Τρίτη 3 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νέος κύκλος αύξησης των επιτοκίων;

Την αναπροσαρμογή τους ανακοίνωσε η EUROBANK

Στην αύξηση των επιτοκίων χορηγήσεων μέχρι και 1,3 ποσοστιαίες μονάδες στα επιτόκια χορηγήσεων και μέχρι 0,75 της μονάδας για αντίστοιχα των καταθέσεων, προχωρά από αύριο η EUROBANK, όπως ανακοίνωσε χτες η διοίκηση της Τράπεζας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, τα μόνα επιτόκια που παραμένουν αμετάβλητα είναι τα κυμαινόμενα επιτόκια στεγαστικών δανείων (15,5%) και της πιστωτικής κάρτας VISA (25%). Τα προσωπικά και καταναλωτικά δάνεια από 21,8% διαμορφώνονται στο 22,5%, ενώ τα υπόλοιπα επιτόκια χορηγήσεων αυξάνονται κατά μία μονάδα και γίνονται: Για κεφάλαια κίνησης 17,5%, για επαγγελματικά δάνεια 18,5%, για "ανοιχτό δάνειο", για δάνεια αγοράς ΙΧ 19,5%. Αξίζει να σημειώσουμε ότι όλα τα παραπάνω επιτόκια επιβαρύνονται με ποσοστό 1,2%, που αποτελεί την εισφορά του νόμου 128.

Τα επιτόκια για τις καταθέσεις αυξάνονται ανάλογα με την κατηγορία τους μέχρι και 0,75 της μονάδας και διαμορφώνονται στο 11,75%.

Η διατήρηση των μεγάλων διαφορών στα επιτόκια καταθέσεων και χορηγήσεων, όπως επίσης και η δυσανάλογη κάθε φορά μετατροπή τους, επέτρεψε στην Τράπεζα να βελτιώσει πέρσι τα κέρδη της κατά 20%, ενώ σύμφωνα με τη διοίκηση η ανοδική πορεία της Τράπεζας - που αφορά βεβαίως τόσα τα κέρδη όσο και την αύξηση του μεριδίου της στην αγορά - θα συνεχιστεί και το 1998.

Να σημειωθεί τέλος ότι δεν είναι λίγοι οι παράγοντες των τραπεζών που χτες σημείωναν ότι η αύξηση των επιτοκίων της συγκεκριμένης τράπεζας είναι ο προπομπός νέων αυξήσεων στα επιτόκια των τραπεζών, τα οποία όπως λένε, "θ' αυξηθούν "αναγκαστικά", αν διατηρηθεί υψηλό το επιτόκιο για τους τίτλους του δημοσίου". Σήμερα, όπως είναι γνωστό, γίνεται η νέα δημοπρασία τίτλων του δημοσίου, η οποία κύρια αφορά τις τράπεζες και τους έχοντες κομπόδεμα πάνω από 100.000.000 δραχμές!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ