Κυριακή 22 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΣΕΛΙΔΟΡΑΜΑ

Η "ΝΕΑ κρίση" στον Κόλπο, η ετοιμότητα των ΗΠΑ για στρατιωτικό πλήγμα στο Ιράκ, βρίσκεται στην επικαιρότητα, κρατώντας κομμένη την ανάσα των λαών της περιοχής μπροστά σ' αυτό το ενδεχόμενο. Η απροσχημάτιστη εμμονή για επίθεση των Αμερικανών δε δημιουργεί απλώς ερωτηματικά, αλλά αποκαλύπτει, για μια ακόμη φορά, το εγκληματικό πρόσωπο της τρομοκρατικής "νέας τάξης πραγμάτων", αλλά και τη δραματική κατάσταση που οδηγούνται οι λαοί από την όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων. Ο "Ρ" συζητά για όλα αυτά με τον Μπάμπη Αγγουράκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, βουλευτή και υπεύθυνο του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του Κόμματος (σελίδες 8 - 9)

ΤΟ "Μανιφέστο του Κομμουνιστικού Κόμματος" γράφτηκε, από τους Κ. Μαρξ και Φ. Ενγκελς, στα τέλη του 1847 και δημοσιεύτηκε το Φλεβάρη του 1848, ως προγραμματική διακήρυξη της "Ενωσης Κομμουνιστών", έγινε όμως θεωρητικό και προγραμματικό ντοκουμέντο του επιστημονικού σοσιαλισμού, της πάλης των εργατών όλου του κόσμου. Πώς ο Μαρξ και ο Ενγκελς έφτασαν σ' αυτές τις επαναστατικές ιδέες; Ποιος ήταν ο δρόμος της "πνευματική ανάπτυξής τους"; Ποια είναι τα "προλεγόμενα" του "Κομμουνιστικού Μανιφέστου"; Ενα ενδιαφέρον άρθρο στις (σελίδες 12 - 13)

ΚΡΑΤΙΚΕΣ τράπεζες. Ναρκοθετούν τα θεμέλια των Εμπορικής και Ιονικής. Από τα σχέδια για συγχώνευση των δύο τραπεζών που μιλούσε πέρυσι η κυβέρνηση, τώρα διοχετεύει πληροφορίες για μερική ή ολική φανερή ή συγκαλυμμένη ιδιωτικοποίηση της Ιονικής, εν γνώσει της ότι αυτό το σενάριο ανοίγει το δρόμο για άλωση και της Εμπορικής (σελίδες 14 - 15)

ΑΓΡΟΤΕΣ.Στο Κιλελέρ "κλείστηκε" το νέο αγωνιστικό ραντεβού της θεσσαλικής αγροτιάς. Στο γιορτασμό, που φέτος θα οργανωθεί με ευθύνη της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα, αναμένεται να συμμετάσχουν χιλιάδες αγρότες απ' όλη τη χώρα και θα αποτελέσει τη συνέχεια της μεγάλης αγροτικής κινητοποίησης του φετινού Φλεβάρη και την απαρχή των νέων αγώνων που έρχονται. Για τα κέρδη της τελευταίας κινητοποίησης, για τα νέα ποιοτικά της στοιχεία, για τη λειτουργία της ΠΑΣΕ, για τη στάση της κυβέρνησης, της ΝΔ και άλλων κομμάτων, απέναντι στα αιτήματα της αγροτιάς μιλά Γιάννης Παττάκης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας και μέλος της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα. Επίσης, καταθέτουν τις απόψεις τους για την "επόμενη μέρα", έξι αγρότες που συνάντησαν οι συντάκτες του "Ρ" σε ένα καφενείο του χωριού Γοργοβίτες Καρδίτσας, την περασμένη Τετάρτη (σελίδες 23 - 26)

ΚΑΛΕΣΜΑ για μία ευρύτερη συσπείρωση με στόχο τη νίκη, για να υπάρξει μία άλλη πορεία για την πόλη και τους κατοίκους της, απευθύνει ο υποψήφιος της "Αγωνιστικής Κίνησης Ηρακλείου", Στέλιος Ορφανός, μέσα από τη συνέντευξη που παραχώρησε στο "Ρ". Αντίπαλος η κυβερνητική πολιτική που χαντακώνει την πόλη και την Αυτοδιοίκηση (σελίδα 34)

ΣΤΟ δρόμο της κοινής πάλης για την απόκρουση της συντονισμένης επίθεσης που δέχεται το σύνολο των εργασιακών δικαιωμάτων από κυβέρνηση - κεφάλαιο - Ευρωπαϊκή Ενωση, αποφάσισαν να πορευτούν δεκάδες σωματεία της Αθήνας. Ετσι, σε μια περίοδο που βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και τις κλαδικές συμβάσεις, που ο θεσμός βάλλεται ποικιλοτρόπως και που οι συμβιβασμένες ηγεσίες των ανώτερων συνδικαλιστικών οργανώσεων "απουσιάζουν", τα σωματεία θέτουν στο επίκεντρο της συντονισμένης δράσης τους την υπεράσπισή τους και τη διεκδίκηση ικανοποιητικών συμβάσεων (σελίδα 35)


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ