Σάββατο 24 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΜΑΡΜΑΡΑ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ
"Μυθιστορηματική" η αρπαγή τους

Είναι Ελληνας, ζει στη Μασαχουσέτη, έχει γράψει κυρίως μυθιστορήματα, που επαινέθηκαν από σημαντικούς σύγχρονους συγγραφείς (Τζον Απντάικ, Λόρενς Ντάρελ, Τζον Φόουλς κ. ά.), αλλά το πρώτο βιβλίο του που μεταφράστηκε στα ελληνικά από τον Γιώργο Κουσουνέλο και θα κυκλοφορήσει προσεχώς, προλογισμένο από τον υπουργό Πολιτισμού, (εκδόσεις "Ενάλιος") δεν είναι μυθιστόρημα, αλλά αφορά σε υπόθεση "μυθιστορηματικών" διαστάσεων.

Πρόκειται για τον Θεόδωρο Βρεττό και το βιβλίο του "Υπόθεση Ελγιν. Τα χρονικό της αρπαγής των μεγαλύτερων θησαυρών της χώρας".Ο Θόδωρος Βρεττός γεννήθηκε στη Μασαχουσέτη από Ελληνες γονείς. Εχει διδάξει Παγκόσμια Λογοτεχνία στη Μασαχουσέτη και στη Βοστόνη. Το μυθιστόρημα το "Σφυρί στη θάλασσα", αριστούργημα και "Τα πουλιά του χειμώνα", προτάθηκαν για το βραβείο Πούλιτζερ.

Ο συγγραφέας παρουσιάζει το χρονικό της αρπαγής των Μαρμάρων του Παρθενώνα ως "μυθιστόρημα" (παλαιότερα έγραψε κι άλλο σχετικό βιβλίο), βασιζόμενος όμως στη συστηματική και υπεύθυνη έρευνα.Ο ίδιος προλογικά σημειώνει: "Δύο λόγοι με έκαναν να ξαναγράψω την ιστορία: πρώτον, επειδή ήρθε για μία ακόμα φορά στην επικαιρότητα το θέμα της κυριότητας των Μαρμάρων, που θεωρούνται πέρα από κάθε αμφιβολία τα πολυτιμότερα και ωραιότερα γλυπτά της Αρχαίας Ελλάδας. Ολο και περισσότερες φωνές, όχι μόνο από την Ελλάδα, αλλά και από ολόκληρο τον κόσμο, ζητούν την επιστροφή των Μαρμάρων στην πατρίδα τους (... ). Ο δεύτερος και σημαντικότερος λόγος ήταν ότι τις τελευταίες δυόμισι δεκαετίες ήρθαν στο φως πρόσθετες πληροφορίες,οι οποίες προσφέρουν νέα σημαντικά στοιχεία στην τυχοδιωκτική περιπέτεια του λόρδου Ελγιν, οι οποίες έπρεπε απαραιτήτως να ενσωματωθούν στην ιστορία για λόγους ακρίβειας και ενημέρωσης".

Στο βιβλίο ο συγγραφέας εξιστορεί την προσωπική πορεία του Ελγιν, το χρονικό της αρπαγής, αλλά και το χρονικό της διεκδίκησης μέχρι τις μέρες μας και καταλήγει: "Μέσα σε όλες αυτές τις διαμάχες και τις αντεγκλήσεις ο σημερινός λόρδος Ελγιν δήλωσε ότι δεν τολμά να επισκεφθεί την Ελλάδα με το πραγματικό του όνομα και ότι "ειλικρινά λυπάται που ο προ - προ - πάππος του βρέθηκε κάποτε μπροστά σε εκείνα τα παλιομάρμαρα"".

Με την ευκαιρία σημειώνουμε ότι στο χρονικό της διεκδίκησης προστίθεται και η τελευταία δήλωση του Βρετανού υπουργού Πολιτισμού, Κρις Σμιθ,στην έναρξη των εκδηλώσεων "Η Ελλάδα στη Βρετανία", ότι "η επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα είναι θέμα που απασχολεί τις δύο κυβερνήσεις και βρίσκεται σε συνεχή συζήτηση".Η τελευταία δήλωση εμφανίζεται από χτεσινά δημοσιεύματα ως "διαφοροποίηση" και "θετική εξέλιξη", παρότι δεν απαντά καθόλου στο αίτημα της επιστροφής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ