Πέμπτη 12 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΛΙΤΣΑ ΨΑΡΑΥΤΗ
"Το μυστικό τετράδιο"

Η Λίτσα Ψαραύτη έχει γράψει πολλά και αξιοπρόσεκτα αναγνώσματα για παιδιά και εφήβους, κερδίζοντας μεγάλο μέρος του νεανικού αναγνωστικού κοινού, μα και αρκετές διακρίσεις, με τελευταία το Κρατικό Βραβείο 1996 για το έργο της "Το χαμόγελο της Εκάτης".

Στο "Μυστικό Τετράδιο" εισδύει, με τη γνωστή δεξιοτεχνία και ευαισθησία της, στο χώρο της σύγχρονης εσωτερικής μετανάστευσης και του βίαιου ξεριζωμού από τη γενέθλια γη, σ' ένα μεγάλο, άλυτο, οξυνόμενο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν αμέτρητοι άνθρωποι και δημιουργεί χιλιάδες πολίτες που ζουν στην καθημερινή απελπισία και αποξένωση. Προβλήματα οικονομικά, διλήμματα ηθικά, κατοικίες ακατάλληλες, πόλη αφιλόξενη, κυβέρνηση αδιάφορη, αδυναμία προσαρμογής, σχέσεις επιφανειακές, μοναξιά, ταπείνωση και η μεγάλη νοσταλγία που δε γιατρεύεται, γιατί η καινούρια ζωή που ζουν δεν είναι ικανή να παρηγορήσει.

Μέσα σ' αυτή την αφύσικη ζωή και κοινωνία βρέθηκαν τα δύο νεαρά αδέλφια, η Δάφνη και ο Λευτέρης, ήρωες του μυθιστορήματος της Λίτσας Ψαραύτη. Εγκατέλειψαν άθελά τους, σπίτι, φίλους, αγαπημένο τόπο, καθώς λόγω της εγκατάστασης ενός φράγματος της ΔΕΗ στο γειτονικό ποταμό, η περιοχή βυθίστηκε στα νερά. Ετσι οι οικογένειες αναζήτησαν στην πρωτεύουσα το δικαίωμα σε μια ζωή αξιοπρεπή. Μα η ζωή που τους περίμενε ήταν απάνθρωπη. Αλλοι την άντεξαν, κι άλλοι, αν και αγωνίστηκαν, λύγισαν. Στο μυθιστόρημα εξιστορείται ο αγώνας των δύο αδελφών, που είναι και ο αγώνας πολλών κατοίκων αυτής της πόλης.

Γραφή ρεαλιστική, με στιγμές ποιητικές, έγνοια για το νέο άνθρωπο, παρατηρητικότητα, ανησυχία, αισθήματα και καταγγελία για όλους όσοι θεωρούνται αρμόδιοι να προστατεύουν, αλλά αδιαφορούν και οδηγούν τους νέους στην απόγνωση, στην ήττα - προφέρει το καινούριο ενδιαφέρον βιβλίο της Λίτσας Ψαραύτη. (εκδόσεις "Πατάκη", εξώφυλλο Μαρία Κωνσταντακάκη).

Τιτίνα ΔΑΝΕΛΛΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ