Κυριακή 22 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

λ9

Στην άσβεστη μνήμη του αγαπημένου μου ΓΙΑΝΝΗ, προσφέρω 70.000 δρχ. για τα 80χρονα του ΚΚΕ.

Τώνια Χαρατσίδου

* * *

λ9

Ο ΝΙΚΟΣ Σπ. ΠΡΟΚΟΣ,μέλος του ΚΚΕ, γεννήθηκε στο χωριό Λόγγος της Ηπείρου. Πήρε μέρος στους αγώνες του λαού και διώχτηκε από τις δυνάμεις Ασφάλειας στη δικτατορία του Μεταξά το 1938. Στην περίοδο της ιταλογερμανικής κατοχής, πήρε δραστήριο μέρος στην Εθνική Αντίσταση. Τον Αύγουστο του 1942 εντάχθηκε στον ΕΛΑΣ, έγινε καπετάνιος λόχου, πήρε μέρος στη μάχη του Δίστομου και σε πολλές άλλες μάχες στην περιοχή Αττικής και Βοιωτίας. Επίσης πήρε μέρος στον αφοπλισμό των Εγγλέζων στο ξενοδοχείο Απέργη στην Κηφισιά.

Τον Ιούλη του 1947, συλλαμβάνεται και εξορίζεται, με τις συλλήψεις Ζέρβα, στον Εύδηλο Ικαρίας. Ως τις τελευταίες του μέρες, στάθηκε συνεπής, αταλάντευτος, υπερασπίζοντας τα ιδανικά του και τις αρχές του ΚΚΕ, που υπήρξε μέλος του, για μια Ελλάδα ελεύθερη, ανεξάρτητη, σοσιαλιστική. Ηταν μόνιμος αναγνώστης της εφημερίδας του λαού, του "Ριζοσπάστη".

Στη μνήμη του, ο αδελφός του Θωμάς Πρόκος πρόσφερε στο κόμμα για τα ιδανικά του οποίου αγωνίστηκε 20.000 δρχ.

* * *

λ9

Πέρασε ένας χρόνος από τις 28 Φλεβάρη 1997, που έφυγε από κοντά μας ο πολυαγαπημένος μας πατέρας, σύζυγος, παππούς, αγωνιστής ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΟΥΛΚΕΡΟΓΛΟΥ.

Στη μνήμη του και αντί για μνημόσυνο προσφέρω, μέσω ΚΟΒ Ροτόντας, 25.000 δρχ. στο ΚΚΕ, 30.000 δρχ. στο Παράρτημα Ανω Πόλης Θεσσαλονίκης της ΠΕΑΕΑ και 25.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

Η σύντροφος της ζωής του Ιουλία

  • Στη μνήμη του πολυαγαπημένου μας πατέρα και παππού Αναστάσιου Ουλκέρογλου, προσφέρουμε 10.000 δρχ. στο Παράρτημα Ανω Πόλης Θεσσαλονίκης της ΠΕΑΕΑ.

Νίκη - Γιάννης Ουλκέρογλου - Παπαργύρη

* * *

Ο Μιχάλης Κωστατζίκης προσφέρει, μέσω της ΚΟΒ Ντεπώ Θεσσαλονίκης, 10.000 δρχ. ως δεύτερη δόση για τα 80χρονα του ΚΚΕ, στη μνήμη των συγγενών του ΚΩΣΤΑ ΓΙΟΛΤΖΗ και ΝΙΚΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ.

* * *

Τα μέλη της ΚΟΒ "Αγ. Τριάδας" Θεσσαλονίκης προσφέρουν 12.000 δρχ. για τα 80χρονα του ΚΚΕ, στη μνήμη του συντρόφου τους ΣΑΒΒΑ.

* * *

Στη μνήμη του ΦΩΤΗ ΚΩΤΣΟΚΟΛΟΥ,μέλους του ΚΚΕ και αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, η σύζυγός του Ζωή Κωτσόκολου, αντιστασιακή και μέλος της ΚΟΒ Ταμπάχανων Πάτρας, προσφέρει στην ΚΟΒ Ταμπάχανων 30.000 δρχ.

* * *

Ο Γιάννης Παπαδημητρίου, μαχητής του ΔΣΕ στον Εμφύλιο, προσφέρει ως τρίτη δόση 5.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Παιανίας στο ΚΚΕ.

* * *

λ9

Αυτόν το μήνα συμπληρώνονται 10 χρόνια από τότε που έφυγε από κοντά μας ο ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ.Απλός, συνάρπαζε με το χιούμορ και την καλοσύνη του. Μέλος του ΚΚΕ και αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, κυνηγήθηκε, φυλακίστηκε και εξορίστηκε. Υπήρξε δήμαρχος Σιδηρόκαστρου και σε άλλες εκλογικές αναμετρήσεις συμμετείχε στα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ στο Νομό Σερρών.

Εφυγε από τη ζωή πιστός στα ιδανικά του ΚΚΕ και του σοσιαλισμού.

Στη μνήμη του, προσφέρουμε 20.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

Η γυναίκα του Κυριακούλα

Τα παιδιά του Θωμάς, Νίκος, Ναούμ και Κώστας Λεβέντης

* * *

λ9

ΜΑΡΙΑ ΛΙΟΥΔΑΚΗ,η ιέρεια της Παιδείας. Τέτοιες μέρες του 1947, την άρπαξαν από την έδρα του σχολείου της στη Ιεράπετρα Κρήτης οι άνθρωποι του Μπαντουβά και μαζί με την άλλη Μαρία, την Μαρία Δρανδάκη, τις κατακρεούργησαν.

Η Μαρία Λιουδάκη, υποδειγματική δασκάλα, διευθύντρια του σχολείου της με θαυμαστές εκθέσεις των επιθεωρητών της, λαογράφος με Α Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών για την περίφημη συλλογή της "Μαντινάδες Κρήτης". Είναι συγγραφέας των επίσης περίφημων παραμυθιών "Στου παππού τα γόνατα", "Στης γιαγιάς την αγκαλιά", "Γύρω στο μαγκάλι". Ως παιδαγωγός και συγγραφέας, εξέθρεψε γενεές μαθητών με τα 30 τόσα σχολικά βιβλία της και βοηθήματα για δασκάλους και γονείς. Πλούσιο είναι το ανέκδοτο ακόμη λαογραφικό έργο της από τον ευρύτερο ελλαδικό χώρο, συλλεγμένο και συνταγμένο για λογαριασμό της Ακαδημίας Αθηνών.

Και γιατί τη δολοφόνησαν: Γιατί ήταν κουνιάδα του εθνικού ήρωα Ναπολέοντα Σουκατζίδη. Γιατί αλληλογραφούσε μαζί του, όσο εκείνος ζούσε, γιατί του έκανε πνευματικό μνημόσυνο. Τη δολοφόνησαν εκείνα τα "πέτρινα χρόνια", γιατί ήταν καρφί στο μάτι τους. Τους ενοχλούσε η απέριττη σεμνότητά της, το παράδειγμά της αυταπάρνησης, κοινωνικής αλληλεγγύης, αυτοθυσίας, γιατί εκείνη ήταν "άνθρωπος".

Στα 50 χρόνια από τη θυσία της, η Χαρά Λιουδάκη - Σουκατζίδη και ο Σταύρος Κυπραίος προσφέρουν στο ΚΚΕ, μέσω της ΚΟΒ Παλαιού και Νέου Ψυχικού, 100.000 δρχ. προς τιμήν των 80 χρόνων της ηρωικής και επικής πορείας του.

* * *

λ9

Στις 20 Φλεβάρη συμπληρώθηκαν 6 μήνες από το θάνατο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΡΑΚΩΣΤΑ,στελέχους του ΚΚΕ. Γεννήθηκε το 1922 στο Αηδονοχώρι Καρδίτσας. Στην Κατοχή, πολύ νωρίς εντάχθηκε στην ΕΠΟΝ και στα εφεδρικά τμήματα του ΕΛΑΣ. Το 1946, με την εμφάνιση των πρώτων τμημάτων του ΔΣΕ στη Θεσσαλία, κατατάσσεται στην 67η Μονάδα και με το βαθμό του λοχαγού πήρε μέρος στις μάχες του Βίτσι και του Γράμμου. Τον Ιούλη του 1948 σε μάχη στο ύψωμα "Κλέφτης" τραυματίστηκε σοβαρά και υποχρεώθηκε να πάρει το δρόμο της αναγκαστικής ξενιτιάς για θεραπεία. Πέρασε από τη Γιουγκοσλαβία, τη Βουλγαρία και εγκαταστάθηκε ως πολιτικός πρόσφυγας στη Ρουμανία. Εκεί συνέχισε τη δράση του ως στέλεχος της ΚΟ του ΚΚΕ και του Συλλόγου Ελλήνων Πολιτικών Προσφύγων. Για πολλά χρόνια ήταν μέλος του Γραφείου της ΚΕ της ΚΟ Ρουμανίας, ενώ διατέλεσε πρόεδρος του Συλλόγου και διευθυντής της εφημερίδας "Νέα Ζωή", οργάνου του Συλλόγου.

Επαναπατρίστηκε το 1990 και ζούσε στην Αθήνα. Ηταν μέλος της ΚΟΒ "Αγ. Παύλου" - Βάθης και μέλος του ΔΣ της Πανελλήνιας Ενωσης Επαναπατρισθέντων Πολ. Προσφύγων.

Σε όλη του τη ζωή, στάθηκε αταλάντευτος και συνεπής υπερασπιστής των αρχών του ΚΚΕ και των ιδανικών της ελευθερίας, της ανεξαρτησίας, της ειρήνης και του σοσιαλισμού.

Στη μνήμη του, η συντρόφισσα της ζωής του Δήμητρα, τα παιδιά του Κώστας και Νίκος και η νύφη του Νικολέτα προσφέρουν στο ΚΚΕ 5.000 δρχ. και ο Γιάννης Φλώκαλης 3.000 δρχ.

* * *

λ9

Στις 20 Φλεβάρη συμπληρώθηκε ένας χρόνος από τότε που μας άφησε ο αγαπημένος μου σύντροφος ΣΤΑΘΗΣ ΚΟΚΚΙΝΟΣ, μέλος της ΚΟΒ Σάμης Κεφαλονιάς, ως το θάνατό του.

Στη μνήμη του, προσφέρουμε 20.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη", του οποίου ήταν καθημερινός αναγνώστης.

Η σύζυγός Βιργινία Κόκκινου

Ο γιος του Γεράσιμος

* * *

Πριν από 6 μήνες, έφυγε για πάντα ο αγωνιστής ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΤΡΟΥΜΠΟΥΛΗΣ,κομμουνιστής και τακτικός αναγνώστης του "Ριζοσπάστη". Παρά τις αρνητικές για το σοσιαλισμό εξελίξεις, το 1989 - 1992 παρέμεινε σταθερός υπερασπιστής και προπαγανδιστής των ιδανικών του σοσιαλισμού.

Στη μνήμη του, η κόρη του Νίκη Στρουμπούλη πρόσφερε 250.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Παιανίας, στο ΚΚΕ.

* * *

Ο Γιάννης Παπαδημητρίου, μαχητής του ΔΣΕ στον Εμφύλιο, πρόσφερε 25.000 δρχ. για τα 80χρονα του ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Παιανίας.

* * *

λ9

Ο παλαίμαχος αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ Θ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ,μέλος του ΚΚΕ, που έφυγε από τη ζωή στις 27 Οκτώβρη 1997, γεννήθηκε το 1909 στο Καρς. Στην Ελλάδα, ήρθε το 1922 και εγκαταστάθηκε στο χωριό Παλαιό Γυναικόκαστρο Κιλκίς. Πήρε μέρος στον πόλεμο του 1940 - '41. Το 1942 οργανώθηκε στο ΚΚΕ και εντάχθηκε στην Εθνική Αντίσταση. Πολέμησε τους Ιταλούς, Γερμανούς και Βούλγαρους κατακτητές ως την απελευθέρωση της πατρίδας.

Διώχτηκε από τις μεταβαρκιζιανές κυβερνήσεις της Δεξιάς, πέρασε στην παρανομία και αργότερα εντάχθηκε στο ΔΣΕ.

Πολιτικός πρόσφυγας στη Βουλγαρία έζησε εκεί ως το 1977 που επαναπατρίστηκε και βρέθηκε κοντά στα παιδιά του. Παρά την κλονισμένη υγεία του, έπαιρνε δραστήρια μέρος στις εκδηλώσεις του ΚΚΕ.

Στη μνήμη του, τα παιδιά του και τα εγγόνια του πρόσφεραν 5.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη", τον καθημερινό του σύντροφο, και 2.000 δρχ. στο Ενημερωτικό Δελτίο του Συλλόγου των Πολιτικών Προσφύγων.

* * *

λ9

Στις 18 Φλεβάρη 1948, σκοτώθηκε στους Τρεις Κάμπους Νιγρίτας η αξέχαστη αδελφή μας ΘΕΟΔΩΡΑ ΜΠΙΜΠΙΚΗ,μαχήτρια του ΔΣΕ.

Στη μνήμη της, καθώς και στη μνήμη του δασκάλου μας ΣΙΝΟΥ ΚΕΡΑΣΙΔΗ από την Τούμπα Θεσσαλονίκης, στελέχους του Μακεδονικού Γραφείου του ΚΚΕ, ο οποίος δολοφονήθηκε από τρομοκράτες του Μιχάλ Αγά, μαζί με άλλα έξι στελέχη του ΚΚΕ στα Ιμερα Κοζάνης τον Απρίλη του 1943, προσφέρουμε 20.000 δρχ. στην ΚΟ Σερρών και 5.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

Ευπραξία και Κώστας Κουτουρούσης - Μυρίνη Σερρών

* * *

λ9

Με τη συμπλήρωση 6 χρόνων από το θάνατο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΟΝΤΑΚΟΥ, μέλους του ΚΚΕ, προσφέρουμε στη μνήμη του και για τα 80χρονα του ΚΚΕ 5.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Λυκότρυπας.

Η γυναίκα του και τα παιδιά του

* * *

λ9

Εκλεισαν 10 χρόνια από το θάνατο του αγωνιστή ΓΙΑΝΝΗ ΛΟΥΚΑ.

Στη μνήμη του, η οικογένειά του προσφέρει 15.000 δρχ. στην ΚΟ Περιστερίου του ΚΚΕ.

* * *

λ9

Πέρασαν 40 μέρες από το θάνατο του ΝΙΚΟΥ ΒΥΣΣΙΟΥ.Γεννήθηκε στο Αιτωλικό το 1918. Καταγόταν από αγροτική οικογένεια. Προπολεμικά εντάχθηκε στην ΟΚΝΕ. Το 1942 στις 25 Μάρτη, μαζί με άλλους πατριώτες έγραψαν αντιστασιακά συνθήματα και στεφάνωσαν με δάφνινο στεφάνι το μνημείο των πεσόντων. Πιάστηκε και στάλθηκε στην Ιταλία σε στρατόπεδο συγκέντρωσης. Το 1945 τον παρέλαβαν από την Ιταλία οι συμμαχικές δυνάμεις και τον κατέταξαν στο Πολεμικό Ναυτικό, στο αντιτορπιλικό "Πάνθηρας".

Για την κομμουνιστική ιδεολογία του και τη δράση του φυλακίστηκε, βασανίστηκε, εξορίστηκε. Το 1967 πιάστηκε και πάλι και εξορίστηκε στα Γιούρα.

Ηταν δημοτικός σύμβουλος του Αιτωλικού από το 1954 ως το 1967 και από το 1975 ως το 1998.

Στη μνήμη του, πρόσφεραν στη ΝΕ Αιτωλοακαρνανίας οι αδελφές του Μαρία και Αλεξάνδρα 20.000 δρχ., ο Βάιος Παπαποστόλου 20.000 δρχ., ο Μελέτης Πατρινός 5.000 δρχ., ο Διονύσης Μπιλάλης 2.000 δρχ. και ο Νίκος Καβαλιέρης 4.000 δρχ.

* * *

λ9

Την περασμένη Κυριακή, 15 Φλεβάρη, έγινε στην εκκλησία του Αγίου Γεράσιμου Βόλου το 40ήμερο μνημόσυνο του αγαπημένου μας αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΓΙΟΥΤΣΑ (καπετάν - Βοριά), μέλους του ΚΚΕ.

Στη μνήμη του προσφέρουμε 5.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

Τα παιδιά του Αργύρης Γιούτσας, Ντίνα Ηλιάδου

Η εγγονή του Αννα Γιούτσα, η αδελφή του Μαρίκα Βάγια

* * *

Οι αντιστασιακοί Ανδρέας Μούργος και Νίκος Γεωργαράκης από την Κορώνη Μεσσηνίας προσφέρουν 5.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη", στη μνήμη των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΟΥΡΓΟΥ,ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΠΙΖΟΥ και ΓΙΑΝΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΕΑ.

* * *

λ9

Σήμερα, 22 Φλεβάρη, συμπληρώνονται 11 χρόνια από το θάνατο του αγαπημένου μου συντρόφου ΠΕΡΙΚΛΗ ΑΛΤΣΙΤΣΙΑΔΗ.

Στη μνήμη του προσφέρω 10.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

Ολγα Αλτσιτσιάδη

* * *

λ9

Με τη συμπλήρωση 3 χρόνων από το θάνατο της μάνας μας ΜΑΡΙΚΑΣ Επαμεινώνδα ΛΑΔΑ,αγωνίστριας και κομμουνίστριας, που μας άφησε κληρονομιά την αγωνιστικότητα για τα ιδανικά του ΚΚΕ, προσφέρουμε 10.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

Εφη - Δημήτρης Φωτιάδης

* * *

λ9

Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΑΛΜΠΑΝΤΗΣ γεννήθηκε το 1910. Καταγόταν από την Ανατολική Θράκη. Πολύ μικρός γνώρισε τον πόνο της χαμένης πατρίδας. Στην Κατοχή έγινε μέλος του ΚΚΕ και από τις γραμμές του ΕΛΑΣ πολέμησε για την απελευθέρωση της πατρίδας. Πήρε μέρος στις τελευταίες μάχες για την απελευθέρωση του Σουφλίου. Το 1946 πιάστηκε και φυλακίστηκε για 6 μήνες. Οταν αφέθηκε ελεύθερος, συνεχίστηκαν οι διώξεις και το 1947 αναγκάστηκε να καταφύγει στο ΔΣΕ.

Πολιτικός πρόσφυγας στην Πολωνία, από το τέλος του Εμφύλιου, παρά το σοβαρό τραυματισμό του, προσφέρει τις υπηρεσίες του στο Συμβούλιο του Βρότσλαβ και ως υπεύθυνος της περιοχής Γιογκολέβο.

Προσπάθειές του να πάρει άδεια επαναπατρισμού δεν καρποφορούν και άφησε την τελευταία του πνοή μακριά από την πατρίδα.

Στη μνήμη του, καθώς και στη μνήμη των θείων μας ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΝΑΛΜΠΑΝΤΗ,ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΣΤΑΜΑΤΟΥΔΗ και της ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ,μαχητών του ΔΣΕ και των ΗΛΙΑ ΗΛΙΑΔΗ,ΤΡΙΑΔΑΣ και ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ,επίσης μαχητών του ΔΣΕ, προσφέρουμε, μέσω ΚΟΒ Πάνω Πόλης, 65.000 δρχ. για τα 80χρονα του ΚΚΕ και 10.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

Αδαμάντιος και Αποστολιά Ηλιάδου

* * *

λ9

Πριν από 50 χρόνια, στις 21 Φλεβάρη 1948, εκτελέστηκε στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και κομμουνιστής ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΟΣΜΑΣ,μαζί με άλλους 19 συντρόφους του.

Στη μνήμη του, η αδελφή του Βασιλεία πρόσφερε 20.000 δρχ. στο ΚΚΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ