Πέμπτη 26 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΧΑΡΗΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ:
"Οι κανίβαλοι"

Διηγήματα και η "Κλέφτρα της τάξης", "Σύγχρονη Εποχή", 1997

Οκτώ διηγήματα του Χάρη Σακελλαρίου κυκλοφορούν από τη "Σύγχρονη Εποχή" με τίτλο: "Οι κανίβαλοι",(δεύτερη έκδοση).

Η αρτιότητα στην τεχνική και η εφευρετικότητα στην πλοκή χαρακτηρίζουν την εργασία αυτή, ενώ η ψυχογραφία των ηρώων του σε στιγμές βαριές για την Ελλάδα (γερμανική κατοχή, Αντίσταση, Εμφύλιος, Χούντα, Πολυτεχνείο) αποκαλύπτουν έναν βαθύτατο γνώστη των ανθρώπινων αισθημάτων κι αντιδράσεων και του κοινωνικού χώρου συνάμα.

Το ενδιαφέρον κι η συγκίνηση καλλιεργούνται από την αρχή, για να κορυφωθούν στο τέλος με την απρόσμενη κατάληξη της ιστορίας, που είναι όλες τους αληθινές - κάποιες από αυτές έχουν δίκαια βραβευτεί - και αποτελούν σημαντική προσφορά στην αντιστασιακή λογοτεχνία.

"Η κλέφτρα της τάξης"

Ο Χάρης Σακελλαρίου έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με την παιδαγωγική, τα προβλήματα και την ψυχολογία των παιδιών και επαγγελματικά μ' επιστημονικά και λογοτεχνικά συγγράμματα. (Στο ενεργητικό του, εκτός από το πλούσιο και ποικίλο παιδαγωγικό, λογοτεχνικό, ποιητικό και θεατρικό έργο του, οφείλουμε ν' αναφέρουμε τη σύνταξη του περιοδικού "Τ' αετόπουλα" - ως ΕΠΟΝίτης εργάστηκε στο Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας, στο τμήμα Μόρφωσης και Διαφώτισης, καθώς κι ότι υπήρξε ένας από τους συντάκτεςτου αναγνωστικού της ΠΕΕΑ "Ελεύθερη Ελλάδα").

"Η κλέφτρα της τάξης" ανήκει στο χώρο της λογοτεχνίας, ψυχογράφημα ενός δωδεκάχρονου κοριτσιού που το δηλητηριάζει η συμπεριφορά των γονιών του με τους συνεχείς καυγάδες τους.

Η ζωντανή και γρήγορη πλοκή, μ' αντικείμενο την απόγνωση του παιδιού, εκπέμπει σήματα κινδύνου, καθώς απευθύνεται στους ηθικούς υπαίτιους των τραγικών καταστάσεων, τους γονείς και πρέπει να μελετήσουν όλοι τούτο το κείμενο για το χαλασμό που μπορεί να προκαλέσει η αδιαφορία και η κακή συμπεριφορά σε μιαν αθώα ύπαρξη.

Ο θαυμάσιος χειρισμός της γλώσσας, είναι ένα επιπλέον στοιχείο στο σημαντικό αυτό αφήγημα, που κάθε κεφάλαιό του συμπληρώνεται με ερωτηματολόγιο, το οποίο "ξυπνά στο παιδί τη διαλεκτική σκέψη", καλλιεργώντας παράλληλα τη "δημιουργική φαντασία του".

Ευγενία ΖΩΓΡΑΦΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ