Παρασκευή 6 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
}

Εκδρομή - προσκύνημα πραγματοποίησαν οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης στην Γκιώνα, που διοργάνωσαν τα Κεντρικά Γραφεία της ΠΕΑΕΑ στις 21-2-98. Σκοπός της εκδρομής αυτής - που γίνεται κάθε χρόνο - ήταν να τιμηθεί η επέτειος της ιστορικής μάχης που δόθηκε στην τοποθεσία "Γραβιά" στο 51ο χιλιόμετρο του δρόμου Αμφισσας - Γραβιάς, 1 Φλεβάρη 1944 ενάντια στους Γερμανούς. Επίσης να τιμηθούν οι πεσόντες και επιζώντες μαχητές του ηρωικού Τάγματος 2/34 του ΕΛΑΣ, με αρχηγό τον Κρόνο.

Για το χρονικό της μάχης, μίλησε ο επιζών μαχητής Σωτήρης Δερβένης (Κιθαιρώνας).Εξιστόρησε την έκβασή της, όπου μέσα σε φοβερή χιονοθύελλα και παγωνιά, οι ΕΛΑΣίτες έπεσαν στη μάχη σαν λιοντάρια και κατάφεραν να νικήσουν, παρά την υπεροχή των γερμανικών δυνάμεων. Οι απώλειες του εχθρού ήταν μεγάλες, 70 νεκροί και τραυματίες, καθώς και 10 αυτοκίνητα που καταστράφηκαν. Ο ΕΛΑΣ έχασε 8 παλικάρια του.

Οι αντιστασιακοί σταμάτησαν για λίγο στη Γραβιά και κατέθεσαν λίγα λουλούδια στο μνημείο του ήρωα του '21 Οδυσσέα Ανδρούτσου, όπως μας δείχνει το φωτογραφικό στιγμιότυπο του Γ. Λιονάκη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ