Κυριακή 15 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
Πόσο κάνει το κοινό νόμισμα;

Πώς θα διαμορφωθούν οι μισθοί και οι τιμές μετά την κυκλοφορία του

Θα πληρώνουμε λιγότερα; Θα παίρνουμε περισσότερα; Μας συμφέρει ή όχι; Τα ερωτήματα αυτά αρχίζουν να απασχολούν πολλούς ενόψει της κυκλοφορίας του ΕΥΡΩ. Γύρω από αυτά τα θέματα σκόπιμα πολλές φορές δημιουργείται σύγχυση, δίνοντας την εντύπωση ότι με το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα οι αμοιβές και οι τιμές θα είναι ίδιες παντού. Δημιουργείται έτσι το έδαφος για να καλλιεργηθούν νέες ψευδαισθήσεις, πως δήθεν οι χαμηλόμισθοι εργαζόμενοι της Ελλάδας, της Πορτογαλίας ή της Ισπανίας θα πάρουν τον ίδιο μισθό με τους καλύτερα αμειβόμενους Γερμανούς ή τους Σουηδούς συναδέλφους τους. Οπως επίσης και ότι θα μπορούν όλοι να αγοράζουν στις φθηνότερες τιμές. Φυσικά, τίποτα από τα δυο δεν ισχύει.

Το ΕΥΡΩ λοιπόν δε θα έχει το ίδιο αντίκρισμα από τόπο σε τόπο. Η αγοραστική του αξία θα διαφέρει, όπως θα διαφέρει και το εισόδημα. Αυτό σημαίνει ότι η ίδια ποσότητα ΕΥΡΩ θα αντιστοιχεί σε διαφορετικό επίπεδο ζωής από τη μια χώρα στην άλλη. Για να γίνει κατανοητό, ας χρησιμοποιήσουμε δυο παραδείγματα. Με βάση λοιπόν τους κανόνες διαμόρφωσης της τιμής του ΕΥΡΩ και τις σημερινές τιμές, το ενοίκιο για ένα τριάρι στη Μαδρίτη θα είναι 854 ΕΥΡΩ, στην Αθήνα 1.035 ΕΥΡΩ, στο Παρίσι 1.635 και στο Λονδίνο 2.406 ΕΥΡΩ. Ενα κιλό ψωμί θα στοιχίζει 0,9 ΕΥΡΩ στην Ελλάδα, 1,98 στη Γερμανία, 2,54 στη Γαλλία και 3,48 ΕΥΡΩ στη Σουηδία. Κατ' αναλογία θα διαμορφώνονται βεβαίως και οι μισθοί.

Με λίγα λόγια, είτε με δραχμές είτε με ΕΥΡΩ, ο εργαζόμενος θα υφίσταται την ίδια εκμετάλλευση, θα βλέπει να πέφτει με τον ίδιο ρυθμό το επίπεδο της ζωής του, θα παρακολουθεί την ίδια ιλιγγιώδη πορεία αύξησης των κερδών των πολυεθνικών. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι δε θα υπάρχουν και κερδισμένοι από την κυκλοφορία του ΕΥΡΩ. Θα είναι αυτοί που μπορούν να διακινούν τεράστια ποσά από χώρα σε χώρα, από χρηματιστήριο σε χρηματιστήριο, για να κερδοσκοπούν αποκομίζοντας ακόμη περισσότερα. Αυτοί θα εκμεταλλευτούν και την πορεία μετάβασης στο ΕΥΡΩ και την καθιέρωσή του ως ενός ισχυρού νομίσματος δίπλα στο δολάριο και το γιεν. Είναι οι ίδιοι που διακινούν και σήμερα καθημερινά δισεκατομμύρια δολάρια, μάρκα, στερλίνες, φράγκα, δραχμές...

Κείμενα:

Διαμάντω ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ

Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ