Κυριακή 15 Μάρτη 1998 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
Δίκτυα Ευρείας Ζώνης

Συχνά ακούμε ότι η εποχή μας είναι εποχή των πληροφοριών, ότι το μέλλον των τηλεπικοινωνιακών και τηλεοπτικών υπηρεσιών βρίσκεται στην εξέλιξη των ευρυζωνικών δικτύων, καλωδιακών ή δορυφορικών. Στην Ελλάδα άρχισε ήδη ένας άγριος ανταγωνισμός ντόπιων και ξένων μονοπωλιακών συγκροτημάτων για το ποιος θα κυριαρχήσει και θα ελέγξει αυτό το μέλλον. Παράλληλα με την τεράστια έκρηξη στον τομέα των πληροφοριών και της επικοινωνίας έχουμε εξίσου μια πρωτοφανή αύξηση του ελέγχου της ροής και του περιεχομένου τους. Δε θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά. Κι αυτό γιατί όλα τα περίφημα επιστημονικά και τεχνολογικά επιτεύγματα πραγματοποιούνται στο έδαφος μιας κοινωνίας που ως όρο επιβίωσής της έχει την παρεμπόδιση της ελεύθερης πρόσβασης και χρήσης όλων των κατακτήσεων της ανθρώπινης σκέψης και τη μετατροπή τους σε εμπορεύματα.

Τα περίφημα "Δίκτυα Ευρείας Ζώνης"

Το "μυστικό" των νέων τεράστιων δυνατοτήτων που δίνει η επιστημονικοτεχνολογική πρόοδος στην επικοινωνία και την πληροφόρηση βασίζεται στα "Δίκτυα Ευρείας Ζώνης". Τα δίκτυα αυτά έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν τεράστιο όγκο δεδομένων σε υψηλές ταχύτητες, να παρέχουν αμφίδρομες υπηρεσίες, να διαχειρίζονται κάθε είδους πληροφορία. Στην αρχική μορφή τους, πριν από χρόνια χρησιμοποιήθηκαν στο εξωτερικό για τη μεταφορά συμβατικού τηλεοπτικού σήματος σε περιοχές που η λήψη του ήταν προβληματική. Στη συνέχεια αναπτύχθηκαν ακόμη περισσότερο, με τη χρησιμοποίηση της τεχνολογίας των ομοαξονικών καλωδίων, αλλά εκρηκτικές δυνατότητες τους δίνει η χρήση της τεχνολογίας των οπτικών ινών για τη μετάδοση του σήματος. Τα καλώδια των οπτικών ινών κατασκευάζονται από γυαλί και το μέρος που μεταφέρει το σήμα έχει το πάχος μιας ανθρώπινης τρίχας. Η πληροφορία δε που μεταφέρεται από τέτοια καλώδια έχει τη μορφή του φωτός κι όχι του ηλεκτρικού ρεύματος, όπως συνέβαινε παλιότερα. Αν και σήμερα το κόστος αποκλειστικής χρήσης των οπτικών ινών κρίνεται υψηλό, δε βρίσκεται μακριά η μέρα που αυτό θα γίνει γενικευμένη πραγματικότητα.

Τα "Δίκτυα Ευρείας Ζώνης" ως δυνατότητα δε μας επιτρέπουν απλώς να λαμβάνουμε υπηρεσίες ως παθητικοί δέκτες (π. χ. να παίρνουμε ένα τηλεοπτικό πρόγραμμα), αλλά και να λειτουργούμε ως πομποί (αμφίδρομη επικοινωνία), με την ταύτιση τηλεοπτικών και τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών. Ο χρήστης ενός τέτοιου δικτύου πέραν του ότι θα μπορεί να έχει άριστες τηλεοπτικές και τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες (εικόνα, παροχή ψηφιακών υπηρεσιών ήχου, πλήθος τηλεοπτικών προγραμμάτων δορυφορικών και άλλων κτλ. ), θα είναι σε θέση σε ένα βάθος χρόνου - από την άποψη των δυνατοτήτων που του δίνει η τεχνολογική και επιστημονική εξέλιξη - να βελτιώσει σημαντικά τη ζωή του σε τομείς όπως η εκπαίδευση, η κατάρτιση και ειδίκευση, η υγεία και οι υπηρεσίες πρόνοιας κ. ά. Ταυτόχρονα, θα δύναται να απαλλαγεί από μεγάλο όγκο γραφειοκρατικών εργασιών που του αφαιρούν πολύτιμο χρόνο (π. χ. θα δύναται να κανονίζει από το σπίτι ή το γραφείο του τραπεζιτικές του υποθέσεις, πληρωμές λογαριασμών ή ακόμη και να αποκτήσει ένα πιστοποιητικό που του χρειάζεται για κάποια δουλιά, να διευθετήσει φορολογικές του εκκρεμότητες κ. ο. κ.).

Φαίνεται λοιπόν ότι το μέλλον βρίσκεται στην ανάπτυξη των ευρυζωνικών δικτύων. Παράλληλα όμως με την έκρηξη που βιώνουμε όσον αφορά την πρωτοφανή αύξηση των δυνατοτήτων επικοινωνίας και πληροφόρησης, έχουμε και μια ταυτόχρονη πρωτοφανή αύξηση του ελέγχου πάνω τους.

Ο έλεγχος και οι τεράστιοι κίνδυνοι

Οι δυνατότητες που δίνει η εφαρμογή των Δικτύων Ευρείας Ζώνης είναι και η τηλεόραση (καλωδιακή) με πληρωμή ανά επιλογή, το VIDEO κατ' επιλογή, τα θεματικά και τοπικά προγράμματα, οι υπηρεσίες διαφήμισης και αγοράς προϊόντων (Telemarketing, Teleshopping), η τμηματοποίηση της αγοράς κτλ. Εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς τι σημαίνει να έχει κάποιος τον έλεγχο της πηγής αυτών των υπηρεσιών και της χρήσης του δικτύου μέσα από το οποίο θα παρέχονται. Το ίδιο εύκολα μπορεί να γίνει αντιληπτός ο κίνδυνος του πιο στυγνού ελέγχου πάνω στον άνθρωπο, της αποξένωσής του από τον άμεσο συνάνθρωπό του. Να προσθέσουμε δε και τούτο: Οι ΗΠΑ που έχουν το προβάδισμα στην εφαρμογή αυτών των τεχνολογιών, τις οποίες αρχικά εφάρμοσαν για στρατιωτικούς λόγους και στη συνέχεια τις επέκτειναν για ευρύτερη κοινωνική χρήση, δίπλα στους κατασκοπευτικούς δορυφόρους ανέπτυξαν και τους τηλεπικοινωνιακούς δορυφόρους ακρόασης, καθώς και επίγειους τηλεπικοινωνιακούς κόμβους, μέσω των οποίων μπορούν να υποκλέπτουν πλήθος πληροφοριών σε κάθε γωνιά της Γης, αλλά και να ελέγχουν τη ροή και το περιεχόμενο άλλων. Γενικά σε παγκόσμιο επίπεδο έχει αναπτυχθεί έντονος προβληματισμός σε επιτελεία των κυβερνήσεων ισχυρών κρατών για την ανάπτυξη των τεχνολογικών μέσων που θα κάνουν εύκολο και αποτελεσματικό τον έλεγχο πάνω στα σύγχρονα δίκτυα επικοινωνιών και πληροφοριών. Κι ασφαλώς σε ό,τι αφορά το εμπορικό μέρος έχει αναπτυχθεί ένας ξέφρενος ανταγωνισμός μεταξύ των πολυεθνικών εταιριών για τον έλεγχο της χρήσης αυτών των δικτύων, αφού θα τους δίνει τη δυνατότητα κυριαρχίας στις εθνικές και στην παγκόσμια αγορά.

Συνοπτικά ο έλεγχος των Δικτύων Ευρείας Ζώνης και των πηγών διαμόρφωσης πληροφοριών δίνει τεράστια εξουσία σ' αυτόν που τον έχει, γιατί του παρέχει τη δυνατότητα να ελέγχει τις επικοινωνίες μεταξύ των ανθρώπων και να τις ρυθμίζει, να ελέγχει τη ροή και το περιεχόμενο πληροφοριών, όλο δηλαδή τον παρεχόμενο πλούτο της ανθρώπινης γνώσης, να παρεμβαίνει στην οικονομική και πολιτική ζωή μιας χώρας ή μιας περιοχής, να ρυθμίζει κοινωνικές, εργασιακές σχέσεις, να παρακολουθεί το μεγαλύτερο μέρος της καθημερινής ζωής των πολιτών. Ολόκληρες κοινωνικές τάξεις και λαοί θα βιώνουν τον όλο και πιο ασφυκτικό έλεγχο της εξουσίας της ολιγαρχίας.

Οι προοπτικές στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα η παροχή τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών από φορείς καλωδιακής τηλεόρασης απελευθερώνεται από την 1/1/2003. Μέχρι τότε ο έλεγχος ανήκει στον ΟΤΕ, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι το ιδιωτικό κεφάλαιο δεν προετοιμάζει την παρέμβασή του. Αντίθετα παρεμβαίνει δυναμικά, οι διάφορες μερίδες του ανταγωνίζονται σκληρά, με στόχο κάθε μία από αυτές να πάρει τον έλεγχο των εξελίξεων. Ηδη έχει και διά του Τύπου επισημανθεί το ενδιαφέρον επιχειρηματιών όπως ο Κόκκαλης, ο Κυριακού και άλλοι. Κι ασφαλώς δε θα λείψει από αυτή την ιστορία ο ξένος παράγοντας. Η κυβέρνηση δε από τη μεριά της αρκείται σ' ένα ρυθμιστικό ρόλο, σ' ένα ρόλο εγγυητή των δεδομένων που κάθε φορά θα διαμορφώνει ο καπιταλιστικός ανταγωνισμός. Αντιλαμβάνεται συνεπώς κανείς τι τεράστιες επιπτώσεις θα έχει στη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού ο έλεγχος και χρήση Δικτύων Ευρείας Ζώνης στη χώρα μας από το μεγάλο ντόπιο και ξένο μονοπωλιακό κεφάλαιο. Και φυσικά δε χωράει αμφιβολία ότι η παρέμβαση του μαζικού κινήματος πρέπει να είναι άμεση για την προστασία των εργαζομένων και του λαού από τις εις βάρος τους συνέπειες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ