Παρασκευή 27 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
Α. Κοσμίδης

Δημοτικός σύμβουλος Πεύκης

Πρώτα απ' όλα, θέλω να ζητήσω συγνώμη γιατί δεν άκουσα τις αρχικές ομιλίες, επειδή εργάζομαι το πρωί και είναι δύσκολο κανείς να αφήσει τη δουλιά του.

Εκείνο που θέλω να πω είναι ότι με πάρα πολλούς από εσάς γνωρίζομαι οπτικά ή με γνωρίζετε οπτικά. Είμαστε άνθρωποι που μαζί έχουμε περπατήσει αρκετά χρόνια στη ζωή μας με τα ίδια αιτήματα και διαφορετικά συνθήματα. Δηλαδή, όλοι μας έχουμε ένα όραμα για μια άλλη ζωή, για ένα άλλο μοντέλο κοινωνίας που το εκφράζουμε με διαφορετικούς τρόπους.

Μπορεί κανείς να απεραντολογήσει πάνω σ' αυτό και να μην καταλήξει σε κάτι πρακτικό και χρήσιμο, που νομίζω ότι είναι της στιγμής και άκρως απαραίτητο. Θεωρώ ότι δεν ανατρέπεται το παζλ της σύγχρονης κοινωνίας με μεμονωμένες προτάσεις και πράξεις. Ενα χρήσιμο και πρακτικό θα ήταν αν με πρωτοβουλία του ΚΚΕ ή με πιο διευρυμένο σχήμα κατέβαινε στις γειτονιές μια πρόταση 30 σημείων για αλλαγή του συνόλου της κοινωνίας.

Στην Αυτοδιοίκηση, που όλοι μιλάμε για την Αυτοδιοίκηση και ο κάθε απλός πολίτης θεωρεί ότι τα πράγματα είναι πάρα πολύ καλά μια και αυτή είναι μια πρωτογενής μορφή εκπροσώπησης και έκφρασης της κοινωνίας, είναι ένα τραγικό ψέμα. Η Αυτοδιοίκηση χτίστηκε στην Ελλάδα, όπως την ήθελε το κεφάλαιο, όπως την ήθελε το κράτος το οργανωμένο, δηλαδή προσωποκεντρική. Είναι ο δήμαρχος, και τίποτε άλλο.

Οι πολιτικές παρατάξεις της γειτονιάς, όπου ασκούν τη διοίκηση ή η παραδοσιακή συντηρητική παράταξη ή η νεοσυντηρητική παραδοσιακή παράταξη - γιατί είναι και αυτή η παράδοση - από πολιτικές παρατάξεις έχουν μετατραπεί σε οικονομικές παρατάξεις. Υπάρχουν θέσεις, αρμοδιότητες, και αμοιβές. Και αυτό είναι το σημαντικό στοιχείο, που πρέπει κανείς να το έχει κατά νου.

Αν πρέπει να κάνουμε μία πρόταση που να συγκεντρώσουμε το ενδιαφέρον της κοινωνίας, μιας κοινωνίας ώριμης πια για αλλαγές και ριζικές αλλαγές, ο κόσμος δεν πήγε σπίτι του γιατί δε θέλει την αλλαγή. Ο κόσμος πήγε σπίτι του, γιατί σιχαίνεται αυτά τα ψευδομοντέλα αλλαγής. Δε θέλει λίφτινγκ, θέλει ένα άλλο πρόσωπο στην κοινωνία.

Κάντε μια πρόταση 30 σημείων, καταθέστε τη στις μικρές κοινωνίες ή στις μεγαλύτερες κοινωνίες, που να αφορούν τα πάντα. Το πώς οι αγρότες από 100 γίνανε 10 και εξακολουθούμε να τρώμε ντομάτες ντοπαρισμένες, πώς η Αυτοδιοίκηση είναι σ' αυτή την κατάσταση ή τα συνδικάτα επίσης, τα πάντα. Καταθέστε μία πρόταση με ανοιχτό μυαλό και ορίζοντες. Κανείς πια δεν έχει τη μοναδικότητα ή τη μοναχικότητα μιας κοινωνικής αλλαγής. Μία κοινωνική αλλαγή πρέπει να έχει μαζί το σύνολο της κοινωνίας.

Δεν μπορώ να επεκταθώ άλλο. Σέβομαι το χρόνο σας, όπως σεβαστήκατε και εσείς τον δικό μου, της πρωινής απουσίας μου. Θα ήθελα να σας πω όμως ότι εδώ και 10 - 15 χρόνια χτίζεται ένας άλλος πολιτισμός, ο πολιτισμός των στερεών. Αυτός που σήμερα λαϊκά, ίσως και ψιλολαϊκίστικα, λέγεται των μαζικών μέσων ενημέρωσης ή των τσιπς. Δεν είναι έτσι. Χτίζεται ένας νέος πολιτισμός, και αυτός ο πολιτισμός παίρνει τα χαρακτηριστικά της κ. Κορομηλά ή οποιασδήποτε άλλης κυρίας. Είναι καιρός να αντιδράσουμε και να αντιδράσουμε όλοι μαζί.

Δεν είμαι μέλος του ΚΚΕ και είναι φανερό και το ξέρετε όλοι, ίσως, και πάρα πολλοί από εσάς. Αυτό δε με εμπόδισε καθόλου στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές να κατεβώ με το ΚΚΕ, γιατί εκτιμούσα τους φίλους που ήταν εκεί. Δεν υπάρχουν τέτοιες μικρότητες ή κακότητες στην κοινωνία. Απευθυνθείτε ανοιχτά στην κοινωνία. Κάντε μια πρόταση 30 σημείων, συνολική.Ο άνθρωπος της πόλης ξέρει τι τραβάει στο χωριό, γιατί είναι μόνο 10 χρόνια στην πόλη. Ο πατέρας του ήταν γεωργός. Ο άνθρωπος του χωριού ξέρει τι συμβαίνει στην πόλη, γιατί αυτός ήταν η πρώτη γενιά που πήγε στο χωριό σαν δάσκαλος. Αντιμετωπίστε συνολικά τα προβλήματα και των σχέσεών μας και όλοι πιστεύω να βοηθήσουμε χωρίς ηγεμονισμούς, με τη συμμετοχή μας, γιατί δεν πάει άλλο αυτή η κοινωνία και όχι μόνο αυτός ο τόπος.

Τα προβλήματα αυτού του τόπου είναι τα προβλήματα της Αλβανίας, ή της Αιγύπτου. Είναι όμοια. Ενας δυστυχής Αιγύπτιος, είναι ένας πεινασμένος Ελληνας. Σας ευχαριστώ για την πρόσκληση, και θα παρακολουθήσω με ενδιαφέρον την παραπέρα συζήτηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ