Κυριακή 18 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΜΝΗΜΕΣ (Για 18.1. Κυριακή) = -

ΜΝΗΜΕΣ (Για 18.1. Κυριακή)

λ9

Συμπληρώνεται ένας χρόνος από το θάνατο της παλαίμαχης αγωνίστριας ΡΟΥΛΑΣ ΚΟΥΚΟΥΛΟΥ,στελέχους του ΚΚΕ.

Στη μνήμη της τα παιδιά της εξαδέρφης της Θάλειας Σαμαρά πρόσφεραν στο"Ριζοσπάστη" 30.000 δρχ. με σεβασμό σε εκείνη και τους αγώνες της.

* * *

λ9

Ο ΚΩΣΤΑΣ ΒΟΖΙΟΣ,μέλος του ΚΚΕ, που πέθανε στις 9 Γενάρη 1998, γεννήθηκε στη Σιάτιστα. Εντάχθηκε στην ΕΠΟΝ και αγωνίστηκε ενάντια στους Γερμανούς κατακτητές.

Οι μεταβαρκιζιανές κυβερνήσεις τον καταδίκασαν σε θάνατο. Εμεινε 17 χρόνια πολιτικός κρατούμενος.

Με την αποφυλάκισή του το '63 δούλεψε ως γραμματέας της Νεολαίας της ΕΔΑ στην Κοζάνη.

Στις 21 Απρίλη 1967 εξορίστηκε στα Γιούρα.

Μετά τη μεταπολίτευση έδινε πάντα το "παρών" σε κάθε κάλεσμα του ΚΚΕ, των Κομματικών Οργανώσεων των Εξαρχείων, μένοντας πιστός στο Κόμμα ως την τελευταία πνοή.

Στη μνήμη του προσφέρουμε 100.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

Η γυναίκα του Ελλη, η κόρη του Βάνα

* * *

λ18

Στη μνήμη των ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ και ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΦΡΑΓΚΟΖΙΔΗ,τα παιδιά τους προσφέρουν 100.000 δρχ. στο κόμμα τους, το ΚΚΕ.

* * *

λ9

Στη μνήμη του ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΑΝΤΑΝΗ,μέλους του ΚΚΕ, προσφέρω για τα 80χρονα του ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Προσφυγικών Καλλιθέας, 30.000 δρχ.

Ο αδελφός του Μιχάλης

* * *

λ9

Στις 26 Δεκέμβρη 1997 έφυγε από τη ζωή, στην Αθήνα, σε ηλικία 81 χρόνων ο αγωνιστής ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (Τάκης) ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ,αξιωματικός Αεροπορίας ε. α. Στις 29 Δεκέμβρη έγινε στο χωριό του, Δαφνιά Μεσολογγίου, η κηδεία του. Με τη συμμετοχή τους τον τίμησαν και του έδωσαν τον τελευταίο χαιρετισμό συμπατριώτες του, συνάδελφοί του της Αεροπορίας και καλλιτέχνες. Ο Π. Παπαναστασίου ανήκε και είχε αξιόλογη δράση στην Εθνική Λυρική Σκηνή. Τον τίμησαν και οι συναγωνιστές του, μέλη του Παραρτήματος Μακρυνείας (Γαβαλού) της ΠΕΑΕΑ. Ο πρόεδρος του Παραρτήματος, στο χαιρετισμό του, αναφέρθηκε στην πατριωτική του δράση ενάντια στους Ιταλούς φασίστες στα αλβανικά βουνά και στους Γερμανούς στη μάχη της Κρήτης, ως ιπτάμενος με πολλές ώρες πτήσης. Αναφέρθηκε επίσης στη δράση του στην Κατοχή από τις γραμμές του ΕΛΑΣ και στη συμμετοχή του ως αξιωματικού της Υ Ταξιαρχίας, της οποίας τα τμήματα έδωσαν στις 5 και 6 Αυγούστου 1944 σκληρή και νικηφόρα μάχη στις Καρούτες, με τάγμα Γερμανών, που βγήκε να ρημάξει, να κάψει, να σφάξει και κατατροπώθηκε κυριολεκτικά. Αναφέρθηκε επίσης στην καλλιτεχνική του δραστηριότητα, όπου αναδείχτηκε η καλλιτεχνική του μορφή, και στην κοινωνική και συνδικαλιστική του δραστηριότητα, που τον έκανε αγαπητό. Τέλος, αναφέρθηκε στην αφοσίωσή του, ως την τελευταία του πνοή, στον αγώνα για τα ανεκπλήρωτα ιδανικά της αθάνατης Εθνικής Αντίστασης και εξέφρασε την υπόσχεση όλων των μελών του Παραρτήματος για τη συνέχιση του αγώνα.

Στη μνήμη του Παναγιώτη Παπαναστασίου πρόσφεραν: Ο συναγωνιστής και φίλος του Γιάννης Τσάκαλος 5.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη" και πέντε συναγωνιστές του 40.000 δρχ. στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Γαβαλούς για τα 80χρονα του ΚΚΕ.

* * *

λ18

Στη μνήμη των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και της ειρήνης, ΝΤΙΝΟΥ και ΕΛΕΝΗΣ ΤΣΙΡΟΥ,στελεχών του ΚΚΕ, και στη μνήμη των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης αδελφών ΚΑΡΑΘΑΝΟΥ και ΓΙΩΡΓΟΥ ΒΟΥΓΙΟΥΡΝΤΗ προσφέρουμε, μέσω ΚΟΒ Κέντρου Χαϊδαρίου, 20.000 δρχ. για τα 80 χρόνια του ΚΚΕ.

Οικογένεια Ιωάννου Μπουρδάκου

* * *

λ9

Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ στον Εμφύλιο είχε τοποθετηθεί από το ΔΣΕ δάσκαλος στο χωριό Πούρλια (Πόροι) του Ολύμπου. Την άνοιξη του 1949, ενώ κατευθυνόταν με έναν μαθητή του προς το λημέρι, έπεσε σε ενέδρα ΜΑΥδων και στρατιωτών, έξω από το σχολείο. Τον κάλεσαν να παραδοθεί, αρνήθηκε, αντιστάθηκε και τον δολοφόνησαν επί τόπου.

Στη μνήμη του αδελφού μου, καθώς και στη μνήμη των φίλων μου αντιστασιακών: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ,ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ Π. ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ,ΑΛΚΗ ΚΑΛΑΝΤΙΔΗ,ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ και ΙΩΑΝΝΗ ΠΟΥΛΙΑΝΙΔΗ,ΠΑΥΛΟΥ ΤΣΙΛΙΓΚΙΡΗ και ΛΑΖΑΡΟΥ ΤΣΟΥΦΛΑ προσφέρω για τα 80 χρόνια του ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Καλλιθέας, 100.000 δρχ.

Παύλος Μιχαηλίδης

* * *

λ9

Πριν από 3 χρόνια έφυγε από τη ζωή ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης ΑΓΓΕΛΟΣ ΛΙΑΤΣΟΣ,από το χωριό Δαφνιά Μεσολογγίου. Υπαξιωματικός στον πόλεμο του 1940, στην Κατοχή, πολύ νωρίς εντάχθηκε στο ΕΑΜ. Ηταν αντάρτης του εφεδρικού ΕΛΑΣ Μακρυνείας.

Ως μέλος του ΔΣ του Παραρτήματος Μακρυνείας της ΠΕΑΕΑ, αγωνιζόταν, ως το τέλος της ζωής του, για τα ιδανικά της Εθνικής Αντίστασης.

Στη μνήμη του πρόσφεραν, για τα 80χρονα του ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Γαβαλούς: Οι αδερφές του Μαρία και Βασιλική 5.000 δρχ. και πέντε μέλη του Παραρτήματος 15.000 δρχ.

* * *

λ9

Στις 2 του περασμένου Δεκέμβρη συμπληρώθηκαν 9 χρόνια από το θάνατο του ΚΟΣΜΑ ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗ,μέλους του ΚΚΕ. Γεννήθηκε στον Καταχά Πιερίας. Αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και μαχητής του ΔΣΕ, στον Εμφύλιο, από το φθινόπωρο του 1949 έζησε πολιτικός πρόσφυγας στη Ρουμανία, από όπου επαναπατρίστηκε το 1980 και εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης.

Με το προσωπικό του παράδειγμα, δίδαξε σε όλους μας την ανάγκη για αταλάντευτη πάλη για δημοκρατία, ειρήνη και σοσιαλισμό.

Στη μνήμη του προσφέρουμε 5.000 δρχ. για τα 80 χρόνια του ΚΚΕ.

Η γυναίκα του Νίκη

Τα παιδιά του Ρόζα και Ιρης

* * *

λ9

Ο ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΒΑΡΕΝΙΔΗΣ,από το Μεταλλικό Κιλκίς, ήταν αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης. Εκτελέστηκε πριν από 50 χρόνια, στις 20 Δεκέμβρη 1947, με απόφαση του Εκτακτου Στρατοδικείου Κιλκίς.

Στη μνήμη του η γυναίκα του Σοφία και τα παιδιά του πρόσφεραν 20.000 δρχ. στη ΝΕ Κιλκίς. Και η κόρη του Ελλη πρόσφερε 5.000 δρχ. στη ΝΕ Κιλκίς και 5.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη", μέσω της ΚΟΒ Μεταλλικού.

* * *

λ9

Στη μνήμη των αγωνιστών από το Βερτίσκο Λαγκαδά: ΣΩΤΗΡΗ ΣΟΛΚΙΔΗ (φωτογραφία), ο οποίος δολοφονήθηκε το 1944 από ΠΑΟτζήδες, και ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΣΟΛΚΙΔΗ,μαχητή του ΔΣΕ, που σκοτώθηκε το 1949, καθώς και στη μνήμη των αγωνιστών από το Καβαλάρι Θεσσαλονίκης ΘΕΟΔΩΡΟΥ, ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ και ΦΙΛΙΠΠΑ ΤΟΠΟΥΛΙΔΗ,προσφέρουμε 10.000 δρχ. για τα 80 χρόνια του ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Σταυρούπολης.

Τα παιδιά τους Αλέξανδρος και Κωνσταντία

* * *

λ9

Ο ΝΙΚΟΣ Στ. ΦΩΛΙΝΑΣ γεννήθηκε στο χωριό Καλλιρρόη Καλαμπάκας το 1919. Ζούσε στην Καλαμπάκα. Πήρε μέρος στον πόλεμο του 1940 - '41 ως λοχίας. Στην Κατοχή ήταν λοχαγός του εφεδρικού ΕΛΑΣ στην περιοχή Καλλιρρόης - Κατάφυτου. Αργότερα μετατέθηκε στην Εθνική Πολιτοφυλακή. Μετά την Απελευθέρωση πιάστηκε και πέρασε από Εκτακτο Στρατοδικείο στο Βόλο. Μαζί του δικάστηκαν ο στρατηγός Ψιάρης, ο γιατρός Τάκης Σκύφτης, ο Παπασταφίδας και άλλοι αγωνιστές. Καταδικάστηκε σε 10 χρόνια φυλακή. Εκανε στις φυλακές Τρικάλων, Αίγινας, Λευκάδας, Κέρκυρας και στο στρατόπεδο των Γιούρων.

Αφέθηκε ελεύθερος το 1956 και ζούσε στην Καλαμπάκα.

Πέθανε στις 30 Μάρτη 1996, 44 χρόνια μετά την εκτέλεση του φίλου του Νίκου Μπελογιάννη.

Στη μνήμη του προσφέρουμε 100.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Καλαμπάκας, για τα 80χρονα του Κόμματος, για τα ιδανικά του οποίου αγωνίστηκε.

Η σύζυγός του Ελένη

Ο γιος του Θανάσης Φωλίνας

* * *

λ18

Στη μνήμη των αγωνιστών ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ και ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΤΣΙΑΜΟΥΔΗ,ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΚΩΣΤΟΥΔΗ (μπάρμπα - Μήτσου), και ΑΧΙΛΛΕΑ ΧΑΤΖΗΘΕΟΧΑΡΗ,ο Ευριπίδης Τσιαμούδης, αντιστασιακός από το Βερτίσκο Λαγκαδά, πρόσφερε 12.000 δρχ. στην ΚΟΒ Σταυρούπολης για τα 80 χρόνια του ΚΚΕ.

* * *

λ9

Ο ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΘΕΟΧΑΡΟΥΔΗΣ,από το Βερτίσκο, ήταν μέλος της ΟΚΝΕ, πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση και για την πατριωτική δράση του εξορίστηκε για τρεισήμισι χρόνια στον Αι - Στράτη και το Μακρονήσι.

Στη μνήμη του και για την ονομαστική του γιορτή, η γυναίκα του Αγγελική και τα παιδιά του πρόσφεραν 10.000 δρχ. στην ΚΟΒ Σταυρούπολης Θεσσαλονίκης.* * *

λ9

Στις 30 του περασμένου Δεκέμβρη συμπληρώθηκαν 19 χρόνια από το θάνατο του συζύγου μου ΦΩΤΗ ΣΕΡΕΤΗ,μέλους του ΚΚΕ και αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης.

Για τη γιορτή του και προς τιμήν των 80 χρόνων του ΚΚΕ, προσφέρω στη μνήμη του, καθώς και στη μνήμη των γονιών μου ΣΤΑΘΗ και ΑΡΕΤΗΣ ΛΙΟΠΥΡΗ,αγωνιστών της Αντίστασης από το Αγρίνιο, 20.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Αμαρουσίου.Ανδρομάχη Σερέτη

* * *

λ9

Ο ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΗΤΡΟΛΙΟΣ,μαχητής του ΔΣΕ από το 1948, έζησε πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη και επαναπατρίστηκε. Τον Ιούνη του 1997 συμπληρώθηκαν 15 χρόνια από τότε που έφυγε από κοντά μας.

Στη μνήμη του προσφέρω 5.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη" και 5.000 δρχ. στο Παράρτημα Κατερίνης της ΠΕΑΕΑ.

Η γυναίκα του, Σωτηρία Μητρολιού

* * *

Στη μνήμη των ΓΡΗΓΟΡΗ και ΒΑΣΙΛΗ ΚΥΡΚΑΔΗ,αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, της ΚΙΤΣΑΣ Κυρκάδη - ΣΙΔΕΡΙΔΟΥ,αγωνίστριας του λαϊκού κινήματος και προς τιμήν των 80 χρόνων του ΚΚΕ, προσφέρω 8.000 δρχ., μέσω Νομαρχιακής Οργάνωσης της ΚΝΕ Μαγνησίας.

Ο εξάδελφός τους Σίμος Τρίχας

* * *

λ9

Ο αγωνιστής ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΑΪΚΟΥΔΗΣ,μέλος του ΚΚΕ από το 1935, που έφυγε από τη ζωή στις 12 Οκτώβρη 1997, γεννήθηκε το 1914. Καταγόταν από τη Μικρά Ασία. Με τη Μικρασιατική Καταστροφή η οικογένειά του ήρθε στην Ελλάδα και εγκαταστάθηκε στην Πτολεμαϊδα.

Στην Κατοχή, πολύ νωρίς εντάχθηκε στο ΕΑΜ και το 1943 βγήκε στο βουνό, στον ΕΛΑΣ. Το 1947 πιάστηκε, καταδικάστηκε σε πολύχρονη φυλάκιση και αφέθηκε ελεύθερος το 1964.

Τιμώντας την αγωνιστικότητα, την κομματικότητα και τη συνεπή στάση του, σύντροφοί του από την ΚΟΒ Πτολεμαϊδας πρόσφεραν, μέσω ΚΟΒ Πτολεμαϊδας, 20.000 δρχ. προς τιμήν των 80 χρόνων του ΚΚΕ.

* * *

λ9

Στη μνήμη του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ ΗΡΑΚΛΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ,από τα παλαιά μέλη του ΚΚΕ, η σύζυγός του Βασιλική και τα παιδιά του προσφέρουν 10.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Καλλιθέας Θεσσαλονίκης, της οποίας ήταν μέλος, για τα 80χρονα του ΚΚΕ.

* * *

λ8

Στη μνήμη της ΕΥΣΤΑΘΙΑΣ και του ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΣΟΥΡΑ,προσφέρουμε, μέσω ΚΟΒ Αχαρνών, 5.000 δρχ. για τα 80χρονα του ΚΚΕ.

Η κόρη τους Μαίρη

Τα εγγόνια τους Δέσποινα, Νίκος

* * *

λ9

Σήμερα, 18 Γενάρη, συμπληρώνεται ένας χρόνος από το χαμό της αγαπημένης μας ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΝΤΙΝΤΗ,μέλους του ΚΚΕ.

Στη μνήμη της και αντί για μνημόσυνο προσφέρουμε 30.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

Τα αδέρφια της Ευάγγελος και Ευαγγελία Μακρή

* * *

λ9

Ο αγαπημένος μου κουμπάρος ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ,από τη Μεταμόρφωση Κιλκίς, που πέθανε πριν από μερικά χρόνια πολιτικός πρόσφυγας στα Σκόπια, ήταν μέλος του ΚΚΕ και μαχητής του ΔΣΕ. Ο αδελφός του ΞΕΝΟΦΩΝ,μαχητής του ΔΣΕ, δολοφονήθηκε το 1948 στην περιοχή Κορώνας Κιλκίς από ΜΑΥδες.

Στη μνήμη τους προσφέρω 10.000 δρχ. για τα 80 χρόνια του ΚΚΕ.

Χρήστος Τομπρουκίδης

* * *

λ18

Ο ΜΑΝΟΛΗΣ ΑΞΙΩΤΗΣ γεννήθηκε το 1894 στο χωριό Κιρκιντζές της Εφέσου. Στην Ελλάδα ήρθε το 1923. Δούλευε αχθοφόρος στο λιμάνι του Πειραιά. Συνδέθηκε με το ΚΚΕ και πρωτοστάτησε στην έκδοση της εφημερίδας, της οποίας υπήρξε αρθρογράφος. Κυνηγήθηκε από τη δικτατορία Μεταξά - Μανιαδάκη και κατέφυγε στα χωριά της Καβάλας. Με την κήρυξη του πολέμου το 1940 επέστρεψε στην Αθήνα και δούλεψε στον εργατικό χώρο. Μετέφερε την οικογένειά του στα χωριά της Κοζάνης και προσχώρησε στο ΕΑΜ.

Μετά την Απελευθέρωση, πιάστηκε και εξορίστηκε στην Ικαρία.

Εγραψε τα βιβλία "Μπερδεμένο κουβάρι", "Ενωμένα Βαλκάνια" και το "Βανίς Κορνυζίλ" (Γέφυρα Συμφιλίωσης, που εκδόθηκε στην Κωνσταντινούπολη).

Ο παλαίμαχος αγωνιστής ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΒΑΓΙΑΝΝΗΣ από τις Συκιές Θεσσαλονίκης, στην Κατοχή φιλοξενούσε στο σπίτι του παράνομους αγωνιστές και στελέχη του ΚΚΕ. Η προσφορά του ήταν πολύτιμη.

Στη μνήμη των παραπάνω αγωνιστών η κόρη του Μανόλη Αξιώτη πρόσφερε στην ΚΟΒ Νεάπολης 20.000 δρχ. για τα 80χρονα του ΚΚΕ.

* * *

λ9

Συμπληρώθηκαν 7 χρόνια από το θάνατο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΑΝΤΩΝΗ ΤΡΙΧΑ.

Στη μνήμη του και για την ονομαστική του γιορτή προσφέρω στο "Ριζοσπάστη", του οποίου ήταν τακτικός αναγνώστης, 10.000 δρχ.

Η γυναίκα του, Μαρίτσα Τριχά

* * *

Πέρασαν 2 χρόνια από τότε που έφυγε από κοντά μας ο πολυαγαπημένος μας σύζυγος, πατέρας και παππούς ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΠΟΡΤΕΛΛΟΣ,παλαίμαχος αγωνιστής του ΚΚΕ και της Εθνικής Αντίστασης.

Στη μνήμη του προσφέρουμε 10.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Αρέθουσας Ικαρίας, για τα 80 χρόνια αγώνων και θυσιών του ΚΚΕ.

Η οικογένειά του

* * *

λ9

Στη μνήμη του αξέχαστου αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΙΩΑΝΝΗ ΦΡΑΓΚΟΥ,οπαδού του ΚΚΕ, προσφέρουμε, μέσω ΚΟΒ Αρέθουσας Ικαρίας, 5.000 δρχ. για τα 80 χρόνια του ΚΚΕ.

Η σύζυγος Ειρήνη

Τα παιδιά και τα εγγόνια του


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ