Παρασκευή 27 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
Επιστημονικό διήμερο για τη Μακρόνησο

Επιστημονικό διήμερο με τίτλο "Ιστορικό τοπίο και ιστορική μνήμη: το παράδειγμα της Μακρονήσου" διοργανώνει, την Παρασκευή 6 και το Σάββατο 7 Μαρτίου 1998,στην αίθουσα Τελετών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (κτίριο Αρχιτεκτονικής), η Διυπουργική Ομάδα Εργασίας για την ανάδειξη και προστασία του Ιστορικού Τόπου της Μακρονήσου (ΥΠΠΟ, ΥΠΕΧΩΔΕ, ΠΕΚΑΜ, ΤΕΕ, ΣΑΔΑΣ - ΠΕΑ, Ελληνικό Τμήμα ICOMOS).

Το Διήμερο έχει ως στόχο την πολύπλευρη επιστημονική προσέγγιση της συγκρότησης της λειτουργίας και της διαδρομής του στρατοπέδου της Μακρονήσου, μέσα από την αξιοποίηση του σχετικού αρχειακού υλικού, καθώς και τις προοπτικές για την προστασία και ανάδειξη του ιστορικού αυτού τόπου.

Πρόγραμμα
  • Την πρώτη μέρα Παρασκευή 9.30πμ-3.00 μμ, μετά τους χαιρετισμούς θα μιλήσει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου (ΠΕΚΑΜ) και στη συνέχεια θα παρουσιαστούν οι δραστηριότητες της Διυπουργικής Ομάδας Εργασίας, που αφορά τα έργα που διεξάγονται στο νησί, καθώς και τις δυνατότητες και προοπτικές προστασίας του ιστορικού τόπου. Η συνεδρία ολοκληρώνεται με την ενότητα "Ιστορικές προσεγγίσεις και αρχειακές αναφορές".

Την ίδια μέρα το απόγευμα η συνεδρία περιλαμβάνει ανακοινώσεις με θέμα τα τεκμήρια για τη Μακρόνησο στα βρετανικά, γαλλικά και αμερικανικά αρχεία, καθώς και την παρουσία της Μακρονήσου στη νεοελληνική λογοτεχνία.

  • Το Σάββατο 10.00πμ-2.00μμ το πρόγραμμα περιλαμβάνει ανακοινώσεις διαρθρωμένες σε δυο ενότητες: Η λειτουργία του στρατοπέδου και η εμπειρία του βασανισμού. Και το διήμερο θα ολοκληρωθεί με τη συζήτηση: "Δυνατότητες και προοπτικές για την προστασία και ανάδειξη του ιστορικού τόπου - προώθηση της ιστορικής έρευνας".

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ