Κυριακή 8 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
Προαγωγές αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων

Το σύστημα κρίσεων και προαγωγών των μονίμων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) είναι ένα σοβαρό πρόβλημα, συνδέεται όχι μόνο με την ηθική και υλική ανταμοιβή των αξιωματικών, αλλά με την κατάσταση, με το κλίμα, που διαμορφώνεται στο στράτευμα, σε τελευταία ανάλυση επιδρά καίρια στην ικανότητα του συνόλου των ΕΔ, σχετίζεται με την αμυνα της χώρας.

Πάγιο αίτημα των μονίμων στελεχών όλων των βαθμών των ΕΔ, είναι να καθιερωθεί ένα πραγματικά δίκαιο σύστημα προαγωγών που να στηρίζεται στον αντικειμενικό υπολογισμό των προσόντων τους.

Δεν είναι βέβαια δυνατό να αποσιωπά κανείς το ρόλο του ξένου ιμπεριαλιστικού παράγοντα, την εξάρτηση της χώρας, το "δέσιμο" και των ΕΔ παλαιότερα στο αγγλικό και στις μέρες μας στο αμερικανοΝΑΤΟικό άρμα. Είναι χρέος όλων των πατριωτών να μάθουν ή να θυμούνται τις συμφορές που προκάλεσαν στη χώρα μας ο ΙΔΕΑ και η χούντα των συνταγματαρχών, που καθοδηγήθηκαν, στηρίχτηκαν, αναπτύχθηκαν και έδρασαν με υπόδειξη και για τα συμφέροντα των Αγγλο - Αμερικάνων προστατών τους.

  • Η δράση και οι επιδιώξεις τους έγινε δυνατό να έχουν αποτελέσματα γιατί στο χώρο των ΕΔ κυριαρχούσαν ο αντικομμουνισμός, τα στεγανά, η έλλειψη στοιχειωδών δημοκρατικών δικαιωμάτων, το ρουσφέτι, η αξιολόγηση των Αμερικανών "συμμάχων".
  • Για να φανεί που μπορεί να οδηγήσει ή εξάρτηση των αξιωματικών από τις "εκθέσεις ικανότητας" και τους "κριτές", θα αναφέρουμε ένα σημείο από το βιβλίο του υποστρατήγου Δ. Χονδροκούκη. "Η αθέατη πλευρά της Τουρκίας" που μιλάει για Ελληνες αξιωματικούς, επιτελείς του Νατοϊκού στρατηγείου Σμύρνης την περίοδο εκείνη. "Η σχολή αυτή των YESMEN διανθιζόταν με ανεπίτρεπτη συμπεριφορά για απόκτηση εύνοιας. Μερικά μπουκάλια εκλεκτού κονιάκ ή σιγαρέτων "Σπέσιαλ" "Τράτζιτο" απ' την Ελλάδα, διοχετεύονταν στους Αμερικάνους συναδέλφους, σαν "φιλική ένδειξη" εν όψει "εγγραφής διαδοχικών σημειώσεων" ή χορηγήσεως καλού διπλώματος "αποδόσεως" κατά τον επαναπατρισμό".

* * *

Είναι γεγονός ότι σήμερα δεν είναι η ίδια πολιτική κατάσταση στη χώρα, ούτε στις ΕΔ. Ομως εξακολουθούν να υπάρχουν η Αμερικανό - Νατοϊκή εξάρτηση, η έλλειψη κατοχύρωσης των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών των μονίμων στελεχών των ΕΔ.

  • Υπάρχει μήπως η δυνατότητα συγκρότησης συνδικαλιστικών οργανώσεων, συνεπώς το δικαίωμα όλων των Ελλήνων να συνδικαλίζονται για να υπερασπίζουν τα δικαιώματά τους;
  • Υπάρχει κατοχύρωση των πολιτικών τους δικαιωμάτων, να παίρνουν μέρος σε πολιτικές συγκεντρώσεις, να διαβάζουν όλες τις εφημερίδες, ώστε να διαμορφώνουν γνώμη, χωρίς να έχουν συνέπειες;
  • Καταργήθηκαν μήπως, τα ρουσφέτια και οι διακρίσεις, η λεγόμενη "κοινωνική συμπεριφορά" ως κριτήριο στις τοποθετήσεις, μεταθέσεις και τις προαγωγές;
  • Μπορεί βέβαια να υποστηριχτεί ότι τίποτα από τα παραπάνω δεν ισχύει. Υπάρχουν όμως τα γεγονότα αδιάψευστοι μάρτυρες..
  • Πού αποσκοπεί αν όχι στην κομματικοποίηση το βόλεμα ημετέρων και την υποταγή των αξιωματικών, η σύσταση "νέων" κάθε φορά επιτροπών και επιτελείων χωρίς ουσιαστικό αντικείμενο; Δεν πείθουν βέβαια γενικόλογες αναφορές για προσαρμογή στα διεθνώς ισχύοντα ή για λόγους διαφάνειας.
  • Μπορούν μήπως να ισχυριστούν, τόσο από τη ΝΔ, όσο και από το ΠΑΣΟΚ, που εναλλάσσονται σην κυβερνητική εξουσία μετά το '74, ότι η ανάκληση απόστρατων ανωτάτων αξιωματικών των ΕΔ στην ενεργό δράση και η τοποθέτησή τους στα ανώτατα αξιώματα, σχετίζεται με αντικειμενικά κριτήρια αξιολόγησης και όχι με κομματικές και μικροκομματικές σκοπιμότητες, με την προσπάθεια προώθησης, έμμεσα τουλάχιστον, προσωπικών συμφερόντων και επιδιώξεων;

* * *

Θα ήταν βέβαια πολιτική αφέλεια να πιστεύει κανείς ότι την περίοδο που διανύουμε, στην οποία η πολιτική των κυβερνήσεων χαρακτηρίζεται από υποτέλεια και υποταγή στα μονοπωλιακά συμφέροντα και στις ΑμερικανοΝΑΤΟικές επιδιώξεις, που είναι στα πλαίσια της πολιτικής της νέας τάξης, που στο όνομα της νέας δομής του ΝΑΤΟ παραχωρούν κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, στις Ενοπλες Δυνάμεις θα κυριαρχούσε η διαφάνεια, η δικαιοσύνη και η αξιοκρατία.

  • Ωστόσο, τώρα που πολλά πράγματα φαίνονται ευρύτερα, και στο χώρο των ΕΔ ποιο καθαρά, υπάρχει ανάγκη αλλά και απαίτηση του λαού, των στρατευμένων παιδιών, αλλά και των μονίμων στελεχών των ΕΔ να διαμορφωθεί, άλλη, καλύτερη κατάσταση.
  • Το απαιτεί το συμφέρον της πατρίδας και του λαού μας, της νέας γενιάς που διαμορφώνεται και αναπτύσσεται.
  • Τα κριτήρια που θα κυριαρχήσουν και τα αποτελέσματα των κρίσεων και των προαγωγών των μονίμων αξιωματικών των ΕΔ που πραγματοποιούνται αυτό το διάστημα, θα αποδείχνουν αν οι κρατούντες έβγαλαν και ποια συμπεράσματα. Προκύπτει βέβαια ανάγκη, άμεσα, διαμόρφωσης αδιάβλητων συστημάτων αξιολόγησης προαγωγών και τοποθετήσεων.
  • Ενα σωστό σύστημα ιεραρχίας προαγωγών και τοποθετήσεων πρέπει να προβλέπει και να εξασφαλίζει στην πράξη την καλύτερη αξιοποίηση των αξιωματικών. Αυτό μπορεί να προκύψει από συζήτηση τόσο με τους ενδιαφερόμενους όσο και στη Βουλή. Γι' αυτό το σκοπό καταθέτουμε τις παρακάτω προτάσεις.

α) Οι σημερινές "εκθέσεις ικανότητας" των διοικητών να αντικατασταθούν με την έκθεση - πρόταση της μονάδας τους. Οι εκθέσεις να αναλύουν με στοιχεία (και όχι βαθμολογικά) τις επιδόσεις ή τις ανεπάρκειες του κρινόμενου.

β) Οι εκθέσεις να συντάσσονται από τρία μέλη της άμεσης διοικητικής ιεραρχίας του κρινόμενου, από τα οποία τα δύο να είναι της ειδικότητάς του. γ) Οι εκθέσεις να κοινοποιούνται στους ενδιαφερόμενους πριν την υποβολή τους και να δίνεται η δυνατότητα να εκφράσουν τις αντιρρήσεις τους, με αναφορά που να φτάνει στο συμβούλιο κρίσεων.

δ) Οι κρινόμενοι να έχουν το δικαίωμα να προσφεύγουν σε συμβούλια επανάκρισης.

Αυτή την κρίσιμη για την πατρίδα μας περίοδο είναι χρήσιμο να σημειωθεί ότι:

Κρίσεις μακριά από σκοπιμότητες οδηγούν αναμφίβολα στην ισχυροποίηση των ΕΔ.Σ' αντίθετη περίπτωση θα αναπτύσσεται η αδιαφορία, η απροθυμία, η ιδιοτέλεια, κατάσταση που απευχόμεθα, αλλά δυστυχώς θα συμβεί.

Του συνεργάτη μας Κ.Κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ