Κυριακή 15 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα φέσια του Δημοσίου

- Σε τι ποσό ανέρχονται σήμερα οι οφειλές του Δημοσίου και των κομμάτων προς την ΟΑ; Από τη μεταφορά του ελληνικού Τύπου έχει οικονομικό όφελος ή ζημιώνει;

Σ. Μ.: Με βάση τα επίσημα στοιχεία, οι οφειλές του Ελληνικού Δημοσίου προς την ΟΑ ανέρχονται σε 9,1 δισ. δραχμές, ενώ περισσότερα από 2 δισ. δραχμές είναι το χρέος των πολιτικών κομμάτων.

Αναλυτικά τα χρέη του Δημοσίου προς την ΟΑ μέχρι τις 30 Ιούνη 1997, ήταν:

- 1,4 δισ. δραχμές για προεδρικές πτήσεις.

- 2,3 δισ. δραχμές για τις πτήσεις του "Φάλκον".

- 3,6 δισ. δραχμές οφειλές υπουργείων.

- 0,9 δισ. δραχμές δημοσίων υπηρεσιών.

- 0,9 δισ. δραχμές χρέη ασφαλιστικών ταμείων.

Οσον αφορά τα χρέη των κομμάτων:

- Η ΝΔ, από τις εκλογές του 1989 μέχρι σήμερα, χρωστά 1,148 δισ. δραχμές για τη μετακίνηση των ψηφοφόρων της. Η οφειλή αυτή αφορά μόνο τις κανονικές πτήσεις και όχι τις πτήσεις τσάρτερ.

- Το χρέος του ΠΑΣΟΚ ανέρχεται σε 752 εκατ. δραχμές.

  • Με 1 δισ. δραχμές επιβαρύνεται ετησίως από τη μισθοδοσία αποσπασμένων υπαλλήλων της σε υπουργικά και βουλευτικά γραφεία.
  • Για το 1997 η ΟΑ εξέδωσε 81.000 εκπτωτικά εισιτήρια σε διάφορους πολίτες. Περίπου 27 κατηγορίες πολιτών δικαιούνται μειωμένα εισιτήρια κάτω του κόστους. Διευκόλυνση δικαιολογημένη, για περιπτώσεις ατόμων με ειδικές ανάγκες, στρατιωτικούς και άλλες παρόμοιες κατηγορίες, που δεν πρέπει όμως να λογαριάζεται στο παθητικό της ΟΑ, αλλά στον απαραίτητο κοινωνικό της ρόλο.
  • Αρκετές δεκάδες δισεκατομμύρια δραχμές της εταιρίας, είναι δεσμευμένα στην Τράπεζα Κρήτης, από την εποχή του σκανδάλου Κοσκωτά.
  • Επίσης, η μεταφορά του ελληνικού Τύπου επιβαρύνει την ΟΑ με περίπου 2 δισ. δραχμές το χρόνο (κόμιστρο 5 δραχμές ανά κιλό, έναντι 154 δραχμών που είναι το κανονικό).

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ