Πέμπτη 19 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ
  • "Το Ημερολόγιο της Ανάφης στη δικτατορία του Μεταξά".Με αυτόν τον τίτλο κυκλοφόρησε το ημερολόγιο που κρατούσε ο δέσμιος στην Ανάφη Γενικός Γραμματέας του Αγροτικού Κόμματος Κώστας Γαβριηλίδης.Ο βουλευτής, δήμαρχος του Κιλκίς, ηγέτης του αγροτικού και λαϊκού κινήματος, υπουργός Γεωργίας στην Κυβέρνηση του Βουνού, μας άφησε ένα σημαντικό ντοκουμέντο με τις ημερολογιακές σημειώσεις του για τους συγκρατούμενούς του κομμουνιστές και άλλους αγωνιστές στο όμορφο ερημονήσι. Το βιβλίο εμπλουτισμένο με φωτογραφίες εξορίστων κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις "Εντός" (Ερυθραίας 4, Καισαριανή, τηλ. 7648.900).
  • Από τις εκδόσεις "Παπαδήμα" κυκλοφόρησε η μελέτη της Κορίν Κουλέ "Μέσα Επικοινωνίας στην Αρχαία Ελλάδα",για το πώς επικοινωνούσαν οι Ελληνες πριν τη γένεση των πόλεων, μέσα και έξω απ' αυτές, και με τον μη ελληνικό κόσμο(μετάφραση Κώστας Τσιταράκης)
  • Από τον "Παρατηρητή" κυκλοφόρησε η μελέτη της Αλκηστης Σουλογιάννη "Ο δημιουργικός λόγος του Γιώργου Χειμωνά (Θεωρία και εφαρμογή) " και η έρευνα της Αγγελικής Κοίλιαρη "Ξένος στην Ελλάδα. Μετανάστες, γλώσσα και κοινωνική ένταξη (Στάσεις της ελληνικής κοινωνίας απέναντι στους μετανάστες ομιλητές)".
  • Από τον "Αρμό" κυκλοφόρησε ένας ογκώδης τόμος με ποίηση της ιστορικού της τέχνης, αρχαιολόγου, πρώην διευθύντριας της Βιβλιοθήκης της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών στο ΕΜΠ Λένας Παππά με τίτλο "Ποιήματα (Β τόμος)".
  • Από τον "Καστανιώτη" κυκλοφόρησαν: Ενα ακόμη σημαντικό έργο του Κωστή Παπαγιώργη με τίτλο "Αλέξανδρος Αδαμαντίου Εμμανουήλ".Πρόκειται για μια μελέτη, ένα δοκίμιο, μια "κοινωνία" του Κ. Παπαγιώργη με τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη,τον "ασκητικό" βίο του και το μνημειώδες έργο του. Ο πρόεδρος του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών Βάλτερ Πούχνερ,πολυγραφότατος περί το νεοελληνικό θέατρο μάς παραδίδει μια ακόμη μελέτη του για έναν πρωτοπόρο του ελληνικού θεάτρου στις αρχές του αιώνα μας. Τίτλος της "Ο Κωνσταντίνος Χρηστομάνος ως δραματογράφος".Η "χρυσή" ολυμπιονίκης Βούλα Πατουλίδου συνέγραψε αυθορμήτως, αλλά και στοχαστικά, την πορεία και εμπειρία της στον αθλητικό στίβο, με τίτλο "Εκρηξη ψυχής",με γλώσσα άμεση, ζωντανή, πλούσια. Σωτήρης Σαράκης "Τα αιφνίδια άστρα" (ποιήματα). Βασίλης Κ. Καλαμάρας" Κουρδιστό Παιχνίδι: Ευρώπη" (ποίηση). Εύη Μπανά "Τσιμισκή και Ομονοίας γωνία" (νουβέλα) Κατερίνα Δασκαλάκη "Ο ένοικος του τίποτα" (μικρές ιστορίες, εντυπώσεις, από μεγάλες πόλεις του κόσμου). Παναγιώτης Αργυρός "Στο μπαρ του μυαλού μου" (μυθιστόρημα). "Αγάπη στον Κινηματογράφο" τιτλοφορείται το, όμορφα εικονογραφημένο με φωτογραφίες ελληνικών και ξένων ταινιών, επιτραπέζιο ημερολόγιο του 1998.
  • Ο Λάμπρος Μάλαμας,άξιος και πολύπλευρος Ηπειρώτης συγγραφέας, και εκδότης επί 27 χρόνια του λογοτεχνικού περιοδικού "Ελεύθερο Πνεύμα" (κυκλοφόρησε το 105 - 106 τεύχος του) εξέδωσε το νέο βιβλίο του "Εξιχνιάσεις Α".Πρόκειται για τέσσερις δοκιμιοκριτικές έρευνες και μελέτες για: τη δημοτική και βυζαντινή ποίηση και μουσική, τα βιβλία και τη χρησιμότητά τους, την αλήθεια για τον πολιτικό του '21 Ιωάννη Κωλέτη και τη θρησκεία, με τη δεσποτοκρατία και την κερδοσκοπία που τη συνοδεύει.
  • "Ο Ελευθέριος Βενιζέλος στη Θεσσαλονίκη", τιτλοφορείται η ιστορική μελέτη του καθηγητή του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου και ειδικού γραμματέα του ΥΠΕΠΘ Νικολάου Γρ. Ζαχαρόπουλου.Το βιβλίο, πλούσια εικονογραφημένο με φωτογραφικά ντοκουμέντα, αφορά κυρίως "Το κίνημα της εθνικής άμυνας στη Θεσσαλονίκη στο ιστορικό του πλαίσιο",κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις των Αδελφών Κυριακίδη Θεσσαλονίκη.
  • Από τον "Ψυχογιό" κυκλοφόρησε το βιβλίο "Ναγκίμπ Μαχφούζ, η δική μου Αίγυπτος".Πρόκειται για μια συνομιλία του νομπελίστα Αιγύπτιου συγγραφέα με τον Μοχάμεντ Σαλμάουι για την ιστορία, τον πολιτισμό, το λαό και τα προβλήματα της πατρίδας του, εικονογραφημένη με φωτογραφίες του Ζιλ Περέν (μετάφραση Μάγδας Κλαυδιανού).
  • Από τον "Γκοβόστη" κυκλοφόρησε το μυθιστόρημα της Ελλης Ρόζου "Οι Λίβα της Αλεξάνδρειας".
  • "Κομιντέρν και Μακεδονικό ζήτημα (Το ελληνικό παρασκήνιο, 1924)" τιτλοφορείται η μελέτη των Αλέξανδρου Δάγκα - Γιώργου Λεοντιάδη που κυκλοφόρησε από την "Τροχαλία".
  • Από τα "Νέα Σύνορα" - Α. Α. Λιβάνη κυκλοφόρησαν: Βαλέριο Μ. Μανφρέντι "Οι Ελληνες της Δύσης" (ιστορική μελέτη, μετάφραση Βανέσσα Λάππα) Πατρίκ Μπεσού "Το φιλί" (μυθιστόρημα). Χοσέ Ραούλ Μπερνάρντο "Το μυστικό των ταύρων" (μετάφραση Σάντυ Παρίση,μυθιστόρημα). Δέσποινα Γλέζου "Ραβασάκι στον Αδάμ" (ένα βιβλίο ερωτημάτων και στοχασμών, με πρόλογο του Γιάννη Ρίτσου).
  • "Πέτρα κυλισάμενη", τιτλοφορείται το μυθιστόρημα του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, ζωγράφου και εικονογράφου όμορφων παιδικών βιβλίων Γιάννη Στεφανίδη, που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις "Σίγμα"
  • "Μύθοι κατά Αίσωπο και Λαφονταίν" τιτλοφορείται το βιβλίο - για παιδιά και εφήβους - του Γιάννη Αγγέλου (εκδόσεις "Δελφίνι").
  • "Παραμύθια από τη Σαλαμίνα (Εντεκα Λαϊκά Κουλουριώτικα Παραμύθια)", τιτλοφορείται το βιβλίο του Τάσου Π. Καραντή (εκδόσεις "Θάμυρις").

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ