Πέμπτη 29 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Ο πατέρας μου ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΜΗΛΑΣ γεννήθηκε στην Αρετσού Κωνσταντινούπολης το 1898. Στην Ελλάδα ήρθε το 1922. Στην κατοχή, πολύ νωρίς εντάχθηκε στο ΕΑΜ στη Νιγρίτα. Το 1943 πιάνεται από τους κατακτητές, γιατί έκρυβε στο σπίτι Αγγλο αξιωματικό, καθώς και ραδιόφωνο, που ήταν στη διάθεση της οργάνωσης. Καταδικάστηκε σε θάνατο, φυλακίστηκε στο Γεντί Κουλέ και το Πάσχα του 1943 αφέθηκε ελεύθερος με χάρη, που δόθηκε σε περιορισμένο αριθμό θανατοποινιτών. Βγήκε αμέσως στο βουνό, στο 19ο Σύνταγμα του ΕΛΑΣ. Πήρε μέρος σε μάχες ενάντια στους κατακτητές, όπως και στη μάχη της Θεσσαλονίκης.

Πέθανε στη Θεσσαλονίκη το Μάρτη του 1977.

Η μητέρα μου ΕΡΙΦΥΛΗ ΜΗΛΑ γεννήθηκε και αυτή στην Κωνσταντινούπολη. Δραστήρια ΕΑΜίτισσα στην κατοχή, φιλοξενούσε στο σπίτι αγωνιστές, οι οποίοι την αποκαλούσαν μάνα. Εως το τέλος της ζωής της αγωνιζόταν, συγκέντρωνε χρήματα και άλλα εφόδια, μαζί με άλλες αγωνίστριες, τα οποία έστελναν στους εξόριστους πολιτικούς κρατούμενους.

Πέθανε το 1981.

Ο ΕΥΣΕΒΙΟΣ ΜΗΛΑΣ γεννήθηκε στην Αρετσού το 1909. Πριν από τον πόλεμο οργανώθηκε στην ΟΚΝΕ και σε συνέχεια πέρασε στο ΚΚΕ. Το 1936 πιάστηκε από τη βασιλομεταξική δικτατορία και εξορίστηκε στον Αϊ Στράτη. Εζησε εκεί τα δύσκολα χρόνια της πείνας του '41, που πέθαναν 40 εξόριστοι. Στις 17 Ιούνη 1943 δραπέτευσαν οι 60 εξόριστοι του Αϊ Στράτη και μαζί τους και δύο παιδιά 4 και 5 χρόνων. Ο Ευσ. Μήλας βγήκε στο βουνό, αμέσως, στο Τσαλ Νταγ, για να οργανώσει μαζί με άλλους πατριώτες το 26ο Σύνταγμα του ΕΛΑΣ. Εκεί, ανήμερα την Πρωτοχρονιά του 1944, έπεσε σε παγίδα που είχαν στήσει τρομοκράτες του Τσαούς Αντών, με τη συνεργασία Αγγλων αξιωματικών, με το πρόσχημα ότι έπρεπε να συνεργαστούν για να χτυπήσουν τους Βούλγαρους και δολοφονήθηκε, μαζί με 15 άλλους πατριώτες.

Ο ΑΝΕΣΤΗΣ ΜΗΛΑΣ γεννήθηκε το 1905 στην Αρετσού, ΕΑΜίτης στην κατοχή, δολοφονήθηκε από τρομοκράτες της ΠΑΟ στο Σιτοχώρι Νιγρίτας το Μάη του 1944. Η ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ Μήλα - ΧΑΤΖΟΓΛΟΥ,μέλος του ΚΚΕ από το 1943, υπηρέτησε ως νοσοκόμα στο 19ο Σύνταγμα του ΕΛΑΣ και συνέχισε την αγωνιστική δράση της και μετά την Απελευθέρωση. Εκανε και αυτή εράνους για τους πολιτικούς κρατούμενους.

Πέθανε το Φλεβάρη του 1974.

Στη μνήμη των παραπάνω συγγενών μου προσφέρω για τα 80χρονα του ΚΚΕ 20.000 δρχ., μέσω της ΚΟΒ Ροτόντας Θεσσαλονίκης, 5.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη" και 5.000 δρχ. στο Παράρτημα Πάνω Πόλης Θεσσαλονίκης της ΠΕΑΕΑ.

Κούλης Μήλας

* * *

Ο ανάπηρος της Εθνικής Αντίστασης Δ. Αγροκώστας από το Βελεστίνο Μαγνησίας πρόσφερε 30.000 δρχ. για τα 80χρονα του ΚΚΕ στη μνήμη των αγωνιστών: Μαρίας Γκιουλέκα,Στέργιου Τσούρικα,Γεώργιου και Δημήτριου Κοτρώνη,Στέργιου Παπαρίζου,Στέργιου Γκαρέλια,Ιωάννη Κοζανίτη,Βασίλειου, Στέλιου και Μιχαήλ Γούση,Αγγελου Μπομπότη,Νίκου Παπαζήση,Αθανάσιου Νικολαϊδη,Δημήτριου Μαυροειδή,Ρήγα Τριανταφυλλάκου,Σπύρου Μπούρα,Βάϊου Κερασιώτη,Λάμπρου Γαλογαύρου,Κώστα Καρασμανόγλου,Νίκου Χατζηκωτούλα,Νίκου Πολύζου,Χρήστου Αραμπατζή,Βάϊου Φιλιππούλη,Κώστα Αναγνωστόπουλου,Στέργιου Γιοβανίδη,Νίκου Νιμπή,Νίκου Γιακούλα,Μιχαλάκη Χατζή και Βασιλάκη Οικονόμου από τα Γρεβενά, Βελισσάρη Νικολαϊδη,Αθανάσιου Τουμπέκου,Χριστόδουλου Κουρκουβέλα,Ευάγγελου Σόρογκα,Γαρύφαλου Μακρονάσιου,Γεωργίου Παπαδάμου,Αθανάσιου και Ορέστη Κατσαγιώργη,Ιωάννη Γκαμπέτα,Σωκράτη Αρβανιτόπουλου,Αλέξανδρου Κόμνου,Σωτήρη Γεωργούλα,Δημήτριου Μπακαλόπουλου,Ευαγγελίας Θάνου και Ευάγγελου Γκαντέλια.

* * *

Ο Δημήτριος Σιγάλας, μέλος της ΔΕ του Παραρτήματος Καλλιθέας της ΠΕΑΕΑ, πρόσφερε 5.000 δρχ. στο τοπικό Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ και 5.000 δρχ. για τα 80χρονα του ΚΚΕ, μέσω της ΚΟ Καλλιθέας, στη μνήμη της μητέρας του Ευαγγελίας,της αδερφής του, του θείου του Τάκη Παπαϊωάννου,πολιτικού επιτρόπου του ΔΣΕ και του συντρόφου του Νίκου Γιαννέτσου,αξιωματικού του ΕΛΑΣ, από το Γαλαξείδι.

* * *

Στη μνήμη του Τάσου και της Κατίνας Αρναούτη και του Χρήστου Ξενοπανάγου, τα παιδιά τους πρόσφεραν 5.000 δρχ. στο Παράρτημα Αγ. Δημητρίου της ΠΕΑΕΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ