Κυριακή 15 Μάρτη 1998 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Στις 17 Μάρτη κλείνουν 40 μέρες από τότε που έφυγε από κοντά μας ο αγωνιστής ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΑΜΗΣ.Εκτός από την άλλη προσφορά του στους λαϊκούς αγώνες, ήταν δραστήριο μέλος της ΕΕΔΥΕ και για πολλά χρόνια μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της και οικονομικός υπεύθυνος. Βοήθησε αποφασιστικά στην ανασυγκρότηση και επαναλειτουργία της ΕΕΔΥΕ ειδικά τα πρώτα μεταδικτατορικά χρόνια.

Αντί για μνημόσυνο, η γυναίκα του Νότα και η κόρη του Δήμητρα προσφέρουν 100.000 δρχ. στην ΕΕΔΥΕ και 50.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

* * *

Στις 18 Μάρτη συμπληρώνονται 3 χρόνια από τότε που έφυγε από κοντά μας ο αγαπημένος μου αδελφός ΚΩΣΤΑΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ.Ησουν καλός, ήσουν γλυκός, κι είχες πολλές τις χάρες, αδελφέ μου. Διάλεξες να περπατήσεις σ' ένα μακρύ και ανηφορικό δρόμο, γεμάτο πίκρες και βάσανα. Εμεινες πιστός στο όραμα ενός κόσμου πιο ανθρώπινου και πιο δίκαιου. Κοιμήσου ήσυχα και καλή αντάμωση.

Στη μνήμη σου προσφέρω 10.000 δρχ. στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Παγκρατίου.

Ν. Λεβαχίδου

* * *

Στη μνήμη του ΝΙΚΟΥ ΚΑΛΟΥΔΗ, ο οποίος καθοδήγησε τους ναυτεργάτες στα χρόνια του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου από τη Νέα Υόρκη, η Λέσχη των Φίλων του ΚΚΕ Νέας Υόρκης πρόσφερε 500 δολάρια στο ΚΚΕ.

  • Στη μνήμη του Νίκου Καλούδη, η οικογένεια Κωνσταντίνου Χάρου πρόσφερε, μέσω ΚΟΒ Γαλατσίου, 20.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

* * *

Στη μνήμη της αγωνίστριας ΖΩΗΣ ΙΟΡΔΑΝΙΔΟΥ από το Μεταλλικό Κιλκίς, που έφυγε πρόσφατα από κοντά μας, προσφέρουμε στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟ Σουηδίας, 1.000 κορόνες προς τιμήν των 80χρονων.

Ο γιος της Στέφανος Ιορδανίδης και η φίλη της Ολγα Ταχταλίδου

* * *

Με τη συμπλήρωση 3 χρόνων από το θάνατο του του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΝΙΚΟΥ ΖΑΜΠΑ,μέλους του ΚΚΕ, η σύζυγός του Ζωή Ζάμπα πρόσφερε στο ΚΚΕ 5.000 δρχ.

* * *

Στις 8 Μάρτη συμπληρώθηκαν 10 χρόνια από το θάνατο του αγωνιστή τηςΕθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗ ΧΑΤΖΙΔΗ.Γεννήθηκε στην Κοίμηση Σερρών το 1927. Το 1943 οργανώθηκε στην ΕΠΟΝ και αναδείχτηκε σε γραμματέα του χωριού του. Εντάχθηκε στον εφεδρικό ΕΛΑΣ και στις αρχές του 1944 πέρασε στο 19ο Σύνταγμα Νιγρίτας του μόνιμου ΕΛΑΣ. Πήρε μέρος στις μάχες στη Μαυροθάλασσα, στον Αχινό, στα Λουτρά Νιγρίτας και τραυματίστηκε. Μετά τη Συμφωνία της Βάρκιζας επέστρεψε στο χωριό του. Ξυλοκοπήθηκε από τρομοκράτες και αναγκάστηκε να καταφύγει στο ΔΣΕ. Τραυματίστηκε βαριά, μεταφέρθηκε στη Βουλγαρία και από κει στην Τσεχοσλοβακία, όπου έζησε πολιτικός πρόσφυγας. Εκεί δημιούργησε οικογένεια. Δούλευε στη βαριά βιομηχανία. Ηταν υπόδειγμα συνειδητού εργάτη, καλού οικογενειάρχη και είχε την εκτίμηση των πολιτικών προσφύγων.

Επαναπατρίστηκε το 1986.

Στη μνήμη του, η γυναίκα του Θαλασσινή Χατζίδου πρόσφερε 5.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη", του οποίου ήταν τακτικός αναγνώστης.

* * *

Στις 8 Μάρτη συμπληρώθηκαν 3 χρόνια από το θάνατο του συντρόφου μου ΑΔΑΜ ΑΔΑΜΙΔΗ.

Στη μνήμη του, προσφέρω 20.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη", τον καθημερινό του σύντροφο.

Η γυναίκα του Αργυρή Αδαμίδου

* * *

Πέρασαν 40 μέρες από το θάνατο του παλαίμαχου αγωνιστή ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΚΙΟΥ.Γεννήθηκε στη Ραψάνη Λάρισας το 1902. Καταγότσν από αγροτική οικογένεια. Στέλεχος του ΕΑΜ και του Αγροτικού Κόμματος στην Κατοχή, αγωνίστηκε για την απελευθέρωση της πατρίδας.

Μετά την Απελευθέρωση πέρασε από Εκτακτο Στρατοδικείο και φυλακίστηκε για αρκετά χρόνια.

Παρέμεινε πιστός στα ιδανικά της δημοκρατίας και του σοσιαλισμού, ως το τέλος της ζωής του.

Στη μνήμη του, τα μέλη της ΚΟ Ραψάνης πρόσφεραν 15.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

* * *

Συμπληρώθηκαν 34 χρόνια από το θάνατο του πατέρα μας ΑΛΚΙΒΙΑΔΗ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ,μέλους του ΚΚΕ από τη Νέα Σάντα Κιλκίς. Για τη δράση του και τις προοδευτικές ιδέες, φυλακίστηκε και εξορίστηκε στον Αϊ - Στράτη και το Μακρονήσι.

Στη μνήμη του, καθώς και στη μνήμη της μητέρας μας ΕΥΓΛΩΣΙΑΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ,επίσης μέλους του ΚΚΕ, και για τα 80χρονα του ΚΚΕ προσφέρουμε 10.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη" και 10.000 δρχ. στην ΚΟ Καλαμαριάς.

Ιωάννης και Ιωάννα Μιχαηλίδου

* * *

Πριν από 47 χρόνια, στις 5 Μάρτη 1951, εκτελέστηκε στη Θεσσαλονίκη ο ΕΠΟΝίτης κομμουνιστής και αγωνιστής της ειρήνης ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΗΦΟΡΙΔΗΣ.Το "έγκλημα" για το οποίο καταδικάστηκε σε θάνατο ήταν η συγκρότηση φιλειρηνικού μετώπου και η συγκέντρωση υπογραφών κάτω από την Εκκληση της Στοκχόλμης για την απαγόρευση των ατομικών όπλων.

Στη μνήμη του, η αδελφή του Ζωή Νικηφορίδου - Μαυροειδή προσφέρει 10.000 δρχ. στο ΚΚΕ και 10.000 δρχ. στην Επιτροπή Ειρήνης Βύρωνα.

* * *

Στη μνήμη των ΚΩΣΤΑ και ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ (φωτογρ.) ΝΤΙΝΑΠΟΓΙΑ προσφέρω για τα 80χρονα του ΚΚΕ 10.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Κάτω Πετρούπολης.

Αφροδίτη Ντιναπόγια

* * *

Στη μνήμη των ΤΑΣΟΥ ΠΟΥΛΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ (φωτογρ.),ΜΑΝΟΛΗ ΝΤΟΖΗ,ΤΑΣΟΥ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ και ΝΙΚΟΥ ΓΑΛΑΝΗ (φωτογρ.), οι οποίοι ως το τέλος της ζωής τους αγωνίζονταν για τα ιδανικά της ειρήνης και του σοσιαλισμού, μέλη της ΚΟΒ Κάτω Πετρούπολης και φίλοι τους πρόσφεραν για τα 80χρονα του ΚΚΕ 20.000 δρχ.

* * *

Στις 12 Μάρτη συμπληρώθηκαν 5 χρόνια από τότε που χάσαμε τον αγαπημένο μας ΒΑΣΟ ΣΑΟΥΛΙΔΗ από τους Σιταγρούς Δράμας. Από τα εφηβικά του χρόνια και ως το θάνατό του, από τις γραμμές του ΚΚΕ, παίρνει μέρος στους αγώνες του λαού και βιώνει τις σκληρές δοκιμασίες που πέρασε το λαϊκό κίνημα της χώρας. Μένει αξέχαστος στην περιοχή του.

Στη μνήμη του, τα παιδιά του προσφέρουν 15.000 δρχ. για τα 80χρονα του ΚΚΕ.

* * *

Στις 13 Γενάρη 1998 πέθανε σε ηλικία 87 χρόνων και κηδεύτηκε στο Τέρπιλο Κιλκίς η αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης και μέλος της ΚΟΒ Πολίχνης ΖΩΓΡΑΦΙΑ ΦΙΛΙΠΠΙΔΟΥ.Δώδεκα χρονών προσφυγόπουλο, ορφανή από μάνα ήρθε από τον Πόντο. Παντρεύτηκε στο Τέρπιλο τον Παύλο Φιλιππίδη και απέκτησε 8 παιδιά. Μαζί με τον άντρα της πήραν μέρος στην Εθνική Αντίσταση - Εθνική Αλληλεγγύη.

Το 1946 με ηρωισμό και αυτοθυσία αφόπλισε τους παρακρατικούς που πήγαν στο χωριό της να πιάσουν το δάσκαλο.

Το 1957 υποχρεώθηκε να κατεβεί στη Θεσσαλονίκη. Δούλεψε στις γραμμές της ΕΔΑ. Στη δικτατορία των συνταγματαρχών βοήθησε στην περιφρούρηση και δράση παράνομων αγωνιστών. Το 1981 έχασε τον άντρα της.

Τα παιδιά και τα εγγόνια της ευχαριστούν όσους τους συμπαραστάθηκαν στο πένθος τους και στη μνήμη της προσφέρουν 10.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

* * *

Στις 8 Μάρτη συμπληρώθηκαν 7 χρόνια από το θάνατο του παλαίμαχου αγωνιστήΚΩΣΤΑ ΜΑΚΡΗ.

Στη μνήμη του, η σύζυγός του Γιαννούλα και οι κόρες του Μαρίνα και Θεοδώρα προσφέρουν 5.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη", τον καθημερινό του σύντροφο, και 15.000 δρχ. στο ΚΚΕ για τα 80χρονά του, μέσω ΚΟΒ Δημοκρατίας Αμπελοκήπων, της οποίας ήταν μέλος ως το θάνατό του.

* * *

Ο ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΙΑΝΝΟΥΛΑΣ,μέλος του ΚΚΕ από το 1942, γεννήθηκε το 1911 στο χωριό Αλατόπετρα Γρεβενών.

Οικοδόμος στο επάγγελμα, μπήκε στο συνδικαλιστικό κίνημα και το 1935 δούλεψε ως στέλεχος του Εργατικού Κέντρου Γρεβενών. Το 1943 βγήκε στο βουνό, αντάρτης του ΕΛΑΣ και πολέμησε για την απελευθέρωση της πατρίδας.

Μετά τη Βάρκιζα, κυνηγήθηκε και αναγκάστηκε και πάλι να πάρει το δρόμο του βουνού. Κατατάχτηκε στο ΔΣΕ.

Με το τέλος του Εμφύλιου, έζησε πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη, όπου δούλεψε σε εργοστάσιο τρακτέρ. Ηταν υποδειγματικός εργάτης και οικογενειάρχης.

Εφυγε από τη ζωή, έπειτα από βαριά αρρώστια, το 1970, πιστός στα ιδανικά του μαρξισμού - λενινισμού για τα οποία αγωνίστηκε.

Στη μνήμη του, η σύζυγός του Ελένη, τα παιδιά του Στάλιν και Αννα προσφέρουν 5.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη" και 5.000 δρχ. στο Ενημερωτικό Δελτίο της ΠΕΕΠΠ.

* * *

Στη μνήμη του συζύγου μου ΜΙΛΤΙΑΔΗ ΜΩΙΣΙΑΔΗ από το χωριό Χαραυγή Κοζάνης, μέλους του ΚΚΕ, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ και για τα 80 χρόνια του ΚΚΕ προσφέρω 5.000 δρχ. και εύχομαι επιτυχίες στο δύσκολο, αλλά ευγενικό αγώνα που διεξάγει.

Κυριακή Μωισιάδου

* * *

Ο αντιστασιακός Γιάννης Κωνσταντινίδης προσφέρει 40.000 δρχ. για τα 80χρονα του ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Προσφυγικών Καλλιθέας και 10.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη", στη μνήμη του αδελφού του ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ,αντάρτη του 24ου Συντάγματος Πρέβεζας του ΕΛΑΣ, καθώς και στη μνήμη των συνεξορίστων του στην Ικαρία, στο Μακρονήσι, στον Αϊ - Στράτη και αργότερα στη Γυάρο, τη Λέρο: Των αδελφών ΜΗΤΣΟΥ και ΑΝΤΡΕΑ ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ και του ΘΩΜΑ ΠΑΠΑΔΙΑ από την Πρέβεζα.

* * *

Ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΑΛΣΑΜΗΣ γεννήθηκε στο Ροσοπούλι Λήμνου το 1917. Πήρε μέρος στον πόλεμο του 1940 - '41 και στον Εμφύλιο ήταν λοχαγός πολιτικός επίτροπος. Τραυματίστηκε δυο φορές. Εζησε πολιτικός πρόσφυγας στην Τσεχοσλοβακία και στις αρχές του 1950 εκλέχτηκε πρόεδρος του Συλλόγου των Πολ. Προσφύγων.

Αφησε την τελευταία του πνοή το 1976, με ανεκπλήρωτη την επιθυμία του να επιστρέψει στην πατρίδα.

Στη μνήμη του και για τα 80 χρόνια του ΚΚΕ, η Σταυρούλα Καρανικολάου και ο Δημήτριος πρόσφεραν 10.000 δρχ.

* * *

Η ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΑΠΑΡΗ αντιμετώπισε εξορίες και προπηλακισμούς από τις μεταπελευθερωτικές κυβερνήσεις. Παρέμεινε όμως πιστή στα ιδανικά του ΚΚΕ και του ΕΑΜ ως τη στερνή πνοή της.

Στη μνήμη της, ο γιος της Διονύσης Κάπαρης (Βασίλης) αντιστασιακός, πρόσφερε 20.000 δρχ. για τα 80 χρόνια του ΚΚΕ.

* * *

Ο αγαπημένος μας, μονάκριβος και αξέχαστος αδελφός μας ΚΩΣΤΑΣ Αθ. ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ (φωτογραφία) στα τέλη του 1943 υπηρετούσε στο λόχο του ΕΛΑΣ του Φωκά. Τραυματίστηκε βαριά σε ηλικία 21 χρόνων στις 6 Αυγούστου 1944 στη μάχη της Λεπτοκαρυάς Θεσπρωτίας. Εμεινε ανάπηρος, με παράλυτα τα κάτω άκρα του. Μετά την Απελευθέρωση κυνηγήθηκε από τρομοκράτες του χωριού του, βασανίστηκε και φυλακίστηκε.

Πέθανε στις 21 Φλεβάρη 1961 σε ηλικία 38 χρόνων.

Στη μνήμη του, καθώς και στη μνήμη του συμπολεμιστή του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΝΤΟΥΜΑ από τη Λεπτοκαρυά και του αξέχαστου δασκάλου του χωριού μας ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΝΤΙΝΟΥ από το Ράικο Ιωαννίνων, ταγματάρχη του ΔΣΕ, ο οποίος σκοτώθηκε στο Γράμμο το 1948, προσφέρω 25.000 δρχ. για τα 80χρονα του ΚΚΕ, μέσω της ΚΟΒ Βουτσαρά.

Κατερίνα Αντωνιάδου - Μάντζιου

* * *

Στη μνήμη των ΕΠΟΝιτών από τη Μακρύνεια,που έδωσαν τη ζωή τους στον αγώνα για την απελευθέρωση της πατρίδας και για τα 55 χρόνια από την ίδρυση της ΕΠΟΝ, η Αικατερίνη Μπλίκα πρόσφερε 20.000 δρχ. στο Παράρτημα Μακρύνειας της ΠΕΑΕΑ και 10.000 δρχ. στο ΝΣ της ΚΝΕ Αιτωλοακαρνανίας.

* * *

Στις 26 Μάρτη κλείνουν 6 χρόνια από τότε που έφυγε από κοντά μας ο ΚΙΜΩΝ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ.

Στη μνήμη του, για τα 80χρονα του ΚΚΕ, καθώς και στη μνήμη των 22 παλικαριών που εκτελέστηκαν στο μπλόκο της Καλογρέζας από Γερμανούς και συνεργάτες τους, προσφέρω 20.000 δρχ. στο ΚΚΕ, 10.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη" και 10.000 δρχ. στην ΟΒ Νέας Ιωνίας της ΚΝΕ.

Η γυναίκα του Χρύσα Ιωαννίδου

* * *

Στη μνήμη του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΣΤΡΟΥΜΠΟΥΛΗ, η σύζυγός του Θεοδώρα προσφέρει, μέσω ΚΟΒ Παιανίας, 10.000 δρχ. για τα 80χρονα του ΚΚΕ.

* * *

Με τη συμπλήρωση ενός χρόνου από το θάνατο της γυναίκας μου ΦΩΦΩΣ Τζίκα - ΜΑΝΙΑ,μέλους του ΚΚΕ και αγωνίστριας της Εθνικής Αντίστασης, στη μνήμη της, καθώς και στη μνήμη του αδελφού μου ΓΙΑΝΝΗ (Βάνια) ΜΑΝΙΑ,σμήναρχου ε. α. της Πολεμικής Αεροπορίας, ο οποίος πήρε μέρος στο αντιστασιακό κίνημα της Μέσης Ανατολής, προσφέρω 35.000 δρχ. στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Μεταμόρφωσης Βύρωνα.

Νικήτας Μανιάς, αντιστασιακός

* * *

Στη μνήμη του παλιού αγωνιστή ΦΑΙΔΩΝΑ ΚΟΥΡΚΟΥΒΕΛΗ,υποπτέραρχου ε. α., προσφέρω 200.000 δρχ. για τα 80χρονα του ΚΚΕ, μέσω της ΚΟΒ Παγκρατίου.

Α. Κ.

* * *

Κλείνουν 2 χρόνια από το θάνατο του αγαπημένου μας συζύγου και πατέρα ΗΛΙΑ ΜΑΥΡΟΓΙΑΝΝΗ,αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης.

Στη μνήμη του και αντί για μνημόσυνο, προσφέρουμε 10.000 δρχ. στο ΚΚΕ και 5.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

Παναγιώτα και Μαρία Μαυρογιάννη

* * *

Πέρασαν 3 μήνες από τότε που έφυγε από κοντά μας ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΟΥΔΟΥΡΗΣ.Στη μνήμη του, προσφέρουμε 20.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη", που ήταν η καθημερινή του συντροφιά.

Η σύζυγος Γαρυφαλιά

Τα παιδιά Χρήστος και Γιάννα

* * *

Η Α. Μ. πρόσφερε 50.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη", στη μνήμη του συντρόφου της.

* * *

Στη μνήμη του αγωνιστή ΦΩΤΗ ΘΑΝΟΠΟΥΛΟΥ,που έφυγε από τη ζωή στις 15 Μάρτη πριν από 3 χρόνια, η γυναίκα του και τα παιδιά του προσφέρουν στο "Ριζοσπάστη" 50.000 δρχ.

Το μνημόσυνό του γίνεται σήμερα, 15 Μάρτη στο Νεκροταφείο της Καλλιθέας. * * *

Στις 8 Μάρτη συμπληρώθηκαν 40 μέρες από το θάνατο του πολυαγαπημένου συζύγου μου ΚΩΣΤΑ ΑΚΡΙΔΑ.

Στη μνήμη του προσφέρω 100.000 δρχ. στο Παράρτημα Ανατολικών Συνοικιών Θεσσαλονίκης της ΠΕΑΕΑ, του οποίου ήταν μέλος.

Η γυναίκα του

  • Επίσης στη μνήμη του Κώστα Ακρίδα, η Αννα Σταθοπούλου πρόσφερε στο Παράρτημα Ανατολικών Συνοικιών Θεσσαλονίκης 5.000 δρχ.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ