τη δεκαετίας του '80 (σελίδα 16).

ΜΕΘΑΥΡΙΟ,Τρίτη, ξεκινούν οι νέες αγροτικές κινητοποιήσεις από τη Θεσσαλία και στις αρχές του Φλεβάρη η πάλη της αγροτιάς ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης θα συντονιστεί σε πανελλαδικό επίπεδο. Για τις μορφές πάλης και το πλαίσιο αιτημάτων του νέου αγροτικού ξεσηκωμού και την προοπτική των αγώνων μιλάει στο "Ρ" ο Γιώργος Σακοράφας, μέλος του ΔΣ της Ενωσης Συνεταιρισμών Λάρισας και ταμίας της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας (σελίδες 24-25).

ΕΘΝΙΚΗ Γενική Συλλογική Σύμβαση. Οι συνθήκες επιβάλλουν την όσο το δυνατό συντομότερη και αγωνιστική διεκδίκηση υπογραφής της ΕΓΣΣΕ, όμως μέχρι τώρα κυριαρχεί η καθυστέρηση και η συναίνεση... Στο μεταξύ με "σημαδεμένα χαρτιά" γίνονται οι διαπραγματεύσεις για τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις. Η εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης, οι πολύμορφες προσπάθειες για υπονόμευση του ίδιου του θεσμού των συλλογικών συμβάσεων, καθώς και η προσυπογραφή από την πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ του "Συμφώνου Εμπιστοσύνης προς το 2000" σκιάζουν τις διαπραγματεύσεις (σελίδες 34 - 35).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ